Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Министърът на културата: Филмите са моята любима машина на времето

ФЕСТИВАЛЕН КИНО СЕЗОН

Министърът на културата: Филмите са моята любима машина на времето

Това каза Кръстьо Кръстев на откриването на Киномания в зала 1 на НДК, която посвещава своето 37-мо издание на Владимир Трифонов

Откриването на Киномания с "Уроците на Блага" напълни зала 1 на НДК (Снимка: Даниел Димитров/ БТА)

Харесвам киното, защото е по-близко до мечтите ни, отколкото до реалността. Филмите са моята любима машина на времето.

Главната актриса в "Уроците на Блага" Ели Скорчева и министърът на културата Кръстьо Кръстев (Снимка: Даниел Димитров/ БТА)

Това е начин да се пренеса в други времена и пространства.

"Киномания" е личното ми филмово убежище. Тези думи министърът на културата Кръстю Кръстев каза при откриването на фестивала във вечерта на 16 ноември.

Министърът на културата Кръстьо Кръстев (Снимка: Даниел Димитров/ БТА)

"Спомням си, че през 2007 година, благодарение на фестивала, Дейвид Линч стъпи в София. Представете си, Дейвид Линч! Великият Линч говори в кино "Люмиер" за филмите си, за книгата си "Да уловиш голямата риба", за връзката на медитацията със съзнанието и творчеството. Помислете си какво преживявам.. Това и други преживявания, и величието на фестивала, дължим на един човек, който до самозабрава се увличаше от магията на седмото изкуство, на един човек, когото наричаха Човекът-Киномания, приятелят на всички любители на киното - Владо Трифонов, който, за съжаление, ни напусна твърде рано, но все пак ни остави един последен списък от филми", каза министърът.

Хермина Азарян, министърът на културата Кръстьо Кръстев (в средата) и Христо Христозов (Снимка: Даниел Димитров/ БТА)

"Киномания" посвещава своето 37-мо издание на Владимир Трифонов, директор, програматор и създател на Киномания. Той почина внезапно на 3 октомври. 

Христо Христозов, който представи фестивала Киномания (Снимка: Даниел Димитров/ БТА)

Директорът на Националния филмов център Петър Тодоров (Снимка: Даниел Димитров/ БТА)

За неговите изключителни заслуги - за развитието на българската филмова индустрия и международния културен обмен в областта на киното, Министерството на културата го удостоява посмъртно с почетния плакет "Принос в развитието на културата", обяви Кръстю Кръстев.

Отличието бе прието от най-близкия човек до Трифонов - Елена Райчева.

Откриването на Киномания с "Уроците на Блага" напълни зала 1 на НДК ж(Снимка: Даниел Димитров/ БТА)

"Желая ви приятно гледане на един истински оскаров филм. Надявам се, всеки, в края на филма, да може да отговори на този въпрос - какво бих направил аз", каза министърът на културата преди прожекцията на "Уроците на Блага" - откриващото заглавие на "Киномания" тази година.

Режисьорът на "Уроците на Блага" Стефан Командарев (Снимка: Даниел Димитров/ БТА)

Директорът на Националния филмов център - Петър Тодоров, каза, че въпреки, че е 37-о издание, тази година НФЦ за първи път подкрепя "Киномания".

"Това е и поради просята причина, че Владо Трифонов извървя цялата сложна административна процедура, и носеше всеки документ на хартия, в продължение на много дни. Беше много щастлив, когато беше одобрена сумата за тазгодишното издание. Сигурен съм, че сега също ще бъде щастлив - когато види тази зала, горе от небето", каза той.

Част от екипа на "Уроците на Блага" на сцената на зала 1 на НДК след прожекцията на филма (Снимка: Даниел Димитров/ БТА)

Това е националната премиера на филма и тази премиера се случва след около седем-осем месеца убеждаване от страна на Владо, че това е правилното място, че тук ще срещнем най-важната за нас публика, каза режисьорът на "Уроците на Блага" - Стефан Командарев.

"Докато чаках отзад, зад кулисите, усетих колко липсва Владо - във всяка една секунда. Отворих си телефона и минах през десетките съобщения, които сме разменили с него, за да се случи тази вечер. Случи се! И залата е пълна, и Владо гледа, и се радва", каза още Командарев.

Част от екипа на "Уроците на Блага" на сцената на зала 1 на НДК след прожекцията на филма (Снимка: Даниел Димитров/ БТА)

"От името на Столичната община и на кмета на София Васил Терзиев искам да благодаря на "Киномания" за програмата, която ни очаква в следващите две седмици.

Искам да им благодаря за прецизния подбор и за финия баланс между български и международни филми, между различни авторови гласове и виждания за киното, което ще имаме възможност да видим", каза Яна Генова, от екипа на Васил Терзиев. Тя припомни, че Столичната община подкрепя "Киномания" от 2007 година.

Част от екипа на "Уроците на Блага" на сцената на зала 1 на НДК след прожекцията на филма (Снимка: Даниел Димитров/ БТА)

След прожекцията на "Уроците на Блага", на сцената излезе голяма част от екипа на продукцията. Изпълнителката на главната роля - актрисата Ели Скорчева, изправи публиката на крака.

Още

Специални събития и ексклузивни прожекции на Киномания

Специални събития и ексклузивни прожекции на Киномания

Още

Кинокласиката "Георги и пеперудите" с дигитално реставрирана версия, вижте на "Киномания"

Кинокласиката "Георги и пеперудите" с дигитално реставрирана версия, вижте на "Киномания"

Още

Киномания отдава почит на оперното изкуство за голям екран

Киномания отдава почит на оперното изкуство за голям екран

Още

Пет филма, които не бива да пропускате от програмата на Киномания 2023

Пет филма, които не бива да пропускате от програмата на Киномания 2023

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дружеството на нюйоркските кинокритици избра "Убийците на цветната луна" за филм на годината

Скорсезе за трети път получава признание от организацията, която през 1990 г. отличи филма му "Добри момчета", а през 2019 г. - "Ирландецът"

Какво остава да видим на Киномания 2023

Фестивалът продължава до 3 декември в кината и онлайн платформата Neterra TV+

"Само ние двамата" в разпространение от 1 декември

Напрегнатата психологическа драма "Само ние двамата“ с Виржини Ефира и Мелвил Пупо в главните роли тръгва в разпространение по кината от 1 декември

След тригодишни дискусии: Законът за авторското право и сродните му права вече е факт

Филмаутор: Депутатите демонстрираха разбиране за ролята на творците за културата ни

"Диада" спечели голямата награда на фестивал в Талин

Филмът на Яна Титова получи голямата награда в категорията Just Film на кинофестивала PÖFF Tallinn Black Nights Film Festival в Талин, Естония

Филмът "Васил" с Иван Бърнев получи награди от фестивал в Лече

Испанско-българската копродукция на режисьорката Авелина Прат взе наградата на публиката, наградата на Cineuropa и награда на журито - специален диплом за актьора Иван Бърнев в главната роля на филма