Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Без Бог" - глад за вяра, надежда и красота

ПРЕМИЕРА

"Без Бог" - глад за вяра, надежда и красота

Екипът на филма ще ви го представи през май

Дебютът на Ралица Петрова "Безбог" - с 25 национални и международни награди, между които "Златен леопард" от Локарно, ще бъде представен от създателите му през май на специални прожекции в София.

Премиерата е на 5 май от 19.30 ч. в Дома на киното.

Ралица Петрова получава Голямата награда "София – град на киното" на 21-ото издание на София филм фест тази година (Снимка: BulFoto)

Зрителите ще могат да се срещнат с режисьорката Ралица Петрова и с продуцента Росица Вълканова. Двете ще бъдат и на прожекцията на 10 май от 18.30 ч. в кино "Одеон", съобщават от "София филм фест".

"Безбог" е филм, който не оставя никого безразличен. Вледеняваща и завладяваща творба, която смесва суров социален реализъм с мощно и лаконично изграждане на образи; поразителен дебют, който надминава всякакви очаквания, медитация върху универсалния човешки глад за вяра, надежда и красота, са оценките на критиците.

"Без Бог"

Според тях носителят на "Златен леопард" доказва, че България притежава неизчерпаеми запаси от впечатляващ талант.

В провинциално градче Гана се грижи за възрастни хора с деменция, като междувременно търгува с личните им карти на черния пазар. Тя издържа своята майка, с която почти не разговаря. Във връзката с приятел автомонтьор също не присъства любов - интимността е сведена до пристрастеност към морфин. Като че ли нищо не докосва съвестта на Гана дори инцидентното убийство на пациентка, заплашила да разкрие нейните далавери. Промяната започва, когато Гана чува музиката на Йоан, чиято карта тя вече е продала. Нарастващата симпатия към него отключва дрогираното ѝ съзнание. Но когато Йоан е арестуван, Гана проумява, че за да извърши "каквото трябва", ще плати висока цена.

"Без Бог"

В ролите ще видим Ирена Иванова, Иван Налбантов, Венцислав Константинов, Александър Трифонов, Димитър Петков

"Струва ми се, че непрофесионалният актьор, чийто живот е близък до този на персонажа, придава повече дълбочина на филма. "Безбог" разкрива емоционалната болка на българското общество и за мен беше много важно да покажа как тази болка е изобразена върху лицата на актьорите. Те са много по-смислени в своето безмълвие в сравнение с това, което щях да изкарам от който и да е актьор или актриса, играещи идеята. Предпочитам да гледам как хората "са", а не просто как "изглежда, че са". Разбира се, зависи и от вида история. Тук имаме простичък сюжет и чрез този подход успях да създам повече напрежение", казва Ралица Петрова.

Росица Вълканова и художничката на филма Ванина Гелева ще бъдат на прожекцията на 13 май от 18.00 ч. в Евро Синема и на 26 май в кино "Одеон", а Ралица Петрова и актрисата Ирена Иванова, носителка на няколко награди за главната роля - на 16 май от 19.00 ч. в кино "Люмиер Лидл" и на 23 май от 20.00 ч. в Културния център Г8.

До края на май в Дома на киното ще има още две прожекции - на 20 май от 19.00 ч. гост ще бъде Ралица Петрова, а на 30 май - Ирена Иванова.

"Без Бог"

Режисьор - Ралица Петрова
Сценарий - Ралица Петрова
Оператор - Крум Родригес, Чейс Ървин
Звуковo оформление - Питър Албрехтсен
В ролите - Ирена Иванова, Иван Налбантов, Венцислав Константинов, Александър Трифонов, Димитър Петков
Продуцент - Росица Вълканова
Продукция - KLAS Film, snowglobe, Alcatraz Films & Film Factory

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Игра на Impressio: Спечели билети за концерта - премиера на Б.Т.Р.

На 13 октомври музикантите от култовата група ще представят в зала 1 на НДК новия си албум "Пъзел". В над двучасовия концерт те ще изсвирят и много хитове, създадени през годините

"Жените наистина плачат" закрива Варшавския филмов фестивал

Успоредно с това продължава срещата на филма с родна публика, в кината в столицата и в провинцията

Б.Т.Р. с премиера на 13-ти албум на 13-ти октомври

Музикантите от култовата група ще представят в зала 1 на НДК новия си албум "Пъзел". В над двучасовия концерт те ще изсвирят и много хитове, създадени през годините

Почина легендарният Алън Ланкастър от Status Quo

72-годишният басист, вокалист и основател на групата дълго време се бори с множествената склероза

Нюйоркският филмов фестивал започна с прожекция на "Трагедията на Макбет"

"Трагедията на Макбет" не е кално-кървава адаптация, чието действие се развива в средновековните полета на Шотландия, а по-скоро минималистичен кошмар в стил ноар, обвит в сянка и мъгла, и изпълнен със строги експресионистични образи" споделя Джоел Коен

"В Сърцето на Машината" е напът да промени представите за българско кино

Новият филм на Мартин Макариев се очаква да завладее големия екран в началото на 2022 г.

Виж всички

Календар