Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"От война към мир" - първи стъпки към свобода

ВЪЗСТАНОВКА - СПЕКТАКЪЛ

"От война към мир" - първи стъпки към свобода

Историческата възстановка - спектакъл допълни тържествените събития за честването на 140 години от Освобождението на Казанлък

Снимки: БНР - Радио Стара Загора

За първи път казанлъчани за 140 г. от Освобождението на своя град имаха възможност да видят достоверния исторически прочит, разигран на 8 януари пред емблематичната Папазова къща за подготовката на Санстефанския мирен договор, осъществена в техния град.

Снимка: БНР - Радио Стара Загора

Снимка: БНР - Радио Стара Загора

Снимка: БНР - Радио Стара Загора

Снимка: БНР - Радио Стара Загора

Публиката стана свидетел на историческата среща между пратениците на Високата порта Сервер паша и Намик паша и Великия руски княз Николай Николаевич и неговата делегация, подкрепена от заможните розотърговци от фамилията Папазови, които ги посрещат в своя дом.

Първите мирни преговори между Руското командване и пратениците на султана се провеждат в паметните януарски дни на Освобождението на Казанлък и за първи път се заговаря за бъдеща свободна България. В следващите 20 дни Казанлък ще живее с надеждата да стане столица на независима България.

"Ако оставим натрупаните емоции пред годините днес, след 140 години бихме могли да оценим историята и Освобождението така, както видяхме във възстановката.", коментира видяното Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова по-късно в поздрава си към своите съграждани.

"На 3-ти март, 1878 г. е завършен процесът по възстановяването на българската държавност, който е започнал тук. Великите сили са имали своите цели в тази война, но никога Русия не отстъпва от основния идеал - независима, автономна българска държава. Ако турската страна е приела условията тогава щяхме да имаме "Договора от Казанлък", вместо Санстефанския договор.", продължи тя и призова за поклон към всички знайни и незнайни руски войни, наши опълченци и невинни деца, жени и старци, загинали за Свободна България.

Снимка: kazanlak.com

Снимка: БНР - Радио Стара Загора

Снимка: БНР - Радио Стара Загора

Снимка: БНР - Радио Стара Загора

Снимка: БНР - Радио Стара Загора

Снимка: kazanlak.com

Снимка: БНР - Радио Стара Загора

Снимка: БНР - Радио Стара Загора

Снимка: kazanlak.com

Снимка: БНР - Радио Стара Загора

Снимка: БНР - Радио Стара Загора

Още

140 години Шипченска епопея: Поклон пред героите и паметта на нашите освободители!

140 години Шипченска епопея: Поклон пред героите и паметта на нашите освободители!

Председателят на Парламента Цвета Караянчева символично прие строя на историческата възстановка, а след това - и официалния военен строй в центъра на града за провеждането на тържествената заря-проверка с участието на представителна рота и духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада.

В словото си Караянчева отбеляза: "И от дистанцията на годините, ако се вслушаме, все още ще чуем гърмежите и ще усетим битките, ще чуем стоновете на мъчениците и виковете "Ура!" на войниците."

Председателят на Парламента заяви, че и днес, когато се прекланяме пред тях ние знаем, че те се биха достойно и храбро, те са нашият пример за мъжество, стоицизъм и любов към България. Те са нашето мерило за любовта към Отечеството. Важно е днес, котато говорим за тях да си спомним какво казва Захари Стоянов : "Те измиха лицето на България и направиха така, че думата "българин" да се чува по всички краища на света.

Снимка: БНР - Радио Стара Загора

Снимка: БНР - Радио Стара Загора

Цвета Караянчева заяви още: "Така, както Казанлък е в центъра на България, така малка България 6 месеца ще бъде в центъра на Европейския съюз", отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева "Можем да градим бъдещето, защото сме стъпили на делата на титани. Да сведем чела пред всички, останали завинаги в Девическия манастир в Казанлък. Величието на Родината се гради от костите на достойно загиналите за нея!", приветства тя Старозагорския митрополит Киприан, депутати от Старозагорски МИР, Областния управител на Стара Загора Гергана Микова, представители на Общински съвет - Казанлък, общински съветници и ръководство, патриотични организации, ученици, деца и родолюбиви казанлъчани.

Снимка: kazanlak.com

За първи път историческото пресъздаване на решаващите Свободата на България събития даде възможност на всички да се уверят в категоричните думи за Свободна България на руската страна, произнесени от Великия руски княз Николай Николаевич, брат на императора: "Нека това, което чувате тук за първи път бъде казано на всички българи и запомнено завинаги! От името на Негово императорско величество цар всея Росии Александър Втори давам тържествена дума, че връщане назад не може да има! България ще бъде свободна!".

Снимка: БНР - Радио Стара Загора

Снимка: kazanlak.com

Събитията отпреди 140 години бяха възпроизведени от близо 100 участници, от Регионален клуб "23 пехотен Шипченски полк" към Национално движение "Традиция", представители на патриотичното движение от градовете Нова Загора, Стара Загора, София, Велико Търново и Шумен, актьори от Общински театър "Любомир Кабакчиев", танцови ансамбли при Народно читалище "Искра - 1860" и Народно читалище "Жар - 2002", База за конна езда "Тракиан спирит", с. Голямо Дряново.

Самата среща между Великия княз и Сервер паша "се състоя" на балкона на Папазовата къща.

Снимка: БНР - Радио Стара Загора

В ролята на главнокомандващия руската армия княз Николай Николаевич бе Христо Драгозов от клуб "Традиция" в Шумен, а неговият адютант полковник Орлов бе председателят на казанлъшкия клуб Николай Байнов. Сервер паша бе представен от Пламен Петров от софийския клуб "Традиция", а в ролята на висшия чиновник в Османската империя Намик паша бе Димитър Георгиев от "Традиция" - Стара Загора. Директорът на казанлъшкия театър Димитър Кабаков изпълни ролята на Александър Нелидов, дипломат в щаба на Великия княз, а актьорът от театъра Петър Петров бе учител от казанлъшкото гражданство, който приветства освободителите.

Снимка: БНР - Радио Стара Загора

Снимка: kazanlak.com

Сценарият на възстановката е на директора на театър "Любомир Кабакчиев" в Казанлък Димитър Кабаков, на директора на общинска библиотека "Искра" Анна Кожухарова и на директора на исторически музей "Искра"д-р Момчил Маринов. Мотото на възстановката е "От война към мир: 140 години от Освобождението на Казанлък".

Папазовата къща посрещна 140-годишнината с напълно обновена фасада, завършена в самото навечерие на честванията от настоящия собственик на сградата Тодор Колев.

Източник: Kazanlak.com

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Британски музей се съгласи да върне на Нигерия заграбени бенински бронзови фигури

"Доказателствата са много ясни, че тези предмети са били придобити чрез сила, а и външна консултация подкрепи мнението ни, че е както морално, така и уместно да върнем на Нигерия собствеността й", заявиха от музея и градините "Хорниман" в Лондон

Нови открития в Помпей хвърлят светлина върху живота на хората от средната класа

Останки от купи, отворен сандък, легло и други вещи са намерени в сграда, открита преди време, обявиха от управата на археологическия парк

Какви "Видения от древността" се крият из непознатите кътчета на българската природа?

Авторът на "Повторени сънища", "Времето гледа с десет очи" и "Намерени от чудесата" Николай Н. Нинов с нова книга за любителите на древни тайнства в България

Българският филм "Бягство" се отказва от надпреварата за "Оскар"

Не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен, се казва в писмо, подписано от Виктор Божинов - режисьор на "Бягство", и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов

Великите писатели от Средновековието до Френската революция: Познай кои са те!

Проверете знанията си за най-популярните автори от този период

Почина писателката Мелиса Банк

Писателката, чиято книга "Лов и риболов за дами" от 1999 г. се превърна в бестселър сред младите читатели, почина на 61 години