Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В царството на пчелите с Чарли Ейгар

ПРЕМИЕРА

В царството на пчелите с Чарли Ейгар

“Чарли и пчелите” – поредица в 8 части с дебют на 4 юли от 19:00 часа по Viasat Nature

Обикновено свързваме работата на пчелите с нейния най-сладък резултат, до който имаме редовен достъп - меда. Не така стоят нещата обаче в истинския живот на тези много важни, но и много опасни животни. 

"Чарли и пчелите" - поредица в 8 части с дебют на 4 юли, неделя, от 19:00 часа по Viasat Nature с повторение в петък от 20:55, проследява няколко откачени пчелари в Тексас, които са посветени на спасяването на миниатюрните крилати създания, когато са застрашени и трябва да бъдат преместени на безопасно място.

По-важно: те показват по какъв начин пчелите са жизненоважни не просто за земеделието, а за оцеляването на планетата.

“Чарли и пчелите” – поредица в 8 части с дебют на 4 юли от 19:00 часа по Viasat Nature

Чарли Ейгар е леко откачен пчелар от Тексас, който спасява африканизирани медоносни пчели от опасни и понякога отчаяни ситуации, като използва всяко ужилване, за да ни ограмотява още за тях. Собственик и агент на Charlie Bee Company, фирма за услуги в проблемни ситуации с пчели в Ню Браунфелс в сърцето на Тексас Хил Кънтри.

Специално пред Impressio Чарли Ейгар разказа за начинанието да спасява пчели, за това имат ли характер тези жилещи животинки, колко са опасни, важни, как можем да им помогнем, какъв е типичният мед от Браунфелс в Тексас и как Чарли раздава медени близалки из фермерския пазар - вижте в разговора ни с него:

Всеки от епизодите, дълги по час, Чарли и екипът му от пчелари отговарят на повиквания, изпълнени с уникални опасности, предизвикателства и комични моменти. От катерене по дърветата и прахосмучене на пчели до изрязването им от стените на хорските къщи, Чарли никога не знае какво да очаква, когато се натъкне на кошер.

Чарли разчита на помощта на леко особените си приятели опитни пчелари - професионалисти. В отношенията им има лекота; екипът е отдаден, а всеки влага най-доброто от себе си - умения, прозрения, характеропатии и - най-вече: чувство за хумор.

Ето откъс от предаването: 

Чарли е рядка комбинация от търсач на силни усещания, луд изобретател, любител на природата и лунатик на пълен работен ден, но това му помага, когато спасява пчели и рискува ужилвания. Чарли се обръща за помощ към странни приятели и опитни пчелари.

Изживейте ежедневните предизвикателства, с които се сблъсква, научете повече за уникалните опасности на занаята му и за множеството комични моменти. От катерене по дърветата и прахосмукиране на пчели до изрязването им от стените на домове, Чарли никога не знае какво да очаква, когато открие кошер. Разбираме също колко ключова е ролята на пчелите за човешкото земеделие и нашето оцеляване.

Знаете ли например, че има над 16,000 вида пчели в света и поне 10% от тях живеят на семейства. Или пък, че пчелите могат да посетят до 1 000 цветя на полет, пчелите могат да летят с до 15 мили в час, така че за да посетят въпросните 2 млн цвята, те трябва да пропътуват 90 000 мили, с други думи те трябва да обиколят Земята три пъти, за да съберат буркан мед. Също така: пчелите са родени математици: освен, че създават напълно идентични клетки в кошера, в които се събира нектара - те могат да изчисляват разстояния и ъгли и - за разлика от немалко хора - нямат никакво съмнение, че Земята има сферична форма. 

“Чарли и пчелите” – поредица в 8 части с дебют на 4 юли от 19:00 часа по Viasat Nature

Пчелите се защитават чрез ужилване, в следствие на което "работничките" умират, защото когато това се случи, жилото им остава в обекта, което предизвиква смъртта им. 

Африканизираните "медоносни" пчели, са известни също като "пчели-убийци" и са хибрид между африкански пчели и разнообразни европейски видове. В Западното полукълбо Африканизираните пчели произхождат от 26 танзанийски пчели майки, изпуснати случайно от неопитен пчелар през 1957 г.

Чарли Ейгар разказва още за особените ситуации с пчелите: 

"Всъщност в началото бях напълно неохотен пчелар и нямах никакъв интерес [...] След това мой приятел имаше проблем с досаден кошер в стената си. И аз просто започнах да гледам в YouTube и се опитах да разбера как точно да направя така, че да му помогна. Направих всичко погрешно. Разбих стената и извадих пчелите, направих толкова много грешки... но пък ми хареса. Беше толкова вълнуващо просто да си сред пчелите... и някак се превърна в бизнес, в страст. Изстрелях се като луд в начинанието" това споделя Чарли в специалното интервю за Impressio. 

Чарли е един необикновен американец, който не е от Тексас, но овладява тексаските пчели, спасява ги в екстремни ситуации и се сблъсква с десетки проблеми и странни хора по пътя си. Той казва за себе си: 

"Това е лудост. Знаете ли, аз съм малко ексхибиционист. Когато например отстранявам пчели. Много пъти собствениците на именията гледат през прозореца и ни наблюдават как работим. И ако не знаете какво правим, ще помислите, че наистина сме луди"

 Гледайте "Чарли и пчелите" с премиера на 4 юли от 19:00 часа по Viasat Nature. Излъчванията са всяка неделя от 19:00 с повторение в петък от 20:55

Материалът съдържа продуктово позициониране.

 

 

 

 

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Опера, посветена на Александър Литвиненко, беше представена премиерно във Великобритания

Литвиненко почина през ноември 2006 г. в Лондон от отравяне с радиоактивния елемент полоний- 210

Театър на открито започна представления на "Комедия от грешки" в родния град на Шекспир

За първи път британската "Роял Шекспир къмпани" организира толкова мащабна продукция в последната година

Хомосексуалност, насилие и религия в новия филм "Бенедета" на Пол Верховен

Трилърът, бе представен премиерно в Кан и го разтърси със сюжета си вдъхновен от действителен процес в средновековна Италия, срещу загадъчна монахиня, способна на чудеса

Китаристът и композитор Славчо Николов: "Фондацията" ще съществува и след нас

"След първия ни концерт при нас дойде един мой приятел и каза: "Ама, вие от какво се притеснявате, бе, хора! Това е обречено на успех!"

Човекът-актьор е заменен от хуманоиден робот в спектакъла "Зловещата долина"

ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК, и неговата програма "Мигриращото тяло" ще бъде домакин на "Зловещата долина" на 4 и 5 юли

Виж всички

Календар