Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Гурко №50!

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Гурко №50!

"Музиката е винаги с мен. От една страна – като радиоводещ. От друга страна – тази, която аз създавам. От трета страна пък – музиката ме обсебва и като музикален фен", споделя Георги Згуров – Гурко

Георги Згуров - Гурко (Снимка: Тедд Георгиев/Dir.bg)

Георги Згуров - Гурко е от онези хора, които, ако сте срещали веднъж, няма как да забравите. Най-вече заради специфичното му чувство за хумор, което се забелязва само след няколко разменени думи помежду ви. Нещо повече - музиката, която струи от него, дълбоко закодирана в ДНК-то му; музиката, която прави и слуша е нещо като втората му кожа. А радиото и радио-воденето са нещо като втората му природа.

Около неговата персона се въртят все неща, свързани със звуци и с ритъм. Георги Згуров - Гурко е роден в Смолян, на 15 ноември, 1970 г. Познат е на меломаните и като фронтмен на харесваната алтернативна банда "Анимационерите". Групата е създадена през 1997 г., но става особено популярна след 2000-та година, когато издава едни от най-големите си хитове, сред които "Красивата Лулу", "Анимационерите", "Карам като луд", "Сноуборд", "С хавайски изпечен нос", превърнали се в абсолютен хит за почитателите на алтернативната музикална сцена у нас по това време.

В навечерието на своите 50 години, Георги Згуров - Гурко буди слушателите на радио Z-Rock всяка сутрин от 7:00 до 10:00 часа (без уикендите) вече повече от година. Ранобудните слушатели си "отварят по едно кафе" в неговата компания и го "подслаждат" с непринудени разговори, подправени със специално чувство за хумор и забавни разкази за темите, които му нашепват звездите в неговия "Гуркоскоп".

Гурко е в ефира на рок радиото на България от 2006 година, когато започва да води предаването за българска музика "Гараж". Георги Згуров е и водещ и на класация за българска рок музика Reynaers Top 30, която се излъчва всеки четвъртък от 18 до 20 часа.

Георги Згуров - Гурко (Снимка: Тедд Георгиев/Dir.bg)

- Ставаш на 50 години, готов ли си за някаква равносметка - в личен и професионален план?
- Чак пък равносметка... всъщност отчитам, че съм занемарил нещата, които са ме направили това, което съм - Гурко от "Анимационерите" и Гурко от Z-Rock. И трябва по-сериозно да поработя в тази посока - в посока "музиката"!

- Ако се върнем назад във времето, ще споделиш ли кога срещна музиката в твоя живот, как започна връзката ти с музиката?
- Като малък ми беше много интересно как се получава това с китарата и ефектите. Как, аджеба, музиката, която ми харесва, може да бъде възпроизведена. Баба ми ми купи първата китара, когато бях на 15 години. На път за вкъщи, с китара в ръка, пробвах да изсвиря рифа от "Smoke on the Water" на Deep Purple. Явно не съм имал особено развит музикален слух, защото пробвах така, пробвах и иначе и всеки път ми звучеше добре. Оказа се, че не съм гo свирел правилно, но пък бях толкова запален, че нищо не можеше да ме разколебае.

В началото нямах учител по китара, в казармата обаче се появи един новобранец китарист. Григор Павлов се казва пичът. Благодарение на него, нещата се пришпориха и започнах да се занимавам по-сериозно с китарката.

- Продължава ли и днес музиката да има толкова важна роля в живота ти както и преди?
- Музиката е винаги с мен. От една страна - като радиоводещ. От друга страна - тази, която аз създавам. Работата по различни идеи ми носи страшен кеф. И въпреки че невинаги си довършвам нещата, това че имам някаква идея, било то в главата ми или записана на демо, ми е абсолютно достатъчно като удовлетворение. От трета страна пък - музиката ме обсебва и като музикален фен. Любопитен съм и съм жаден за нова музика. Обичам да откривам нови групи.

- Защо правите нови парчета с групата толкова рядко?
- Конкретната причина за бавното правене на музика с "Анимационерите" съм аз. Една такава система работи със скоростта на най-бавният елемент в нея.

Георги Згуров - Гурко (Снимка: Тедд Георгиев/Dir.bg)

- Какво се е променило на музикалната сцена в България от края на 90-те години до днес?
- Как какво?! Няма ги Дони и Момчил. Ерол и Росен от "Уикеда" вече не си говорят. Нуфри има 14-15 проекта зад гърба си, а едно време имаше само "Пиромания"... хахаха

Тъй като имам впечатления от "първа линия" покрай "Гараж" - предаването ми за българска музика, мога да кажа, че има страшно много групи, които правят много готини неща. Част от тях са на много добро ниво, а някои даже и на световно. Малшанс за тези таланти е, че няма добре развит музикален бизнес у нас и не се случват нещата, които тези артисти и групи заслужават - адекватен музикален продуцент, добър продукт и турне, което да го рекламира и представи пред публика.

- Във времето и мястото, на което живеем, абсурдът е в приятно засилен вид. Той, абсурдът често присъства в някои от песните ти - влече ли те абсурдът във всичките му измерения ?
- Абсурдът е със знак "+" що се отнася до творчески провокации. Някои от нонсенс текстовете ни са много добри, казвам го без излишна скромност. Нетърпим и направо побъркващ е обаче прозаичният житейски абсурд. Ако не можеш да отреагираш или да се справиш с дадена ситуация, или пък си прекалено сензитивен, ставаш жертва на собствените си бесове.

- Критичен ли си към себе си - забелязваш ли недостатъците, умееш ли да им се присмееш, опитваш ли да ги промениш?
- Да, критичен съм. Отчитам недостатъците си, гледам да съм осъзнат и да си давам сметка как ми минава денят, как се отнасям към хората около себе си, независимо дали са колеги, приятели, роднини или напълно непознати. Колкото до това да се присмея над недостатъците си - нямам почивен ден.

- От какво има риск, когато човек става на 50 години?
- Има риск да повярва, че числото, изписано на тортата, има някакво значение.

Георги Згуров - Гурко (Снимка: Тедд Георгиев/Dir.bg)

- Какво правиш, когато "всичко увисне на косъм"...?
- Не мога да кажа, че съм най-хладнокръвният пич на света. Понякога се панирам, а паниката може да бъде доста лош съветник. Тоест не ставам нито за крадец, нито за сериен убиец, нито за президент на САЩ.

- Мечтаеш ли да си някъде с "хавлийка на наркобос"..?
- Имам отлична подготовка и много добре знам какво бих направил, ако получа позивната "с хавайски изпечен нос, с хавлийка на наркобос", но надали някой ще ми възложи толкова отговорна мисия, в момент, в който се предполага, че съм в сатурнова дупка. :)

- Има ли го още онова настроение от 2003-та година: "в главата - капучино, екшън, шведско кино..." - живо ли е някъде като настроение?
- Може би, когато се съберем и засвирим с момчетата, влизаме в някакъв такъв режим, връщаме си тази енергия. А иначе по-изчаткал и по-освободен се усещам, когато съм с децата. Голяма забава пада.

- Ще споделиш ли каква е тънката разлика между шум и звук?
- Веднага ти казвам - едната от думите не се римува с "бамбук", коя е обаче, трябва да откриеш сама.

- В някои парчета правите на пух и прах романтиката, в тоя ред на мисли искам да те попитам - ти романтик ли си? Изобщо какво е отношението ти към романтиката?
- Винаги съм искал да направя много хубаво любовно парче, но тръгвайки да пиша за любов, нещата малко излизат извън канона. Имаше едно парче, което започна като любовно признание, във финалния си вариант обаче текстът възпяваше един съвременен Чикатило, който колекционира гаджетата си във фризер и си ги хапва. Така че все още има предизвикателство в тая посока - да изпея нещо готино за любовта.

- Знам че си голям почитател на коридорите. Я кажи накъде водят коридорите в твоя живот, в твоя ум, в твоето сърце?
- Накъде водят не знам, но вътре е пълно с музика и забавни истории.

- Знам, че обичаш да "караш като луд", зарежда ли те още карането "като луд маниак"? Какво правиш, когато не караш така?
- Много обичам да шофирам, честно казано изкушавам се да карам и по-бързичко. Колите са ми голяма слабост. За кратко време смених няколко, но винаги се появява и нещо ново, което да те изкуши. Нека не забравяме и това, че ми предстои една от най-сладките кризи в живота на мъжа - тази, която се лекува с купуването на скъпа спортна кола.

- И днес ли правиш всичко с "план, гаф и ритъм"?
- Всъщност да, точно така ми се случва в живия живот. Оказа се, че парчето ни е пророческо - а то така се и казва "С план, гаф и ритъм" и е част от нашия втори албум "Плюс"(2003).

- За какво не стига сила днес, а би искал да ти стига?
- Последните години отделях малко време за четене. Ситуацията вече е различна. Наваксвам. Чета доста. Откакто обаче живеем в Covid-ежедневието, не намирам време да следя по-обстойно новата музика, която излиза. Просто не съм си конструирал новото ежедневието, така че да вмъкна слот за тази моя изследователска страст, но нещата са поправими.

- Как си представяш един значим живот? Какво би определил като значимо в твоя живот днес?
- Значими са децата ми. Значимо е семейството ми. Значими са приятелите ми. Значима е дори и работата, с която се занимавам в момента - носи ми огромно удоволствие.

- От какво те страх? Какво те вбесява?
- Не мисля, че се страхувам от нещо конкретно. Надявам се да съм здрав. Известно е, че нас мъжете много повече ни боли, когато боледуваме. Неслучайно хората казват, че само жена родила седалищно тризнаци, може да влезе в положение на мъж с температура 37.1. 

Чак да се вбесявам от нещо - не, но ако има нещо, което ми прави лошо впечатление или ми се струва нередно, винаги си казвам. Така че имам механизми за ефективно изпускане на парата.

- Какво те мотивира да продължиш напред? Как ще продължиш напред?
- Абсолютно клише съм тук, но пък клишетата затова са устойчиви, защото са верни: Любовта ме мотивира да продължавам напред.

- Продължава ли да има в думите ти сол, а в смелостта ти рок-енд-рол, това ли е формулата ти за добро парче, за яка музика?
- "В думите ми има сол" - много добра метафора от един наш текст, написан от китариста ни Заека. Не се усещам като човек, който има остър език. Виж колкото до смелостта - там нещата са малко по-различни, но все пак нека се ограничим само до чупенето на клишетата в музиката.

- Коя е групата или изпълнителят, с които си имал най-дълга връзка в живота си до този момент?
- Metallica - те са причината да започна да се занимавам с музика преди 30-на години.

Георги Згуров - Гурко (Снимка: Тедд Георгиев/Dir.bg)

- Ще има ли още нова музика от "Анимационерите"?
- Сигурен съм, че ще има нова музика от "Анимацонерите", така или иначе Заека и Цецо (другите двама от групата) доста често изпращат разни нови идеи и демо записи. Крайно време е да си седна на задника и да се включа по-активно в целия процес. Не е невъзможно да пусна и някои солови неща с проекта ми "МФортно Диско", неща с по-различни музикални търсения.

Интервю на Ава Николаева

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Творческият процес като едно дихание

Хореографката Анна Пумпалова пред Виолета Тончева за подхода си към първата българска постановка за професионална сцена на мюзикъла "Красавицата и Звяра"

Побеждава този, който победи себе си

Режисьорът Петко Бонев за премиерните вълнения около първата българска професионална продукция на мюзикъла "Красавицата и Звяра"

Сънуващите камъни на Огняна Серафимова

"Камъните сънуват морета, сънуват души, сънуват състояния; страх, който е скрит в смелостта", споделя визуалният артист и сценограф за проекта си

Художникът Денис Иванов: Сценичният костюм на Елвира е обшит с 1000 перли

Постановката на "Ернани" е на 6 август 2022 от 21.00, Опера в Летния театър - Варна 2022

Георги Дюлгеров пред БТА: Филмът се ражда три пъти и умира два пъти

След близо осемгодишна пауза, режисьорът е готов с "Няколко страници от "Записки по българските въстания" на Захарий Стоянов" – за убийството на Бенковски и срещата на Захарий Стоянов с предателя дядо Въльо