Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Джонас Толкингтън и неговият "Екшън" в България

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Джонас Толкингтън и неговият "Екшън" в България

"Смея се винаги, когато говоря за този филм и винаги ще харесвам идеята му, че не трябва да бъдем толкова сериозни със себе си", казва американският актьор за главната си роля в комедията "Екшън"

"Екшън" не съдържа творчески търсения и тъга, изнасилване и герои от ромски произход", с това изречение завършват представянето на дебютния си филм режисьорът Радослав Илиев и сценаристът Тео Чепилов, чиято премиера се очаква на 31 януари 2020-а.

Филмът е екшън комедия и сатира на шоубизнеса у нас, и на това, което се снима тук като чужди продукции, както и едно намигване към българското кино.

Сатира, изпълнена с престрелки, неочаквани обрати, експлозии, както и истории за любов, пари, коли и още нещо. В нея ще видите каубои, индианци, извънземни, всевъзможни типове гангстери, японци, еврейски филмови продуценти, африканци, руснаци, българи, родни и чуждестранни красавици, както и ниджи и каратисти.

Историята разказва за американска екшън звезда от 90-те, снимащ филми в България, и феновете му, които се опитват да се доберат до него, но си навличат гнева на мафията.

Авторите на "Екшън" са преплели в него пъстър международен актьорски състав, умишлено от не толкова популярни имена, като за главната роля на залязващата екшън звезда се спират на Джонас Толкингтън - американски актьор, филмов продуцент, режисьор и кастинг директор, който от 19 години живее и работи в България.

Джонас има роли в над 90 кинопродукции, в които си партнира с Морган Фрийман, Джон Кюсак, Брюс Кемпбъл, Жан-Клод Ван Дам и много други. В България е известен с ролята си на агента от ЦРУ в сериала "Седем часа разлика". Преминал е през цялата верига на филмовата индустрия: кастинг директор, асистент-режисьор, режисьор на дублиращ екип, актьор и глас зад кадър (войсоувър) в десетки продукции и сериали.

За тези вече повече от 19 години Джонас е кръстосвал България от Дупница, през Златоград до София, сам се научава да говори и пише на български, женен е за българка, с която имат двама сина.

Запознайте се с Джонас Толкингтън, с който си говорим на български, който навсякъде ходи с книга, и който ще ви изненада с позитивността, интересния си живот и невероятното си чувство за хумор:

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

- Кой е Джонас Толкингтън?
- Аз съм тук от 19 години, живея в София и както виждаш говоря български, не перфектно, с акцент, разбира се, но се справям.

Дойдох в България като доброволец от Корпуса на мира, като еколог в Центъра за развитие в Златоград. Договорът ми беше за две години, но след това ме попитаха искам ли да остана и трета, което не е обичайно, но те направиха една пилотна програма за Детско развитие. Така ме местиха между Златоград и София.

Точно през тази трета година един приятел дойде да участва в американска продукция, която се снимаше в България и ми предложи да участвам и аз. Отказах категорично, но няколко месеца по-късно, след като той ми гостува повече от месец, ми каза, че търсят за снимки истински американец, як, със сини очи, тъмна коса. Каза: "Пич, мисля, че телефонът е за теб." Така спечелих роля в първия си филм тук и това беше страхотно начало на филмовата ми кариера. Снимките бяха само 18 дни, но направих невероятен образ в този малък филм, казваше се "Air Marshal" ("Ченгета във въздуха".) Беше супер забавно (смее се).

Знаете много добре, че човек или изглежда добре пред камера или не, независимо как го нагласят и изглежда на живо. Аз имах добрия късмет, че бях добре пред камерата, че нямах и капка срам от нея. Участвах във филма с цялата си душа. Така започнах да се снимам един след друг в такива филми.

Джонас Толкингтън като Джон Келър в "Екшън" на режисьора Радослав Илиев и сценариста Тео Чепилов (Снимка: Лъчезар Тончев)

- Какво си завършил всъщност?
- Биология и социология. Основното бе биологията, аз съм биолог по образование. Преди да дойда в България работих като учен в една фабрика, експериментирайки с химикали по цял ден. Винаги са ме вълнували театъра и музикалната сцена, но се бях отдал на науката - биология и химия, и по цял ден четях такава научна литература, следейки новите неща, които се случваха в нея по света. Но кариерата ми тръгна съвсем различно.

Тук се снимах в американски продукции, филм след филм, и вече мисля, че "Екшън" е някъде 90-ия филм, в който участвам. Снимал съм се в реклами също, документални филми, озвучавал съм и много такива. Даже имам и собствено звукозаписно студио, макар и малко. Дублирам също в много продукции. Харесва ми да рисувам и картини.

Изкуството е моето призвание. Ще го кажа така - артист съм по душа.

Работя и в една софтуерна компания - Nevron Software, където съм медиа и маркетинг мениджър на един от техните софтуери. Това пак е свързано с изкуството, което е страхотно за мен и е голям кеф да работя и това всеки ден.

Но най-любимото ми нещо в този живот е да бъда съпруг и баща. Жена ми се казва Райна и имаме двама синове - Себастиан, на 8 години, и Йохан, който е на два месеца. Сега започва да ни се усмихва, говорейки ни, и това е невероятно. Жена ми говори няколко езика, големият ми син също и това са нещата, които най-много обичам и които са най-любимите в живота ми.

Джонас Толкингтън като Джон Келър в "Екшън" на режисьора Радослав Илиев и сценариста Тео Чепилов (Снимка: Лъчезар Тончев)

- Как се намерихте със съпругата си, която е българка?
- Тя бе на гости на script supervisor на снимачната площадка на една продукция, в която работихме и двамата, тъй като аз също съм работил много зад камерата над повече от 100 филма като режисьор, script supervisor. Бил съм първи и втори асистент, продуцирал съм доста неща, въобще харесвам всичко в киното (смее се). И така един ден се срещнахме с нея, но това е дълга история, отпреди 12-13 години. Ние сме женени вече повече от 8 години и аз съм най-доволният мъж в света. Аз съм супер щастлив човек!

Много е забавно, защото с големия ми син Себастиан играем много, четем книги, имитирайки различни образи и характери, и много често някои от тях аз използвам пред камерата.

В "Екшън" всички бяха невероятни и страхотни и даже в единия снимачен ден, съпругата ми беше заета, тъй като тя е експерт в Конституционния съд и беше на конференция, нямаше кой да гледа Себи и той бе с нас на терен - това бе най-забавният ден на света. Осмелих се да питам може ли и бе невероятно синът ми да гледа как тати работи пред камерата.

Джонас Толкингтън като Джон Келър в "Екшън" на режисьора Радослав Илиев и сценариста Тео Чепилов (Снимка: Лъчезар Тончев)

Още

Тео Чепилов и Ради Илиев за дебютния си филм "Екшън": Тарантино се е вдъхновил от нас

Тео Чепилов и Ради Илиев за дебютния си филм "Екшън": Тарантино се е вдъхновил от нас

- Говориш с усмивка за работата си в "Екшън".
- Всички бяха страхотни и във всеки кадър, докато го снимахме се смеехме непрекъснато. Аз съм участвал в много филми, като актьор в първите десет главни роли, често и в първите пет, но да бъда първи в списъка не ми се бе случвало. "Екшън" е комедия, но дори и на снимките всички се смеехме по цял ден. Беше супер забавно!

Любопитно е, че аз никога не съм пил алкохол, не съм взимал наркотици, но в този филм съм пияница, който злоупотребява с кокаина през цялото време. Аз познавам този тип хора, защото винаги съм бил трезвеник и съм ги виждал как изглеждат, когато прекаляват с тях. Затова и ми бе по-лесно да вляза в ролята и да ги изиграя.

Джонас Толкингтън като Джон Келър в "Екшън" на режисьора Радослав Илиев и сценариста Тео Чепилов (Снимка: Лъчезар Тончев)

Интересно е, че преди да дойда в България аз не бях чувал за Винету и не бях чел книгата, тя не е популярна в Щатите. А аз страшно обичам да чета и никъде не ходя без книга, чувствам се странно, ако нямам такава в себе си, гладен съм да изследвам думите.

Странното е, че "Винету" беше една от книгите в квартирата ми в Златоград и нея прочетох преди повече от 17 години. Никога не съм си представял, че ще ми се наложи да вляза в неговия образ и то във филм. Животът понякога е смешен, прави си шеги с нас.

Джонас Толкингтън като Джон Келър в "Екшън" на режисьора Радослав Илиев и сценариста Тео Чепилов (Снимка: Лъчезар Тончев)

- Как спечели главната роля?
- Първият асистент на филма ми предложи, тъй като аз съм се снимал в доста български филми, като "Седем часа разлика" например, а с него бяхме снимали и на морето един 4-сериен филм. Когато е станало дума кой може да изиграе тази роля, той се е сетил за мен. Тук смешното е че, моят образ е като Жан-Клод Ван Дам, идеята за него, а аз съм си партнирал с него цели три пъти и го познавам добре.

Само в IMDB моята филмография включва над 150 филма, но в България това не е толкова важно, защото тук всеки познава всеки и ми бе по-лесно.

Джонас Толкингтън и Юта Такенака в "Екшън" на режисьора Радослав Илиев и сценариста Тео Чепилов (Снимка: Лъчезар Тончев)

Първият път, когато ми представиха сценария, честно казано бе забавно на български, но на английски език не толкова, въпреки че разликата между българския и английския хумор е малка. Но човек дори и да разбира българския и английския добре, никога хуморът не е същият, както звучи на родния език. Помолиха ни за малко помощ на английски език. Тогава попитахме режисьорите и Тео ще можем ли да променим някои неща, за да са по-смешни и на нас чужденците във филма.

Те ни казаха, правете каквото искате, само да се запази смисълът на сцената и да върви историята във филма. Дадоха ни пълна свобода, забавлявахме се страшно и накрая режисьорът се съгласи, че става супер забавно, че химията между нас е много силна и се получава повече от добре.

Джонас Толкингтън като Джон Келър в "Екшън" на режисьора Радослав Илиев и сценариста Тео Чепилов (Снимка: Лъчезар Тончев)

Още

Тримата от "Екшън" и техните най-екшън истории (снимки+видео)

Тримата от "Екшън" и техните най-екшън истории (снимки+видео)

- Не е ли малко странно да влезеш в роля, в която иронизираш повечето от ролите, които ти самият си играл?
- Има сериозни филми, има такива, които се мислят за сериозни, но честно казано не са, а има и филми, които се опитват да бъдат нещо повече от това, което са. Супер претенциозни филми, едва ли не най-великите в света, а хората гледат и се смеят все едно е комедия, защото е толкова сериозен, че става несериозен. Това беше и иронията тук.

Аз съм играл в такива филми, между които има и много добри. Участвал съм в около 50 научно-фантастични филма, в които темите са сериозни, но самата тематика те кара да се смееш между сцените на снимачната площадка.

Смешното идва тогава, когато си мислиш, че си направил филм повече от нивото, на което всъщност е. Не казвам, че това не са добри филми, защото и за тях си има публика, аз също ги харесвам понякога, но да оцениш нивото си е изключително ценно нещо.

Виждал съм много такива хора, изключително сериозни, на несериозно място или сцена. Това беше нещото, което аз се опитвах да направя в "Екшън". Такъв е и характерът на героя ми Джон Келър - той мисли, че е най-добрият актьор в света. А той е малко бастун (смее се). Той се мисли за екшън стар, но вече е стар и е просто бастун. За него всичко е супер сериозно и на мен това ми бе адски забавно - да направя точно такъв характер.

Джонас Толкингтън като Джон Келър в "Екшън" на режисьора Радослав Илиев и сценариста Тео Чепилов (Снимка: Лъчезар Тончев)

Режисьорът Радо Илиев ми даде картбланш да отида толкова далеко, колкото си искам в ролята. Ако е твърде далече, ще ти кажем, но имаш правото да опиташ всичко, ми каза, и това беше страхотно.

Страшно съм благодарен за тази роля, защото тя е точно обратното на всичко, което съм аз. Да бъда сто процента различен от себе си, това бе все едно да бъда себе се, защото така постигаш баланс. Да ти се даде шанс да бъдеш коренно различен човек бе лесно и забавно. Винаги ще харесвам идеята на филма, че не трябва да бъдем толкова сериозни със себе си. Трябва всеки ден да ставаш с усмивка, че си жив, че имаш работа, здраве.

Всеки човек може да намери някакъв смисъл и да научи нещо от филма. Това, което аз научих е, че не трябва да се гледа толкова сериозно на живота, трябва да има и забавление. Утре може да се случи всичко, затова трябва да сме щастливи, че сме живи тук и сега.

Още

София Бобчева за "Екшън":  Няма такъв филм у нас

София Бобчева за "Екшън": Няма такъв филм у нас

- Гледа ли вече филма, той имаше своята първа премиера на кинофестивала "Златна роза" във Варна?
- Не. Не съм го гледал, защото искам, когато излезе януари месец да бъда в киното сред хората, като зрител. От 90 филма, в които съм участвал, съм гледал само два. Аз не мога да гледам себе си във филми, защото както всеки човек иска да е най-добър в работата си, така и аз съм педантичен към това, което правя. Критичен съм към себе си.

Филмът е илюзия и когато човек гледа филм трябва да забрави за илюзията и да има вяра, че илюзията е реална. Иначе това не е добър филм и това е смисълът на киното.

Не мога да гледам филмите си, защото знам как е направена илюзията и не мога да се откъсна от нея и да вляза в историята, която той разказва. Други филми мога, но собствените не и "Екшън" ще бъде третият филм, в който участвам и който ще гледам.

Джонас Толкингтън като Джон Келър в "Екшън" на режисьора Радослав Илиев и сценариста Тео Чепилов (Снимка: Лъчезар Тончев)

- Харесваш ли българското кино?
- Да.

Гледал съм и много от старото българско кино, което е голямо изкуство.

Много се забавлявах на Бай Ганьо и Георги Калоянчев. Вече достатъчно добре разбирам български и със съпругата ми ходим често на театър, опера. Това вече е хоби, а не работа. Актьорът Георги Златарев е мой много добър приятел и често ни кани да го гледаме.

От новото българско кино някои неща ми харесват, някои не. Има такива, които се опитват да бъдат толкова артистични, че се губи смисълът на историята. По-голямата част от българските филми са добре, но проблемът е, че се прави много с малко, защото няма достатъчно пари за българско кино.

- Колко различен е "Екшън" от останалите филми, в които си играл?
- Много, много различен. Това е филм самоирония - човек да се смее над себе си. Филм без претенции, идеята на филма е да забавлява публиката.

Да се смееш на местата, където трябва да се смееш - това е идеята. Както казва Тео, лошо е да има филм, в който хората се смеят на места, където не трябва да се смеят. Това е двойка за филма, а не шестица. (смее се)

Имам само позитивни спомени от снимките на "Екшън", въпреки че за голяма част от екипа, особено зад камерата, изключително мили хора, бе страхотно натоварване, но на мен ми бе страшно приятно. Усещах работата си като човек, който кара хората да се смеят и това беше супер и ми беше лесно. Те ми дадоха скелета и сътворих чудеса с героя си, защото ми бе дадена тази свобода. Да не спазвам точни реплики, а да правя моя интерпретация бе различно и хубаво.

Естествено всеки актьор спазва някаква дисциплина в ролята си, но тази свобода да се опитваш да промениш нещо, за да стане по-добре бе страхотна наистина. Затова и се смея, когато говоря за "Екшън", но и аз съм такъв човек и се опитвам за бъда позитивен всеки ден.

Щом съм станал жив тази сутрин, това е добър ден.

- Как се живее позитивно в негативна България?
- Понякога беше трудно, но както казвам на сина си - всеки ден е избор човек да бъде щастлив или не. Човек всяка сутрин трябва да решава щастлив ли ще бъде или не.

Аз решавам, че днес ще бъда позитивен и колкото и да е трудно, човек трябва да се надсмива над тези неща.

- Харесва ли ти България и кога реши да останеш тук?
- Достатъчно. Естествено, аз съм от място, в което тревата е винаги окосена и къщите боядисани и понякога е трудно за мен, че не го виждам тук. Не говоря за всичко, но да гледам грозни улици понякога е трудно. Аз съм израстнал в друга атмосфера.

Но тук пък има страхотни хора, истински. В Америка ако питаш някой: Как си? - той абсолютно винаги отговаря: О, добре! Ти? Това е част от нашия език. Докато в България ще ти отговори искрено и истински: Не много добре, но ще се оправим, например. Харесвам тази истина тук. Имам много добри приятели тук. Жена ми е любовта на живота ми. Аз имам мечтата си - имаме хубаво семейство, здрави сме, имам всичко.

Аз съм от Индиана, пътуваме и до там. Родителите ми също идват тук. Няма граници, които да те спрат. Със съпругата ми много обичаме да пътуваме из целия свят и го правим, когато можем. Моят дом е там, където е семейството ми.

- Има ли някакво значение как искаш да се чувстват децата ти - повече американци или българи?
- Според мен, при децата светът всеки ден става все по-голям и все по-малък, заради онлайн технологиите. Наблюдавам, че синовете ми знаят повече факти за света, отколкото аз съм знаел в 4, 5 или 6 клас, защото разполагат с огромна информация всеки ден. Аз се радвам, че са интелигентни, но аз съм бил ок и без толкова информация. Тя просто ни залива.

Решили сме Себастиан и Йохан да се чувстват еднакво добре и като българи, и като американци. Аз винаги говоря с тях на английски, а съпругата ми винаги на български. Тя е космополитен човек, аз също, затова и искам синовете ми да се чувстват като граждани на света.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

- Ти си вече близо 20 години в България. Колко се променила тя през очите на човек, който не е роден тук?
- Виждам новото строителство, но това е нещо временно според мен. Аз имам уникалната позиция на човек, който днес живее тук постоянно, но идва с идеята от друго място. Когато дойдох, хората мислеха повече за себе си и семействата си, но някак си нямаше обща идея за страната след комунизма. Това беше моето впечатление.

Лека - полека виждам как хората стават все по-горди от това, че са българи. Че имаме чист въздух, имаме планини, че имаме силни и интелигентни хора. 97 процента от хората са грамотни, а преди бяха доста по-малко. Това е невероятно.

- Справяш се с българския изключително добре, четеш. Коя ти бе най-трудната и най-забавната дума за научаване?
- Хвощохранилище (смее се). Имам си една дума, с която винаги се шегувам, че ще науча някой на български - папучник. В родопския диалект това е голяма крастава жаба (смее се). Това е моята дума за шега.

Интервю на Тина Философова

"ЕКШЪН" е режисьорският дебют на Радослав Илиев ("Студената война") и първи самостоятелен филм на сценариста Тео Чепилов ("Под прикритие"), а оператор е Борислав Пенчев, който от години работи в канадската кино индустрия и е в камера департамента на сериали като Prison Break, The Flash , Arrow, Legends of Tomorrow, Once Upon a Time, Minority Report и Supernatural.

Крис, Дани и Тони са приятели от деца и най-големите фенове на американския екшън актьор Джон Келър, най-известен с филмовата си поредица "Турбо ченгето". Години по-късно момчетата са вече пораснали, а звездата на Джон Келър е леко позалязла. Дотолкова, че вече снима незначителни филми в България като например римейк на класиката "Винету" със сай-фай елементи. Трите момчета виждат в това знак на съдбата и решават да сбъднат най-старата си мечта: да снимат екшъни. Затова и изтупват праха от свой сценарий, продължение към полицейските филми на Келър. Остава само да се доберат до него самия, което ги въвлича в безкрайна серия от неочаквани ситуации, пълни с гангстери от три континента и обрати на всяка крачка.

Сценарий: Тео Чепилов
Режисьор: Радослав Илиев
Оператор: Борислав Пенчев
Художник: Татяна Димова
Продуцент: Пламен Йорданов

Участват: Петър Петров, Пламен Димов, Милко Йовчев, Джонас Толкинктън, Юта Такенака, Тери Рандъл, Реймънд Стиърс, Александър Койнов, Азуса Йонеока

Специално участие има и Васил Кожухаров, най-известният глас в България, човекът озвучавал всички екшъни през 80-те и 90-те.

"Екшън" излиза на екран в края на януари 2020 г., а вече е бил прожектиран на няколко фестивала, носител е на няколко награди.

Последвайте "Екшън" във FACEBOOK

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

"Световен театър в София" представя "Тартюф, лицемерът" на "Комеди франсез"

"Световен театър в София" представя "Тартюф, лицемерът" на "Комеди франсез". В три поредни вечери - 16, 17 и 18 юни, във Френския институт ще бъде излъчен запис от представлението на един от най-прочутите театри

"Рицари на справедливостта" с изключителния Мадс Микелсен от 17 юни в кината на 19 града в България

Лентата на Андерс Томас Йенсен е определен от киноспециалисти в цял свят като един от най-добрите датски филми на 2021 година

"Атлантида" по Хофман - невъзможният персонаж

На Ернст Теодор Амадеус Хофман е посветен премиерният спектакъл "Атлантида". Първите представления са на 16 и 17 юни в Swimming Pool

Спечели двойна покана за филма "Рицари на справедливостта" с Мадс Микелсен

Филмът на датския режисьор и носител на "Оскар" Андерс Томас Йенсен тръгва по кината на 17 юни

Фолклор в класически аранжимент - Зорница Иларионова и Стойчо Стоянов представят "Йовано, Йованке"

Чуйте необикновената, стилна и въздействаща продукция на една от емблематичните народни песни "Йовано, Йованке" в акустично класическо звучене

"Рицари на справедливостта" от 17 юни по кината

Филмът на режисьора и сценарист Андерс Томас Йенсен представлява наситен с емоционална дълбочина трилър на отмъщението и разказва за промяната в живота ни, когато се случи нещо немислимо

Виж всички

Календар