Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Bond пред Dir.bg: Младите жени днес са с много по-силен характер, отколкото преди 20 години

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ В СОФИЯ

Bond пред Dir.bg: Младите жени днес са с много по-силен характер, отколкото преди 20 години

Нова музика, социални каузи и чувство за хумор. Bond отново са тук!

Срещаме се с момичетата от легендарния струнен квартет Bond само часове преди първия от двата грандиозни концерта в София (26.03) и Пловдив (27.03). Таня Дейвис, Еос Чатър и Гай-И Уестерхоф са в България няколко часа по-рано от Елпсет Хенсен, а между стандартната логистика и организация за репетиции преди тази вечер да излязат на сцената в зала 1 на НДК си говорим за новата им музика, предстоящия 20 годишен юбилей на групата и социалните каузи, с които се ангажират.

Снимка: Shutterstock

- Концертите ви в София и Пловдив са анонсирани като турне, което ще отбележи наближаващите 20 години от създаването на Бонд. Познавате добре българската публика,  какво очаквате този път?
- Вълнуващо е в годината, в която предстои да направим 20 години като група да бъдем в България, защото всъщност това беше една от първите държави, в които дойдохме, за да се промотираме. Беше лудост. Слязохме от самолета и после бяхме в "Шоуто на Слави". Беше един от първите му епизоди и явно всички са ни гледали тогава. Хората бяха толкова топли към нас и оттогава винаги е истинско удоволствие да идваме и свирим тук.

Чувстваме се късметлийки да бъдем в България отново при това с нова музика, която никой не е чувал досега. Ще изпълним няколко абсолютно нови неща за първи път изобщо тук, в България. (Таня Дейвис)

BOND в София (Снимка: Булфото)

- Видях клип, озаглавен "Пантера", с няколко секунди от ваша репетиция в Лондон, който бяхте споделили. Имате ли планирани дати за премиери на новата си авторска музика?
- Ще е изпълним нови неща в България. Имаме общо 5 нови композиции. И трябва да ги запомним (смее се). Имаме премиера за Великобритания през май, но не съм сигурна още за други детайли. Работим и по музиката на едно популярно телевизионно шоу във Великобритания. Но след това ще мислим кое след кое.(Еос Чатър)

Eos от Bond (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)Таня от Bond на концерт в София (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Трудно ли е за музиканти и автори да се адаптират постоянно към новостите в музикалната индустрия в последните 20 години. Всичко се промени толкова с различните начини, по които се издава музика?
- Нещата са много различни. Преди години трябваше да се създават и продуцират албуми и всички да си купуват физически копия. Със стрийминг платформите и YouTube, хората вече рядко изобщо купуват цели албуми. Но за нас е чудесно, че пътуваме и свирим на живо, след толкова много години продължаваме да работим заедно. (Еос Чатър)

- Често сме се шегували за това и никога не сме си представяли, че ще продължаваме да работим като група толкова дълго.(Гай-И)

- Можете ли да си представите, ако започвахте като група сега?
- Ооо щеше да е много различно! Но пък това е добре от една гледна точка. Защото сега има от всичко по много. Сега е много по-лесно да представиш нещата си. Лесно е за хората да намерят нещо ново като стил или нещо необичайно.(Гай-И Уестерхоф)

Гай-И Уестерхоф (чело) от Bond на концерт в София (Снимка: Булфото)

- А това хубаво ли е за музиката?
- Мисля, че не е нито едното, нито другото. Индустрията се развива постоянно и всички се движим заедно, но няма правилно или грешно. (Гай-И)

Таня от Bond на концерт в София (Снимка: Булфото)

- Преди пътувахме толкова много. Сигурно сме изкарали буквално 5 години в пътуване и самолети. Може би днес щяхме да пътуваме по-малко, заради социалните мрежи и възможностите, които те дават за промотиране. Защото можеш просто да публикуваш нещо и да получиш мигновено реакция от целия свят. Но от друга страна не можем да се оплачем, че обикаляме света. (Таня Дейвис)

Как изглежда връзката помежду ви днес, когато всичко е ориентирано по-скоро към индивидуалната изява?
- Ако не се разбирахме, нямаше как да работим успешно толкова време заедно. А и се познаваме толкова добре. Когато буквално живеехме заедно в началните години се създаде приятелство. Разбира се и бизнес решенията също трябваше да се имат предвид в дадени моменти. Но ние знаем всичко една за друга. Знаем какво и как работи добре за всяка една. Да, ние сме четири индивидуалности, но сме и чудесен отбор, защото уравновесяваме силните и слабите страни помежду си. (Еос Чатър)

- Ние сме много откровени една с друга. Мисля, че много хора се надяват или очакват да сме имали скандали и да се хващаме за гушите. Има такива групи, но те винаги накрая спират да работят заедно. (Гай-И Уестерхоф)

Двата ви концерта в България са в края на март, само няколко седмици след международния ден на жената. На 08.03 вие подкрепихте седмото издание на кампанията #march4women, а темата за равенството между половете и борбата срещу всякакъв вид дискриминация, както във Великобритания, така и по света остава важна кауза за вас. Да поговорим за това как се промени светът, в който живеем в последните 20 години?
- Мисля, че в днешно време хората са много по-наясно какво е допустимо и какво не. Мисля, че младите жени сега са с много по-силен характер и готови да се борят за това, в което вярват и да отстояват позициите си. Създаде се един колективен глас сред младите мъже и жени по целия свят, че всички сме равни и всички заслужаваме еднакво отношение, но явно чисто политически това не е ОК. Въпреки някои противоречия усещането, че проблемите по важни теми, трябва се решават глобално, е хубаво нещо. (Таня Дейвис)

Elspeth от Bond, концерт в София (Снимка: Булфото)

- Въпросът е и да не говорим постоянно за правата на жените или правата на мъжете. Това са просто човешките права. (Гай-И Уестерхоф)

Още

Момичетата от Bond пред Dir.bg за срещите си с Лучано Павароти, Дейвид Бекъм, Брус Уилис

Момичетата от Bond пред Dir.bg за срещите си с Лучано Павароти, Дейвид Бекъм, Брус Уилис

А къде намирате отговорностите на медиите и социалните мрежи? Чуват се все повече гласове в днешно време, че се говори твърде много по дадени теми. Че това вместо да обединява, разделя хората. На мен ми звучи странно, а на вас?
- Да. Движения като #MeToo някак задвижиха процеси и обединиха усилия срещу неща, които бяха приемани почти като нормални, а всъщност не трябва да бъдат приети така. Мисля, че много мъже си мислят "Аз не съм направил нищо грешно" и много мъже наистина не са направили нищо лошо. Но пък това е времето, в което много хора имат възможността да се замислят, да погледнат назад и да си зададат въпроса "Дали не съм прекрачвал някои граници?"... И това е дискусия, която хората трябва да водят (Еос Чатър)

Цялото интервю с Bond може да гледате тук:   

Интервю на Деян Веселинов

Коментирай 26

1/1

Още ВИДЕО

Паоло Дженовезе пред Dir.bg: Все по-трудно е да оставаме заедно

Един от най-известните италиански режисьори гостува в София, за да представи най-новия си филм "Първият ден от моя живот"

Postmodern Jukebox преминават отново през България

Турнето на американската формация е празненство на най-големите хитове на 20-ти век

За пръв път в историята португалски филм е номиниран за награда "Оскар"

В категорията за най-добра късометражна анимация един от петте претенденти е 14-минутният филм "Търговци на лед" на младия португалски режисьор Жоау Гонзалеш

В поздрав за 3 март: 7 звезди разкриват защо са горди, че са българи

Навръх 145-ата годишнина от Освобождението на България, 7 от големите звезди на музикалната, телевизионната, филмовата и театралната сцена честитят 3 март в емоционално и проникновено видео

Симеон Стоилов: Играя си на Бог и се прекланям пред природата

"Напоследък хората са станали изключително агресивни, затворени и нехуманни", казва художникът по повод изложбата си "Преди, сега и след това..."

"Heptagram" превземат легендарното Първо студио на БНР

Всеки месец "MUSICOLOGY LIVE" и Радио София преобразяват култовото студио за неповторими изпълнения на изключителни български артисти

Виж всички

Календар