Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Алек Алексиев и Ники Стоичков: Българското кино има живот и след киносалоните

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

Алек Алексиев и Ники Стоичков: Българското кино има живот и след киносалоните

Вече можете да гледате филма "Доза щастие" в HBO GO, като част от българската селекция на стрийминг платформата

"Когато си създал един филм, който има много силна социална тема, който, както вярвахме през годините, в които го създавахме, е много ценен и полезен и може да помогне на много хора, има значение броят зрители, които са го гледали и ще го гледат", казва продуцентът и актьор във филма "Доза щастие" Алек Алексиев.

"Доза щастие" е най-новото заглавие, което HBO България добави в селекцията си с български филми. Това стана факт само 6 месеца след премиерата му на голям екран.

Премиерата на филма на Яна Титова, адаптация по книгата на журналиста Весела Тотева беше вчера от 21:00 часа по HBO, а в HBO GO е достъпен за гледане по всяко време. Заглавието е 24-то в колекцията на HBO, която дава възможност българско кино да бъде достъпно за гледане легално, както у нас, така и в още 6 държави Хърватия, Сърбия, Словения, Черна гора, Босна и Херцеговина и Северна Македония със субтитри на съответния език.

"Доза щастие", реж. Яна Титова

Продуценти на "Доза Щастие" са Александър Алексиев и Николай Стоичков с компанията им NO BLINK Studio в копродукция с bTV Studios, b2y, BrodFIlm, DreamTeam и REASON8.

Това е пълнометражният дебют на Яна Титова, която е сценарист и режисьор на лентата. Оператор е Мартин Балкански. "Доза щастие" е с участието на Валентина Каролева, Димитър Николов, Ирмена Чичикова, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Александър Алексиев, Силвия Лулчева, Лидия Инджова, Ая Алексиева, Васил Бинев, Цветан Алексиев, както и Стефан Вълдобрев, Илка Зафирова и Филип Аврамов и Стоян Дойчев.

Разговаряме с продуцентите Алек Алексиев и Ники Стоичков за посланията на филма "Доза Щастие", който те определят като своя кауза, за професионалното удовлетворение той да достигне през НВО до по-широка зрителска аудитория, за мисията за информираност и превенция на зависимости.

Алек Алексиев и Ники Стоичков ексклузивно пред Dir.bg:

Снимки: NO BLINK, Стоян Гребенаров, Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

- Как филмът ви "Доза щастие" беше включен в българската селекция на стрийминг платформата на НВО в Европа?
- Алек Алексиев: Имаме агенти във Великобритания, които се стремят да продадат филма в максимален брой държави, това е част от работата им. Беше проведена много ползотворна среща с Димитър Нойков, регионален мениджър на НВО за България, който прояви интерес към филма. След това протекоха преговори между нашите агенти и представителството на НВО за Централна и Източна Европа. Те харесаха филма и проявиха желание да закупят филма за 6 държави - Хърватия, Сърбия, Словения, Черна гора, Босна и Херцеговина и Северна Македония. И това е вече факт.

Българската селекция на НВО

- Какво е за вас в професионален и емоционален план като продуценти, филмът да е част от съдържанието на плаформата?
- Ники Стоичков: Несъмнено, това е огромно постижение за филма, тъй като НВО е световен дистрибутор на видеосъдържание. И нашият филм да бъде част от това съдържание, дори само в част от държавите на Балканите, е огромен успех, защото така освен в България, ще може да се гледа от още по-голяма зрителска аудитория, което е и нашата цел.

Алек: Изключително вълнуващо е филмът ти да бъде част от НВО.

Но кое беше странното при мен. Аз още не мога да изпитам някакво щастие и радост, свързани с него. Причините са много. Филмът вече беше излязъл по кината, вече правехме уговорки за фестивали, сделки... Бяхме потънали в много сериозен работен процес, в който мозъкът не може за изпита радост и удоволствие, мислейки само за работа и битовизми.

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

В следващия момент настъпи 13 март, дойде пандемията, обявиха извънредно положение. В такава ситуация не можеш да се отпуснеш, да се насладиш и да празнуваш успеха. Поради странните времена, в които живеем. Така е както за Ники, така и за мен, и за Яна (Титова), режисьорът на филма.

Ники: Може би тепърва ще усетим цялата тази емоция, когато още много хора имат възможност да го гледат и получим тяхната реакция в социалните мрежи.

- Какви са резултатите от живота на филма "Доза щастие" по екраните на кината?
- Ники: Малко под 100 000 зрители са гледали филма, това са последните данни на боксофиса в България...

Алек: Филмът продължаваше да се излъчва от по малките кина и през март месец. Това е някакво събитие, защото той излезе на екран през ноември, няколко месеца успя да се задържи и наистина имаше огромен интерес.

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

Но ще бъда максимално честен...За мен лично никога бройката зрители, които ще гледат даден филм, не е била движеща, не е била важна. Това не е културата, това не е изкуството - да броим зрители.

Но при "Доза щастие" е доста по-различно. Когато си създал един филм, който има много силна социална тема, който, както вярвахме през годините, в които го създавахме, е много ценен и полезен и може да помогне на много хора, тогава вече има значение броят зрители, които са го гледали и ще го гледат. Обратната връзка от тях беше много положителна и то в посоката, в която ние сме се надявали да бъде. Вълнението, което изпитваха и споделяха родители, учители, деца, пенсионери - това е ценното. А не просто да направим един филм, да си броим зрителите и да си казваме - Браво, страхотни сме!

- Алек, вие с Яна Титова първи се срещате с историята на Весела Тотева, която е в основата на филма...
- Алек: С Яна сме в голяма степен късметлии, че някак си ни се получават нещата, когато решим да правим нещо заедно, било то в творчески план, в личен - няма никакво значение. Имаме късмет, Бог ни помага! В самото начало двамата прочетохме романа на Веси Тотева, после започнахме снимките, свършихме снимките - всичко беше изключително сюрреалистично, беше денонощно бачкане...

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

На 4 март 2019 година Весето си отиде. Тогава всичко стана, като че ли, още по-важно. Ставаше все по-важно и по-важно да направим този филм. Защото той, книгата, която остави Весето и Фондацията й "От другата страна" - това е една памет. И тази памет ще продължи да живее. И колкото повече хора се докоснат до тази история, било през книгата, или през филма, или през мисията, с която се беше захванала, толкова по-дълго ще живее тя. За да не си отива...Има хора, които не трябва никога да си отиват, в един по-метафоричен смисъл.

Радваме се, че успяхме да споделим това наше вълнение и с Валя Каролева, дъщерята на Весето, която изигра нейната роля във филма, и с цялото й семейство, и с хората, които бяха близки до нея - и тяхната реакция беше много вълнуваща. Те са много благодарни, че успяхме да направим този филм. Тъжно е всичко това, защото не можеш да споделиш емоцията си с човека, който е двигателят, от който тръгва всичко.

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

- Още при създаването на филма имахте ли някаква стратегия за неговия живот след голям екран, за появяването му на стрийминг платформи, за да достигне каузата ви до повече зрители?
- Ники: Още в началото бяхме направили план как трябва да се случи разпространението на филма. За нас като продуценти и за нашата компания NO BLINK studio e много важно да се използват всички възможни похвати за разпространение на кино, които в днешно време са възможни.

Още от самото начало беше планирано филмът да влезе като част от срещите с ученици, които Весела Тотева организираше. Много важно за нас беше и разпространението в стрийминг платформи и по телевизията.

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

- "Предложения от България" е специална селекция, която стартира като кауза на HBO България преди 2 години и половина, по идея на регионалния мениджър Димитър Нойков. Целта е да се даде възможност на съвременното българско кино легално да достига до зрителите след слизането си от киноекрана. Какво мислите вие за българската селекция на НВО?
Алек: Това е изключителна селекция. Много хубави български филми могат се видят. Не всеки филм отива там. Впечатляващо е.
- Ники: Тази селекция е уникална и голямо постижение за българския офис на НВО. Другите държави нямат такива национални селекции.

"Доза щастие" вече е на стрийминг платформата на НBO

- Присъствието в стрийминг платформите като че ли може да е и една спирачка срещу "пиратството", нелегалното теглене на филми?
Алек: Пиратите си крадат филмите, слагат си ги в торент сайтове, опитват и в You Tube да ги качват. Това си е покушение срещу съответния филм. В днешно време платформите като НВО GO са достъпни и получаваш много богато съдържание, удобство, комфорт.

Но хората пак си казват - защо да плащаме като можем да го гледаме безплатно. Това е народопсихология. Трябва да се изкорени тази кражба на интелектуална собственост като се превърне в държавна политика борбата срещу нея. Германия е една от държавите, където глобите са много "солени" и човек се замисля дали да си тегли безнаказано филми от торенти. В България много колеги страдат от това. Неприятно е, нечистоплътно е, просто не е честно.

Снимки: NO BLINK, Стоян Гребенаров, Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

- Кои са качествата на "Доза щастие", заради които по ваше мнение е включен в селекцията?
- Алек: Радваме се, че филмът ги е докоснал, развълнувал ги е и са сметнали, че е достоен да бъде в тяхната платформа, виждат смисъл в него заради общочовешката си тема. Пък и той е изключително добре направен, смея да твърдя че е на световно ниво.

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

- Ще се наслади ли зрителят на филма с качествата му от голям екран, на стрийминг платформата НВО GO?
- Алек: Постпродукционният процес е една вселена, в която нашият супервайзер Тодор Тодоров перфектно и професионално действа. Това са десетки и стотици експорти на филма в различните му вариации в зависимост от това как ще се гледа. Отделно - това са различни миксове на звука, на музиката...Извратено много работа!

Той е направил всичко, филмът да може да бъде гледан на най-различни платформи, в кино, в телевизии, субтитриран, без субтитри и т. н.

Снимки: NO BLINK, Стоян Гребенаров, Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

Постпродукцията не се прави с два клика и... филмът е готов. Това е един различен свят и би било много интересно според мен, да се разговаря с ето такива хора и те да разкажат как филмите стигат до хората. След като бъде заснет филма, следват месеци, в които се случват едни други чудесии.

Кадър от филма "Доза Щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

А някои платформи си имат специфични изисквания.

В крайна сметка, който е гледал "Доза щастие" на голям екран, ще види същия филм по НВО.

Ники: В днешно време постпродукцията може да се състои и от два клика. Но веднага си личи щом видиш филм, на който постпродукцията е направена набързо от непрофесионалисти.

И личи, когато филмът е направен по начина, по който Алек описа. И много често, когато хората казват, че един филм не е като американските по технически качества, причината е точно тази - занемарената работа в постпродукцията.

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

- Темата за зависимостите наистина е общочовешка. Екипът на филма работи по нея и отвъд филма...
- Алек: Още март месец, малко преди 13-ти стартираха нашите пътувания заедно с Валя Каролева, с психоложката Марина Попова от асоциация "Солидарност" и Светла Иванова, приятелка на Весето, която е била наркозависима много години.

Част от екипа на филма пътува към своите зрители (NO BLINK)

С тях обикаляхме България и правихме срещи с ученици. Нашата цел е да продължим мисията си. Децата гледат филма и после разговаряме с тях по 1-2 часа на тема "зависимости". Искаме да помогнем на децата да се информират, това е и форма на превенция.

Всичко това е под "шапката" на фондацията "От другата страна" на Весела Тотева, която сега се ръководи от дъщеря й Валя. И това е най-смисленото и най-важното. И показва, че филмът "Доза щастие" е повече от филм. Това е нашата кауза, както ние, всички, които сме се захванали с тази история, си го наричаме. Чакаме да видим какви ще са новите наредби за следващата учебна година, и ще възобновим тези срещи.

- Кое е главното послание към зрителите на филма "Доза щастие"?
- Ники: Единственото, което можем да кажем на бъдещите си зрители, е да отворят сърцето си, когато гледат филма "Доза щастие", да не го гледат с предубеждения към зависимите хора.

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

Алек: Зависимостите са болест. Хората трябва да си помагат, трябва да са обединени. Любов и вяра. Любовта може да спасява. А в този филм има много любов...

"Доза щастие" вече е на стрийминг платформата на НBO

"Доза щастие" може да се гледа на стрийминг по всяко време в HBO GO, a всичко около филма и неговата кауза може да следите на официалния му сайт или във Facebook

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Спeциален проект на Dir.bg и HBO

Още

Много емоции и аплодисменти на бляскавата премиера на "Доза щастие"

Много емоции и аплодисменти на бляскавата премиера на "Доза щастие"

Още

Валя, която изигра майка си в "Доза щастие": Търсейки щастието си, можем да се загубим

Валя, която изигра майка си в "Доза щастие": Търсейки щастието си, можем да се загубим

Още

"Доза щастие" с премиера на 17 май по HBО и в HBO GO

"Доза щастие" с премиера на 17 май по HBО и в HBO GO

Още

Филмът "Доза щастие" със специални прожекции за ученици

Филмът "Доза щастие" със специални прожекции за ученици

Коментирай 0

1/1

Снимки: NO BLINK, Стоян Гребенаров, Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

Ники Стоичков и Алек Алексиев (Фото кредит: Стоян Гребенаров)

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

Кадър от филма "Доза щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

Част от екипа на филма пътува към своите зрители (NO BLINK)

Алек Алексиев (Фейсбук страница)

Алек Алексиев (Фейсбук страница)

Кадър от филма "Доза Щастие", реж. Яна Титова (Снимка: NO BLINK)

Българската селекция на HBO

Ники Стоичков (Фейсбук страница)

Част от екипа на филма пътува към своите зрители (NO BLINK)

Снимки: NO BLINK, Стоян Гребенаров, Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

Снимки: NO BLINK, Стоян Гребенаров, Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

Снимки: NO BLINK, Стоян Гребенаров, Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

Българската селекция на НВО

"Доза щастие" вече е на стрийминг платформата на НBO

"Доза щастие", реж. Яна Титова

"Доза щастие" вече е на стрийминг платформата на НBO

Още ВИДЕО

"Каещата се Мария Магдалена" на съратника на Леонардо да Винчи Салай беше продадена за над 1,7 милиона евро

Джан Джакомо Капроти е известен като най-близкият приятел на ренесансовия гений, негов ученик, помощник в ателието, модел, ковчежник и любовник

Първият тийзър на филма "В сърцето на машината" разкрива звезден състав от актьори (ВИДЕО)

За филма Мартин Макариев се подготвя повече от 10 години. Сценарият, дело на Борислав Захариев, се базира на истински случай, разказан от близък на самия режисьор

Скулпторът Джеймс Доран Уеб - владетелят на животните (ВИДЕО)

Създадените от него енергийни линии удивително задържат погледа и дават възможност веднага да се усети невероятната сила на неговите творения

Испанският поет Франсиско Бринес e носител на литературната награда "Сервантес"

88-годишният Бринес е смятан за една от най-авторитетните и влиятелни фигури в испанската лирика през втората половина на миналия век

Самотният вълк и жената, която остана до края

През септември 2019 г. Армен Джигарханян обяви, че се е събрал с втората си съпруга Татяна Власова, която специално се завръща от САЩ, за да се грижи за него

Ново откритие в некропола Сакара: Поне 100 саркофага с мумии и статуи (ВИДЕО И СНИМКИ)

Добре запазените артефакти датират от династията на Птолемеите, управлявала Египет от 320 г.пр.н

Виж всички

Календар