Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На кого е кръстен Моцарт?

ИГРА НА IMPRESSIO

На кого е кръстен Моцарт?

Седмична игра на сайта за култура и изкуство на Dir.bg

Регламент на играта:

Първите двама участници, посочили правилния отговор на въпроса на нашата фейсбук страница, печелят по:

Eдна двойна покана за концерта на Софийска филхармония от цикъла "Солистите на Софийската филхармония", който ще се състои на 29 април, от 19:00 часа, в зала "България".

Григор Паликаров, Милена Златарова, Павел Златаров (Снимка: Софийска филхармония)

Наградите се осигуряват от нашите партньори от Софийска филхармония.

Играта е активна в периода от 23 до 29 април 2018 г.

Имената на победителите и начинът на получаването на наградите ще бъдат обявени тук.

По две двойни покани за концерта на Софийска филхармония получават: Евелина Диамандиева и Румен Каравалев. Наградите ги очакват на служебния вход на зала "България", ул. "Бенковски" 1, понеделник, след 15 часа.

Добре дошли в официалната фейсбук страница на Impressio! Успех!

Повече за концерта:

Артистичното семейство Павел и Милена Златарови - концертмайстор и водач на виолите в Софийската филхармония ще бъдат солисти в концерта на 29 април в зала "България". С неповторимия си стил на музициране, те ще представят силата на "Моцартовия ефект" върху публиката. Програмата, посветена на най-популярния композитор в света, включва увертюра към операта "Вълшебната флейта", Симфония концертанте за цигулка и виола и Симфония №38 "Пражка". Диригент - Григор Паликаров.

Павел Златаров, концертмайстор на Софийската филхармония (Снимка: Софийска филхармония)

Концертът е част от цикъла "Солистите на Софийската филхармония".

"Моцартовият ефект" е установен в средата на 90-те години на миналия век, когато учени от Калифорнийския университет доказват, че слушането на музиката на австрийския композитор повишава коефициента на интелигентност у хората. И въпреки че все още няма обяснение на това явление, Софийската филхармония кани всички почитатели да съпреживеят явлението Моцарт в компанията на най-изявените ми музиканти.

Павел Златаров е концертмайстор на Софийска филхармония и един от ярките представители на българската цигулкова школа. Неговото обучение преминава под ръководството на изтъкнатите педагози проф. Минчо Минчев, проф. Дора Иванова, Людмила Иванова. Лауреат е на III награда на Международния конкурс за цигулари и пианисти "Панчо Владигеров" в гр. Шумен, 1999 г. През същата година е номиниран от слушателите на "Алегро Виваче" за млад музикант на годината.

Павел Златаров и Патриция Копачинская(Снимка: Софийска филхармония)

Павел Златаров се изявява като солист на Софийска филхармония и други оркестри в страната. Той има магистърска степен по дирижиране от Борда на кралските училища по музика - Лондон и често е канен като гост-диригент на детските образователни концерти от програмата "Фортисимо Фамилия".

Със струнен квартет "Хелиос", на който е основател и първи цигулар, изнася концерти в Тунис и Франция и записва струнен квартет от Милчо Левиев за авторския компакт-диск на композитора.

Като солист и камерен изпълнител е гостувал многократно в Япония. В периода 2002 - 2005 г. е канен като гост-концертмайстор на оркестъра на Fondazione Toscanini ( Парма, Италия), където участва в симфонични и оперни проекти с диригенти като Лорин Маазел, Хосе Кура, Романо Гандолфи, Джанлуиджи Джелмети. Гастролирал е в Южна Корея и Киргизстан. В сезоните на Софийска филхармония е партнирал на изтъкнати изпълнители като Пламена Мангова, Жан Бернар - Помие, Борис Бровцин, Александър Бузлов, Патриция Копачинская.

Милена Златарова, водач на виолите в Софийска филхармония (Снимка: Софийска филхармония)

Милена Златарова е водач на виоловата група в Софийската филхармония. Завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Димитър Чиликов. Носител е на първа награда от Националната среща "Стефан Сугарев", Кюстендил (1985) и е лауреат на извънредна награда от националния конкурс "Светослав Обретенов", Провадия ( 1988). Има записи за Българското национално радио и се изявява като солист на Софийска филхармония и симфоничните оркестри в страната.

В състава на Софийска филхармония Милена Златарова има щастието да работи с изключителни музиканти като Генадий Рождественски, Сър Невил Маринър, Юлиян Ковачев, Гена Димитрова, Пласидо Доминго. В периода 2002-2005г. е поканена като първа виола в оркестъра на Fondazione Toscanini (Парма, Италия) под диригентството на световноизвестни имена като Лорин Маазел, Владимир Спиваков, Мстислав Ростропович.

Милена Златарова гастролира с успех в различни камерни формации. Участва в създадения от съпруга й Павел Златаров струнен квартет "Хелиос", с който изнася концерти във Франция и Тунис Гостува на няколко пъти в различни градове в Япония като камерен изпълнител. Свирила е с изтъкнати музиканти като Пламена Мангова, Жан-Бернар Помие, Борис Бровцин.

 

Билети на цени от 10 до 20 лева могат да се закупят от касата на зала "България" и онлайн на Epay.bg, Ticketsbg.com и Eventim.com.  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Игра на Impressio: Какво означава терминът "фолктроника"?

Тази седмица нашият въпрос е свързан с дългоочаквания и изключително любопитен като звучене албум на колаборативната формация TRIGAIDA - ELATE, който ще бъде представен на живо на 12 юни в Парк Военна Академия от 19.30 часа

Игра на Impressio: За колко дни Джузепе Верди написва музиката на операта "Трубадур"?

Тази седмица нашата игра е свързана с операта "Трубадур", която ви очаква на 6, 7 и 8 март, от 19 часа в Софийската опера и балет

Игра на Impressio: На пазарния площад на кой град е първата среща на пирата Конрад с любимата му в балета "Корсар" от Адам?

Тази седмица нашият въпрос е свързан с балетния спектакъл "Корсар", който можете да видите на 20 и 22 февруари от 19.00 часа на сцената на Софийската опера и балет

Игра на Impressio: Коя е песента на Рут Колева, в чийто клип участват актрисите Цветана Манева и Анастасия Лютова?

Тази седмица нашият въпрос е свързан с певицата Рут Колева, която подготвя представянето на своя пети албум, чието име все още е тайна, а големият концерт ще бъде в Зала България на 15 февруари

Игра на Impressio: През коя година виртуозният Питър Бенс пуска сензационната си видео интерпретация на "Bad" на Майкъл Джексън?

Тази седмица нашият въпрос е свързан с феноменалния пианист Питър Бенс, който идва с два концерта в България - на 13 ноември в София, а на 15 ноември за първи път и във Варна

Игра на Impressio: Koй е първият диригент, с когото Сара Чанг свири в България?

Виртуозната цигуларка пристига в София за концерта си на 10 ноември в зала "България"