Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Людмила Гурченко била погребана с рокля, ушита от нея

ЛЕГЕНДИ НА КИНОТО

Людмила Гурченко била погребана с рокля, ушита от нея

Актрисата от "Гара за двама" има 6 несполучливи брака, единият - с Йосиф Кобзон

Преди 6 години, света напусна една от любимите актриси на много поколения българи - Людмила Гурченко. Но тя бе не само актриса, а режисьор, сценарист, писател, и... модистка. Вижте някои от уникалните й модели, които я представят не само като икона на киното, но и на модата.

Людмила Гурченко е носител на много държавни награди на РСФСР, кавалер на ордена "За отечествени заслуги". На българската публика е известна преди всичко с филма "Гара за двама", но филмовите й роли доближават бройката 100.

Историята на тази невероятна жена е удивителна от начало до край. Произхожда от дворянски род по линия на майка си, роднините й са репресирани от следоктомврийската власт в Русия. Родена е на 12 ноември 1935 г. в Харков. До началото на Втората световна война, родителите й работят като музиканти в Харковската филхармония. Баща й Марк е инвалид, но въпреки това го изпращат на фронта. Малката Людмила остава в окупирания от немците Харков, само с майка си. Участва в мероприятия, където пее и танцува пред окупаторите немски оперети, за да набавя средства за прехрана.

По време на един обстрел над града, едва не загива. След войната се записва да учи пеене, а през 1953 г. - актьорско майсторство във ВГИК. В киното дебютира във филма "Пътят на истината", а големият успех идва с филма "Карнавална нощ" на големия руски режисьор Едуард Рязанов.

През 1957 г. получава предложение да сътрудничи на КГБ по време на Шестия международен фестивал на младежта и студентите. Гордата и смела Гурченко отказва. Това й коства 10 години забрава, по-точно - забрана. "Преживях много жестокости, споделя по-късно самата актриса. Десет от най-хубавите ми години бяха пропиляни!.. Има ли нещо по-страшно от това за един артист?! - Не, няма!.."

През 60-те и 70-те години на миналия век тази великолепна актриса е оставена да бъде "незабележима". Затова пък, когато вратата към голямото кино отново се отваря, нейният талант е като "река от отприщен бент", казва един кинокритик.

Тя е добра във всичко - и в драматични и в комедийни роли. Владее словото, песента и танца. По време на снимките във филма "Мама" през 1976 г., известният клоун Олег Попов пада на леда и повлича и нея - Гурченко счупва десния си крак. Оказва се, че работата е сериозна. Налага се сложна операция. Малко след нея Гурченко отново танцува и се пързаля на кънки, въпреки болката. Успява да я превъзмогне с изтощителни тренировки. Известна е с желязната си воля. Тази красива жена има мъжки характер.

През 2010-а година, последната в живота й, Гурченко отпразнува своя 75-годишен юбилей. Поздравена е лично от Владимир Путин. Актрисата празнува юбилея си на сцената, превъплъщавайки се в образа на Лейди Гага. Завладява с чар, въпреки възрастта.

През февруари следващата година се снима в Киев във филм за самата нея - "Легендата Людмила Гурченко". Шегува се, че това е 96-тата й роля в киното, в която играе... себе си.

През февруари 2011 г., при подхлъзване в дома си, Гурченко счупва тазобедрена става. Оперират я по спешност и я изписват. Състоянието й, обаче, се влошава. Получава т.нар. тромбоемболия, а колата на "Спешна помощ" закъснява с 21 минути. Актрисата умира от сърдечна недостатъчност. Погребана е в рокля, ушита от самата нея, малко преди да се случи трагедията. Желанието й приживе - да бъде погребана до родителите и внука си, кой знае от какви съображения, не било изпълнено. Погребана е в Ново-Девическото гробище, в алеята на други актьори, редом до знаменития Вячеслав Тихонов.

В личния си живот актрисата не се чувствала особено щастлива. Има 6 брака, но по думите й, никога не открила истинската любов. За пръв път се омъжва на 18, за кинорежисьора Василий Ордински. Бракът им трае година.

Вторият й мъж е грузинец - Борис Андроникашвили, историк и сценарист. От него е дъщеря й Мария.

Третият съпруг на Гурченко е актьорът Александър Фадеев, а четвъртият - легендарният певец Йосиф Кобзон.

Петият - музикантът Константин Купервайс. С него е близка 18 години преди да се реши да сключат брак.

И последният - шести съпруг, е Сергей Сенин - продуцент, с когото се запознава по време на снимките на филма "Секс приказка". Той е и човекът, който е до нея в предсмъртния й час - Сенин извиква линейка, но актрисата не я дочаква. Писма и записки от дневника на Гурченко, близките й предават за публикуване половин година след смъртта й. В тях се оглежда крехката душа на една "желязна лейди".

Толкова уязвима, колкото и талантлива. А сред талантите й, безспорно е бил и този усет към дрехите, който показва гардеробът й. На него биха завидяли много холивудски звезди. И биха ахнали, че авангардните модели са нейно авторско дело. На много от тях, и изпълнението. Дрехи от личния гардероб на актрисата на два пъти са били предоставяни на аукциони с благотворителна цел.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

ДНК от косата на Бетовен дава улики за здравословните проблеми на композитора

Изследователите открили генетичен риск за чернодробно заболяване, плюс увреждаща черния дроб инфекция с хепатит В през последните месеци от живота му

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата