Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Джон Ленън: Зад всеки идиот има една велика жена

ИНТЕРВЮ ОТ ОНЯ СВЯТ

Джон Ленън: Зад всеки идиот има една велика жена

Нашето общество се управлява от налудничави хора с налудничави цели, казва великият музикант

Въображаем разговор по негови мисли с човека, който промени музиката на 20-ти век. С музиканта, пацифиста, артиста, който искаше свят, изпълнен с любов, с човека, за когото мирът не беше просто хипи химера, а възможна реалност, която зависи единствено и само от самите нас, с мъжа, който докосна сърцата ни и остана в тях завинаги.

 - Здравей, Джон, кога за пръв път се сблъска с неразбиране от страна на обществото?
- Когато бях 5-годишен, майка ми каза, че щастието е ключът към живота. Когато отидох в училище ме попиха: "Ти какъв искаш да станеш като пораснеш?" И аз написах: "Щастлив." Те ми казаха, че не разбирам задачата, а аз им отговорих , че не разбират живота.

Джон Ленън
- А как да бъдеш щастлив, ако загубиш важен, любим човек?
- Не се страхувай да загубиш - ако човекът не е на твоята вибрация, той така или иначе ще изчезне.
- От какво да се страхуваме в нашия и без това изпълнен с демони и ненавист свят?
- Страхувай се да бездействаш и да изпуснеш възможност да бъдеш щастлив. Бъди себе си и бъди честен - търси яснота и тогава всичко ще дойде на своето място! Вселената винаги се грижи за теб! Винаги!

- Как да се уверим, че приятелите до нас са истински, че няма да ни предадат?

- Бъди честен - с това не се печелят много приятели, но тези, които се спечелят са безценни.

- Можем ли да сме сигурни, че няма да пропуснем нещо важно в живота си, все пак?

- Животът е това, което се случва, докато сме заети да правим своите планове.

- А удоволствията?!

- Времето, което с удоволствие си загубил, не е загубено.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos
- Мнозина, докато беше сред нас, те смятаха за егоцентричен...
-
Положението е следното: Част от мен подозираше, че съм загубеняк, а другата смяташе, че съм всемогъщ. Ако да бъдеш свръх егоцентричен, значи да вярваш в това, което правиш, в изкуството и музиката, тогава можете да ме наречете така. Аз вярвах в това, което правя.

- Какво е любовта, Джон?
- Зад всеки идиот има една велика жена. Когато се влюбих в Око, разбрах: "Господи, това е различно от всичко, което ми се е случвало досега... То е повече от щастието да направиш хит, повече от злато, повече от всичко!"
Получaваме дарa на любовта, но любовта е като ценно цвете. Не можеш просто да го приемеш, да го оставиш в саксията и да си мислиш, че то ще се грижи само за себе си. Ти трябва да продължаваш да го поливаш. Трябва да се грижиш за него и да го наторяваш. Любовта е цвете, което трябва да оставиш да порасне. Всичко, от което имаш нужда е любов.

Джон и Йоко

Джон и Йоко
- Ще кажеш, че любовта те прави по-силен, променя възприятията ти за света?
- Всичко е по-ясно, когато си влюбен. Няма значение кого обичаш, къде обичаш, защо обичаш, кога обичаш и как обичаш. Важно е само, че обичаш. Мечта, която бленуваш сам, е само мечта. Мечта, която бленувате заедно е реалност.

Превърни мечтата си в реалност. Ако искаш да спасиш Перу, спаси Перу!

- Нима това е по силите на един обикновен човек?
- Възможно е да направиш всичко, но не и ако го оставиш на своите "лидери". Не очаквай Картър или Рейгън, или Джон Ленън, или Йоко Оно, или Боб Дилън, или някой друг, който ще дойде след тях, да го направят вместо теб. Трябва да го направиш ти самият.

- Какво мислиш за политиците?
- Нашето общество се управлява от налудничави хора с налудничави цели.

- Има ли нещо, в което никой не може да те спре да вярваш?
- Единственото, което казвам е: Дайте шанс на мира! Ако всеки искаше мир, вместо още един телевизор, щеше да има мир.

Представи си, че всички хора живееха в мир. Може да кажеш, че съм мечтател, но аз не съм единственият. Надявам се, че някой ден и ти ще се присъединиш към нас и светът ще стане едно.

Портрет на Ленън
Ако някой си мисли, че любовта и мирът са клишета, които трябва да останат назад, в 60-те години, проблемът си е негов. Любовта и мирът са вечни. Мирът не е нещо, което желаеш. Той е нещо, което създаваш, нещо, което си ти самият, или нещо, от което се отказваш.

Просто трябва да го обявим. По същия начин, по който обявяваме войната. Така трябва да обявим и мира...

- Имаш милиони фенове по целия свят. Вярваш ли, че наистина си бил обичан някога от тях?
- Всички те обичат едва, когато си шест инча под земята.

 Валерия КАЛЧЕВА

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Джон Уинстън Оно Ленън - John Winston Ono Lennon е музикант, поет, общественик, художник, актьор и писател, роден на 9 октомври 1940 г., Ливърпул, Англия и починал на 8 декември 1980 г., в Ню Йорк, САЩ.

Ленън е една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на XX век. Придобива световна известност като член и водеща фигура в рок групата  "Бийтълс", получила невеждана международна слава през 60-те години. Ленън е в основата на еволюцията в стила на групата, който от традиционни любовни сюжети, на фона на семпла мелодия, прераства в социално ангажирани текстове, а съставът започва да експериментира с различни музикални течения.

През 1966 г. Ленън се среща с авангардната американска художничка от азиатски произход Йоко Оно, която оказва силно влияние върху него творчеството му. Сътрудничеството между двамата започва през 1968 г., когато е издаден техният първи албум.

Ленън и Оно сключват брак в следващата година, а през 1970 г. "Бийтълс" се разпадат заради творчески различия. В периода след състава бившият бийтълс се утвърждава като солов изпълнител, с по-активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и възражение към всякакви прояви на насилие. Албумът "Представи си" (
Imagine) от 1971 г. е най-популярната самостоятелна творба на Ленън, а едноименната песен от тавата изразява най-категорично неговата гражданска позиция. Междувременно участва в редица демонстрации и инициативи, посветени на мира, съпроводен от съпругата си Йоко Оно.

От 1975 г. Ленън се установява за постоянно в Ню Йорк, където се опитва да прекара повече време със семейството си. След дълга творческа пауза той се захваща с издаването на нов албум "Двойна фантазия" ( Double Fantasy). Три седмици преди официалното му издаване Джон Ленън е застрелян пред жилището си от вманиачения почитател Марк Дейвид Чапман.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Показват най-богатата колекция от лични вещи на Апостола

Музей "Васил Левски" в Ловеч ще отбележи 70-годишнината си с уникална изложба

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Големият художник Илия Петров и Академията като съдба

Изложбата е от 7 февруари 2024 до 9 март 2024 в Художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас

Съюзът на българските писатели отбелязва с рецитал 176 години от рождението на Ботев

В рецитала на 5 януари в литературния клуб "Парнас" са включени съвременни поети