Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Чувство за вина преследва до смъртта му Уейлън Дженингс

СЪДБА

Чувство за вина преследва до смъртта му Уейлън Дженингс

Кънтри звездата се обвинява за трагично загиналите в самолетна катастрофа Ричи Валенс, Бъди Холи и Биг Бопър

Уейлън Дженингс

На 13 февруари преди 15 години, на 64-годишна възраст, почина кънтри звездата на Америка Уейлън Дженингс. Зад гърба си остави забележителна музика, а смъртта му го превърна в легенда. До края си обаче Дженингс живее в плен на някакво самовменено чувство за вина, че негови думи са предизвикали като прокоба катастрофата, в която загиват легендирните американски идоли Ричи Валенс, Биг Бопър и Бъди Холи.

През 2002-ра, преди да умре, Уейлън е в инвалидна количка, страдащ от сърце и болен от диабет. Лошо съчетание от болести и неспокойна съвест тормози певеца до смъртта му. Причината е всъщност "черна" шега между приятели. Годината е 1959-а. Дженингс е още в началото на кариерата си, но вече е известен. Концертрира с любимците на публиката Ричи Валенс, Биг Бопър и Бъди Холи. Всички те са млади, отдадени на музиката и приятели. На 3 февруари 1959 г. им предстои пътуване, за което се разделят на две групи - едната трябва да лети с малък самолет, а другата - с автобус. За да няма сърдити, хвърлят чоп кой как ще пътува. 18-годишният Ричи Валенс хвърля монета и тя "избира", че той ще заеме мястото на Томи Олсъп в самолета, а Дженингс, който вече си е спечелил място в същия самолет, в последния момент го отстъпва на Бопър, който страдал от настинка. На раздяла двете групи младоци си разменят шега, която пръв подава Бопър. Той казва с усмивка:"Дано замръзнете в автобуса!", на което Дженингс отвръща с "Дано самолетът ви се разбие!" - За съжаление това се случва. В онзи 3-ти февруари трагично загиват и тримата - Ричи, Биг и Бъди, заедно с пилота на самолета. Денят е обявен за "черен ден" за музиката в Америка.

Тримата са оставили зад гърба си общо над 10 милиона албума.

Бъди Холи, макар и само на 23, вече е световна звезда. Дженингс започва кариерата си като негов басист, Бъди Холи издава първия му албум. Оставайки жив след звездните си приятели, Дженингс започва да си вменява вина за "онова" изречение. На фона на трагедията, то започва да му изглежда като проклятие. Дълбоко страда. Веднъж споделя, че "онези думи" кънтят постоянно в главата му и нищо не може да ги заглуши. За да уталожи угризенията, които го измъчват, посяга към наркотиците.

Цели 5 години затъва в самосъжаление, безделие и пиянство.

Трудно е да се каже какво точно го изтегля от блатото на депресията и го връща обратно към живота и музиката, но един прекрасен ден през 1963 г. Уейлън Дженингс отново се качва на сцената. И не само това. Сформира банда и прокарва нов стил - еклектичен репертоар от смесването на соул вокал, рокендрол и кънтри. Дженингс е считан за един от основоположниците на движението "Нашвил", заедно с певеца Уили Нелсън. Двамата записват 3 албума дуети и налагат нов стил на сценичен образ - на артиста, който може да излезе брадясал и със скъсани дънки, защото не е важно как си облечен, а как и какво пееш.

Следват две награди "Грами" и албумът Wanted: The Outlaws, който става първият платинен кънтри албум в Америка.

Крис Кристофърсън, Уили Нелсън и Уейлън Дженингс

През 1980-а Дженингс сформира легендарния квартет "Хайуеймен" /"The Highwaymen"/, заедно с Джони Кеш и Крис Кристофърсън. Същата година е удостоен с членство в Залата на славата на кънтримузиката, но скромно признава за Крал на кънтрито Джони Кеш. На върха на славата си, Дженингс претърпява тежка сърдечна операция, след която започва да ограничава участията си. Допълнително го мъчи диабетът. А тъгата и смътното чувство за вина по загиналите на 3 февруари 1959-а, така и не го напускат до смъртта му. Умира в съня си, вероятно летейки с... онзи самолет, за да бъде отново с тях - с Ричи, Биг и Бъди.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Федерико Фелини: Експлозията на паметта, образите и фантазията

Кое прави Федерико Фелини един от най-великите майстори на киното?

Да се "докоснеш" до Мария Калас!

Нов музей в Атина ще съхранява спомена за легендарното сопрано

Екатерина Велика назначила Дидро на заплата и му купила къща в Париж

310 години от рождението на големия френски философ

Дора Габе - творец с нетукашен европейски мащаб

Днес отбелязваме 135 години от рождението на поетесата с необятен свят и несломим дух, носещ пълнота и сбъднатост

Леа Иванова - 100 години вечност

"Целият живот е едно приключение, за което се радвам, че съм участвал в живота й", признава Еди Казасян

Изложба на икони е подредена в къщата на Ванга в Петрич през целия август

"Иконите са подарени на пророчицата от благодарни хора и са част от наследството, оставено като свидетелство за уважението към Ванга", казва Даниела Радева - уредник на къща музей "Ванга"