За какво ви е Дон Кихот?

по мотиви от романа „Дон Кихот де Ла Манча“ на Сервантес

"За какво ви е Дон Кихот?", Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Драматургична версия: Юрий Дачев

Постановка: Бина Харалампиева

Декор: Елица Георгиева

Костюми: Свила Величкова

Музика: Асен Аврамов

Хореография: Ана Митева

Фотограф: Темелко Темелков

"За какво ви е Дон Кихот?", Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Участват: Калин Сърменов, Герасим Георгиев-Геро, Александра Сърчаджиева, Рада Кайрякова, Мартина Вачкова, Боян Арсов, Екатерина Георгиева, Красимир Куцупаров, Константин Икономов, Мартин Каров, Мирослава Върбанова, Кирил Бояджиев, Пламен Великов, Явор Борисов

Дон Кихот е на върха на славата си на "най-велик, най-доблестен, непобедим и прочут рицар на печалния образ", което - да не се лъжем, в очите на околните е равносилно на Луд и Шут. Следван от поизтощения и по своему верен оръженосец Санчо, героят от Ла Манча попада във владенията на Марсела. Запознанството с изкусителната херцогиня е началото на най-опасното от приключенията, с които Дон Кихот се е сблъсквал...

"За какво ви е Дон Кихот?", Сатиричен театър "Алеко Константинов"

"За какво ви е ДОН КИХОТ?" е нов драматургически прочит на безсмъртния роман на Сервантес, пиеса - поклон пред хората с въображение и чиста душа.

В трактовката на драматурга Юрий Дачев и режисьора Бина Харалампиева Дон Кихот съзнателно пречупва света във фантазиите си. Воден от стремежа си към красивото, той предпочита да се потопи в мечтите си, без да тъне в самозаблуда. Наивен, добър и чувствителен, уморен от натрупаното познание, "лудостта" за него е съзнателен избор.

"Това, което виждам аз, не е това, което виждаш ти", казва нашият Дон Кихот.

"За какво ви е Дон Кихот?", Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Сътрудничеството между режисьора Бина Харалампиева и драматурга Юрий Дачев е с многогодишна история. То започва през 1995 г. с постановката "Праведните не закусват в петък". Следват общите спектакли: "Пансион за кучета", "Вчерашни целувки", "Салон за плач", "Почтени убийства", "Поручик Бенц", "Казаларската царица", "Дама Пика", "Шерлок Холмс и един призрак за компания", "Бел Ами", "Зимата на нашето недоволство".

"За какво ви е ДОН КИХОТ?" е четвъртата постановка на Бина Харалампиева в Сатиричния театър след "Вчерашни целувки" от Ю. Дачев (2000 г.), "Евроспорт" от Д. Шпиро (2004 г.) и "Златният телец" (2013 г.).

1/1