Принцеса Турандот

по Карло Гоци

"Принцеса Турандот" ДТ "Никола Вапцаров"– Благоевград

Сценичен вариант и постановка: Маргарита Мачева

Сценография: Теодор Киряков

Музика: Пламен Мирчев-Мирона

Хореография и пластика Аладин Алиибрахим

"Принцеса Турандот" ДТ "Никола Вапцаров"– Благоевград

Участват: Божана Косева, Лъчезар Кацарски, Пепа Манева, Биляна Дилкова, Огнян Спиров, Кънчо Кънев, Андраш Кончалиев, Александър Митев, Теодор Куков, Мартин Лазаревски, Илия Павлевчев, Анастас Жайгаров

На всеки принц се дава възможност да я иска за съпруга

Но най-напред три гатанки, зададени от нея, ще трябва да отгатне

Отгадае ли загадките й, принцът мъж й става

Но не отгатне ли ги той, тогава баща й дължи

Според обет направен пред божествата

Да обезглави неразсъдливия нещастен принц.

"Принцеса Турандот" ДТ "Никола Вапцаров"– Благоевград

Турандот - мистичната принцеса от древната китайска легенда остава далечна, недостижима, забулена с коварните воали на жестоката красота, на безответните любовни копнежи. Образът й се носи в ефира от воплите, търсещи любов. Любов, която е мъчителна като еротичен сън, като жаждата за топлота и обвързаност, която никога не смогва да бъде утолена. Принцесата така силно копнее за близост, че копнежът й се превръща в ненаситна жестокост.

Един принц в изгнание нахлува в нейната мечта, потъва в желания й и самият той превръща идеята за красивата и жестока принцеса в свой блян, в свой любовен копнеж, в своя съдба. Без дори да е видял силуета на нейната сянка. Любовното безумие предопределя съдбата му. Каква ще я види той след разкриването на нейните загадки - този въпрос остава отворен. Точно така, както се случва в реалния живот.

1/1