NeoДачници

от Максим Горки

"NeoДачници", Народен театър "Иван Вазов"

Постановка: Иван Пантелеев

Режисура: Иван Пантелеев

Драматург: Мирела Иванова

Сценография: Милена Пантелеева

Костюми: Милена Пантелеева

Музика: Рашко Младенов

Фотограф: Росина Пенчева

"NeoДачници", Народен театър "Иван Вазов"

Участват: Александра Василева, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Иван Юруков, Николай Урумов, Радена Вълканова, Рашко Младенов, Стефания Колева, Теодора Духовникова, Христо Петков, Юлиан Вергов

Един от най-успешните български режисьори в чужбина - Иван Пантелеев, се завръща след 20-годишно отсъствие на родната театрална сцена. И не къде да е, а на Голяма сцена на Народния театър "Иван Вазов", за да постави прочутата пиеса на Максим Горки "Дачници".

"Дълго умувах как да променим заглавието и в крайна сметка с помощта на актьорите се спряхме на този работен вариант. "Дачници" е пиеса, много играна и поставяна в България, но това заглавие не означава абсолютно нищо, на български език такава дума не просто не съществува. Аз не си спомням у нас да е имало хора, които живеят по вилите си, тези "дачники", както е на руски език. И така, към старата грешка, сега ние прибавяме още една. Като добавим и фонетичната близост с думата "неудачници", получаваме един конгломерат от грешки. Който абсолютно точно отговаря на момента, в който сме се срещнали и работим. Заглавието "NeoДачници" няма претенции да звучи интелектуално, напротив - то има много общо с шегата, с недоразумението, с това живеене на кръстопът, когато една много стара култура, античната, се припокрива със символност от близкото минало и се получава нещо, което не е нито едното, нито другото.

"NeoДачници", Народен театър "Иван Вазов"

Не зная защо хората имат предразсъдъци към Горки - той всъщност е много модерен автор, тъй като се занимава с едно общество в преход, в което никой не е подготвен за новото. Новото просто се надушва, то е като пролет, то е духът на утопиите, на надеждите, на момента, в който седиш пред прага със запретнати ръкави и не знаеш откъде да започнеш... Денят, в който на практика живеем и ние", обясни Иван Пантелеев избора си на тази именно пиеса за завръщането си на родна сцена.

1/1