dragON aka PONY

Автори, хореография, изпълнение: Александар Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас aka STEAM ROOM.

Музика: Цветан Момчилов.

Костюми, сцена: Ралица Тонева.

Графичен дизайн: Георги Десподов.

Копродуциран с: Гараж Колектив, Брейн Стор Проджект и Nomad Dance Academy Словения.

Тази творба е копродуцирана от Брейн Стор Проджект в рамките на програмата Creative Crossroads към проекта Life Long Burning, финансирана от Програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата на България.

Подкрепено от: Министерство на културата на България, Национален Фонд Култура, Министерство на Културата на Словения, Град Любляна - Департамент Култура, Konstnärsnämnden (Международен грант за обмен), I-portunus (финансиран от програмата на Creative Europe на Европейския съюз), Танцов Център Загреб, фестивал BAZAAR, Младежки културен център Бургас, Читалище Хамалогика, фестивал "Ерата на Водолея", Performance room, Фестивал "Moving Body", ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, JSKD - Публичен фонд за културни дейности на Република Словения.

ragON aka PONY е първото дело от проекта dragON, хореографска трилогия, която произлиза от колективното авторство на Александaр Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас. Тази работа наблюдава празнуващото и протестиращото тяло в Драг сцената и изследва тяхната връзка в изпълнителския контекст.

dragON aka PONY е хореографска творба, която отваря пространство, заредено с множество танцови практики и референции, които идват от миналото и настоящето на Западния и Източния танц и които се фокусират върху формата на постоянен преход, като целят да разгърнат интимността на изпълнителите, през радостта и празнуването на взаимното съжителство. В рамките на съвременния ПОП, произведението съживява геометричната хореография, през призмата на класицизма и използването на фолклора като ритуална форма. В този смисъл, dragON aka PONY има малко Айсидора и много MTV или VH1.

dragON aka PONY е номинирано за награда ИКАР 2020 на Съюза на артистите в българия е категорията "Съвременнен танц и пърформанс".

1/1