Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Текстилът - авангарден и артистичен - в Квадрат 500

ДЕКОРАТИВНО И ИЗЯЩНО

Текстилът - авангарден и артистичен - в Квадрат 500

Национална галерия представя изложбата от 26 ноември 2020 - 7 февруари 2021 г.

Eвелина Пирева (Снимка: Квадрат 500)

Национална галерия представя "Текстилът - артистичен и авангарден" от 26 ноември 2020 - 7 февруари 2021 г.

Вернисаж на 26 ноември, четвъртък, от 17.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп - Квадрат 500, пл. "Св. Александър Невски", ул. "19-ти февруари" №1

Проектът на Националната галерия е замислен отдавна, но чакаше подходящото време. Тази година се навършват 60 години от основаването на катедра "Текстил - изкуство и дизайн" в Националната художествена академия.

Изложбата в Квадрат 500 е свързана с честването и с експозицията през декември в галерия "Академия".

Мара Йосифова (Снимка: Квадрат 500)

Маргарита Допчева (Снимка: Квадрат 500)

Дълги години колекцията "Артистичен текстил" на Националната галерия бе непозната за широката публика. В нея са представени Мара Йосифова, Маруся Калимерова, Мария Кочопулос, Елисавета Иконописова, Петко Петков, Евелина Пирева, Васил Овчаров, Цветана Петрова, Марияна Райнова и други.

Мариана Райнова (Снимка: Квадрат 500)

За това изкуство 1980-те са време на възход. Сред новаторите е "магьосникът на текстила" проф. Марин Върбанов, който въвежда в стенния килим пространствената триизмерност.

Художникът оставя трайна диря в развитието на текстилното изкуство не само в България, но и по света. Създава и ръководи катедрата по текстил в Художествената академия у нас.

През 1975 основава в Сидни, Австралия школа за художествен текстил, а през 1986 оглавява основания от него Институт за художествен текстил в Ханжоу, Китай. Марин Върбанов и неговите последователи "превеждат" на текстилен език изящното изкуство. Техните произведения са достойни за всеки световен художествен музей.

Васил Овчаров (Снимка: Квадрат 500)

В съвременния артистичен текстил рязката граница между жанрове и стилове, между гоблена и пластичната тъкан се размива. Декоративно и изящно се преплитат чрез смесване на материи и похвати с различен характер, чрез различни методи и техники.

Толерантността на текстилното изкуство към различните видове материи дава свобода на неговите създатели за нови идеи, посоки и експерименти, за нова интерпретация на видимото/невидимото в творбите им.

Мария Киркова (Снимка: Квадрат 500)

Лаура Димитрова (Снимка: Квадрат 500)

Анна Бояджиева (Снимка: Квадрат 500)

Съвременните художници използват като изразна форма текстилната инсталация и включват неконвенционалното в съдържанието и реализациите на своите произведения. Примери в тази посока са работите на Анна Бояджиева, Лаура Димитрова, Вержиния Маркарова, Мария Киркова, Мила Стоева, Маргарита Допчева, Яна Петкова, Елисавета Ангелова, Антония Табакова и други. Тези автори превръщат в пърформанс процеса на тъкането.

Творбите им придобиват авангарден характер с емоционалните и смислови препратки в тях и с използването на нови нестандартни материали.

Още

Сюрреализъм от текстил и природа

Сюрреализъм от текстил и природа

Още

Южнокорейски художник пресъздава текстилни "домове-куфари"

Южнокорейски художник пресъздава текстилни "домове-куфари"

Още

Арт от текстилни отпадъци, в защита на океана

Арт от текстилни отпадъци, в защита на океана

Още

Художничка отдава почит на покойния си баща, като прави текстилни пънове от дрехите му

Художничка отдава почит на покойния си баща, като прави текстилни пънове от дрехите му

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Лондонският фестивал на дизайна е под знака на екологията

"Придвижваме се все повече към устойчиви модели, силно заинтригувани сме от кръговата икономика", каза за АФП фестивалният директор Бен Еванс

Дванадесет държави от Европа и Азия ще представят традиционни облекла и ръчно изкуство в Банско

Откриването е този петък /30 юли/ от 19 часа на централния площад в Банско с дефиле на участниците с традиционни за всяка една от страните облекла

Международното триенале на сценичния плакат почита своя създател Божидар Икономов

На екраните в залата за пръв път ще бъде представена уникална серия от плакати, създадени от едни от най-влиятелните майстори на това изкуство. Сред тях са Гите Кат - Дания, Томаш Богуславски - Полша, Матис Холгер - Германия, Джанпинг Хе - Китай/Германия, Щефан Бунди - Швейцария

Парад на шапките нарежда София до световните столици на модата

Събитието ще се проведе тази събота, 26 юни от 16 ч.

Триумфалната арка ще бъде опакована по проекта на Кристо през юли

Инсталацията, на стойност 14 милиона евро, ще осъществи мечтата отпреди повече от 60 години на Кристо и съпругата му Жан-Клод

Унгарката Естер Борнемиса грабна голямата награда на София Хартиен Арт Фест

Авторитетно жури определи наградоте в четвъртото издание на Софийския Хартиен Арт Фест