Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ермитажът с ретроспектива: Маноло Бланик. Обувката като изкуство

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МУЗЕИ В СВЕТА

Ермитажът с ретроспектива: Маноло Бланик. Обувката като изкуство

Мащабната изложба проследява 45-годишната кариера на испанския майстор на обувката

"Маноло Бланик"/Сн.: Ермитаж

За първи път в своята над 260 годишна история най-големият руски музей - Държавният Ермитаж предлага експозиция от света на висшата мода.

"Маноло Бланик"/Сн.: Ермитаж

Това ще бъде едно от културните събития на 2017-а, към което се очаква изключителен посетителски интерес.

Изложбата "Маноло Бланик. Обувката като изкуство" отдава почит на влиятелния моден законодател  и е подарък за всички, които обичат модата, красивата обувка и стила на Кари Брадшоу от "Сексът и градът".

"Маноло Бланик"/Сн.: Ермитаж

В култовия телевизионен сериал актрисата Сара Джесика Паркър (Кари Брадшоу)  смени стотици модели обувки "Маноло Бланик", които направиха марката любима на милиони жени по света, а цените на някои от тях достигнаха цифри от няколко десетки хиляди долара.

Сара Джесика Паркър/ Сн.: Getty images

От 23 април до 27 юли 2017 в Ермитажа ще бъдат показани модели от целия 45-годишен творчески период на определяния за "цар на обувката" - Маноло Бланик, разделени в 6 секции: «Гала», «Изкуство и архитектура», «Сърце», «География»,«Природа», «Материали».

"Маноло Бланик"/Сн.: Ермитаж

Секция "Гала" ще представи най-скъпите модели на Маноло Бланик - допринесли за неговата световна слава. Някои от тях са инкрустирани със скъпоценни камъни, сред които обувките на Мария Антоанета, създадени за филма на София Копола. Именно тези експонати дават най-точна представа за безграничната фантазия на Бланик, който превърна декоративните украшения в характерна черта на своето творчество.

Експонатите, включени в раздел "Изкуство и архитектура" са вдъхновени от творби на Франсиско де Гойя, Пабло Пикасо, Анри Матис, Марк Ротко, Пит Мондриан, Александър Колдер и др.

Раздел "Сърце" показва обувки, създадени за личности, близки до сърцето на дизайнера - Бриджит Бардо, Риана, Александър Македонски, ексцентричната италианска модна журналистка Анна Пиаджи, британският фотограф Сесил Битон и др. Зад всяка обувка стоят определени образи или истории, детайли от любими книги или филми.

В "География" ще се видят моделите, вдъхновени от неговите пътешествия по света - Япония, Африка, Италия, Испания, а също Русия и особената му любов към личността на Екатерина Велика.

В секция "Природа" кураторите са подбрали обувки с мотиви от флората и фауната - украсени с цветя, палми, кактуси, скали, корали, морски вълни...

"Материали" разказва за ателието на дизайнера и любовта му към разнообразните тъкани. В своята работа модното гуру използва сатен, тафта, кадифе, кашмир, вълна, лен, памук, коприна, туид, ръчна дантела.

Эскиз Piaggi, 1976–1977 ("Маноло Бланик")"Маноло Бланик"/Сн.: Ермитаж

В рамките на експозицията в Санкт Петербург ще бъдат представени 214 обувки и 30 авторски рисунки от архива на дизайнера, съобщават от Ермитажа.

____________________

Маноло Бланик - испанецът, роден на Канарските острови живее в Лондон и прави най-удобните обувки на света. Роден е на 27 ноември 1942 г. Завършва "Право" в Женевския университет, но интересите и професионалната му кариера го насочват към изкуството.

Първоначалните му проекти са свързани с театъра и киното, но по-късно разбира, че неговото призвание са обувките. Работил е за магазини в Лондон и Париж. Пише материали за Vogue.

През 1973 г. излиза първата му собствена колекция. Заслуга за това има тогавашният главен редактор на Vogue - Даяна Фрийленд, която го поощрява да прави модели на аксесоари и обувки и му казва, че там е неговата сила. Впечатляват я скиците му, които приличали на картини.

Маноло Бланик, дизайнер/Сн.: „Getty images

Днес, Маноло Бланик е един от най-известните дизайнери на обувки в света, почитан почти като "бог" от знаменитости и модни икони, сред които: Сара Джесика Паркър, Мадона, Наоми Кембъл, Мишел Обама, Бионсе, Лейди Даяна и много други.

Виктория Бекъм/Сн.: Getty images

Никол Кидман/ Сн.: Getty images

Кейт Мидълтън, Херцогиня на Кеймбридж/ Сн.: Getty images

Последните години обувки с марката "Маноло Бланик" се произвеждат в четири големи италиански завода, специализирани в направленията: класически обувки, колекции за модни подиуми, ежедневни обувки и спортни колекции.

________________

Държавният Ермитаж (Санкт Петербург, Русия)

Ермитажът е създаден през 1764 г. от Екатерина Велика (1729-1796), след като тя придобива колекцията на берлинския търговец Гоцковски от 225 платна на западноевропейски художници.

Санкт-Петербургският Ермитаж е най-големият културно-исторически музей в Русия и един от най-големите и стари музеи в света, с който могат да се сравняват само Ню Йоркският Метрополитън, Парижкият Лувър и Британският музей в Лондон.

Ермитажът притежава колекция, наброяваща около три милиона произведения на изкуството и паметници на световната култура.

Първоначално Ермитажът бил замислен като място за уединение (точно това означава френската дума "ермитаж"). Към края на 18 век там вече били събрани най-добрите в Европа художественни ценности.

Обща площ: 233 345 кв. м.

Повече за Ермитажа вижте ТУК>>>  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Магична стъклена маса обединява индивидуални емоции и универсални послания

Събитието е от 6 октомври до 7 ноември 2021 г. в Квадрат 500

Лондонският фестивал на дизайна е под знака на екологията

"Придвижваме се все повече към устойчиви модели, силно заинтригувани сме от кръговата икономика", каза за АФП фестивалният директор Бен Еванс

Започва седмица, посветена на видео изкуство от България и Германия

Moving Images, Moving Bodies – съвместен проект на Гьоте-институт България и Института за съвременно изкуство – София, ще представи на публиката в София български и германски арт филми, изложба на различни локации, пърформанси и срещи с художници от България и Германия

Хипнотизиращите скулптури на Антъни Хау оживяват с вятъра

Кинетичните творения на американеца омагьосват като извънземни форми на живот

Авторите на "Детектив Пиер" създадоха лабиринт на София

Японският колектив IC4DESIGN, избран за един от 200-те най-добри илюстратори в света, нарисува въображаема карта на София

Дванадесет държави от Европа и Азия ще представят традиционни облекла и ръчно изкуство в Банско

Откриването е този петък /30 юли/ от 19 часа на централния площад в Банско с дефиле на участниците с традиционни за всяка една от страните облекла