Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ермитажът с ретроспектива: Маноло Бланик. Обувката като изкуство

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МУЗЕИ В СВЕТА

Ермитажът с ретроспектива: Маноло Бланик. Обувката като изкуство

Мащабната изложба проследява 45-годишната кариера на испанския майстор на обувката

"Маноло Бланик"/Сн.: Ермитаж

За първи път в своята над 260 годишна история най-големият руски музей - Държавният Ермитаж предлага експозиция от света на висшата мода.

"Маноло Бланик"/Сн.: Ермитаж

Това ще бъде едно от културните събития на 2017-а, към което се очаква изключителен посетителски интерес.

Изложбата "Маноло Бланик. Обувката като изкуство" отдава почит на влиятелния моден законодател  и е подарък за всички, които обичат модата, красивата обувка и стила на Кари Брадшоу от "Сексът и градът".

"Маноло Бланик"/Сн.: Ермитаж

В култовия телевизионен сериал актрисата Сара Джесика Паркър (Кари Брадшоу)  смени стотици модели обувки "Маноло Бланик", които направиха марката любима на милиони жени по света, а цените на някои от тях достигнаха цифри от няколко десетки хиляди долара.

Сара Джесика Паркър/ Сн.: Getty images

От 23 април до 27 юли 2017 в Ермитажа ще бъдат показани модели от целия 45-годишен творчески период на определяния за "цар на обувката" - Маноло Бланик, разделени в 6 секции: «Гала», «Изкуство и архитектура», «Сърце», «География»,«Природа», «Материали».

"Маноло Бланик"/Сн.: Ермитаж

Секция "Гала" ще представи най-скъпите модели на Маноло Бланик - допринесли за неговата световна слава. Някои от тях са инкрустирани със скъпоценни камъни, сред които обувките на Мария Антоанета, създадени за филма на София Копола. Именно тези експонати дават най-точна представа за безграничната фантазия на Бланик, който превърна декоративните украшения в характерна черта на своето творчество.

Експонатите, включени в раздел "Изкуство и архитектура" са вдъхновени от творби на Франсиско де Гойя, Пабло Пикасо, Анри Матис, Марк Ротко, Пит Мондриан, Александър Колдер и др.

Раздел "Сърце" показва обувки, създадени за личности, близки до сърцето на дизайнера - Бриджит Бардо, Риана, Александър Македонски, ексцентричната италианска модна журналистка Анна Пиаджи, британският фотограф Сесил Битон и др. Зад всяка обувка стоят определени образи или истории, детайли от любими книги или филми.

В "География" ще се видят моделите, вдъхновени от неговите пътешествия по света - Япония, Африка, Италия, Испания, а също Русия и особената му любов към личността на Екатерина Велика.

В секция "Природа" кураторите са подбрали обувки с мотиви от флората и фауната - украсени с цветя, палми, кактуси, скали, корали, морски вълни...

"Материали" разказва за ателието на дизайнера и любовта му към разнообразните тъкани. В своята работа модното гуру използва сатен, тафта, кадифе, кашмир, вълна, лен, памук, коприна, туид, ръчна дантела.

Эскиз Piaggi, 1976–1977 ("Маноло Бланик")"Маноло Бланик"/Сн.: Ермитаж

В рамките на експозицията в Санкт Петербург ще бъдат представени 214 обувки и 30 авторски рисунки от архива на дизайнера, съобщават от Ермитажа.

____________________

Маноло Бланик - испанецът, роден на Канарските острови живее в Лондон и прави най-удобните обувки на света. Роден е на 27 ноември 1942 г. Завършва "Право" в Женевския университет, но интересите и професионалната му кариера го насочват към изкуството.

Първоначалните му проекти са свързани с театъра и киното, но по-късно разбира, че неговото призвание са обувките. Работил е за магазини в Лондон и Париж. Пише материали за Vogue.

През 1973 г. излиза първата му собствена колекция. Заслуга за това има тогавашният главен редактор на Vogue - Даяна Фрийленд, която го поощрява да прави модели на аксесоари и обувки и му казва, че там е неговата сила. Впечатляват я скиците му, които приличали на картини.

Маноло Бланик, дизайнер/Сн.: „Getty images

Днес, Маноло Бланик е един от най-известните дизайнери на обувки в света, почитан почти като "бог" от знаменитости и модни икони, сред които: Сара Джесика Паркър, Мадона, Наоми Кембъл, Мишел Обама, Бионсе, Лейди Даяна и много други.

Виктория Бекъм/Сн.: Getty images

Никол Кидман/ Сн.: Getty images

Кейт Мидълтън, Херцогиня на Кеймбридж/ Сн.: Getty images

Последните години обувки с марката "Маноло Бланик" се произвеждат в четири големи италиански завода, специализирани в направленията: класически обувки, колекции за модни подиуми, ежедневни обувки и спортни колекции.

________________

Държавният Ермитаж (Санкт Петербург, Русия)

Ермитажът е създаден през 1764 г. от Екатерина Велика (1729-1796), след като тя придобива колекцията на берлинския търговец Гоцковски от 225 платна на западноевропейски художници.

Санкт-Петербургският Ермитаж е най-големият културно-исторически музей в Русия и един от най-големите и стари музеи в света, с който могат да се сравняват само Ню Йоркският Метрополитън, Парижкият Лувър и Британският музей в Лондон.

Ермитажът притежава колекция, наброяваща около три милиона произведения на изкуството и паметници на световната култура.

Първоначално Ермитажът бил замислен като място за уединение (точно това означава френската дума "ермитаж"). Към края на 18 век там вече били събрани най-добрите в Европа художественни ценности.

Обща площ: 233 345 кв. м.

Повече за Ермитажа вижте ТУК>>>  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Голям музей-школа на Джакомети ще бъде създаден в Париж

В музея също така ще се помещават "изложби на модерно и съвременно изкуство, издържани в духа на Джакомети", както и "непрофесионална творческа школа

Брад Пит и Ник Кейв заедно като художници

"Исках да направя дявол, защото обичам червено. Историята на дявола ми говори за прошка и за необходимостта да бъдем опростени. За мен тези творби са много лични", казва музикантът Ник Кейв

Японският колектив IC4DESIGN, избран за един от 200-те най-добри илюстратори в света, идва в България

Авторите на култовата поредица книги "Детектив Пиер" идват на Sofia Summer Fest

Християн Бакалов направи уникална цветна, трептяща украса за барутния погреб "ReBonkers"

Арт инсталацията е направена специално за мястото от световноизвестен танцьор и хореограф, работил с артисти като Ян Фабр, Иво Димчев, Мийт Варлоп, Робърт Уилсън, Жером Бел и Флорентина Холцингер

"Oмагьосаната душа" на световнопризнатия художник Мартин Джачков превзема Пловдив

Експозицията може да бъде видяна от 8 до 31 август пред бившата сграда на БНБ на ул. "Райко Даскалов", а след това 19 септември до 2 октомври на алеята до фонтан "Деметра" в Цар Симеоновата градина

Кристо за начинаещи: проучвателен мандат за паметник

На 5 август Галерия Sarieva (Пловдив) ще представи изложба, с която започва едноименният проект на художника Лъчезар Бояджиев