Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Повелителят на гарваните и елфите - Джеймс Баркли

Повелителят на гарваните и елфите - Джеймс Баркли

Известният фентъзи писател още се разкъсва между писането и желанието си да бъде актьор

Джеймс Баркли с децата си и кучетата, на разходка в парка

Джеймс Баркли е считан за най-успешния фентъзи автор не само в британската, но в световната литература. Той е автор на книгите с продължение "Хрониките на гарваните", "Легендите на гарваните", "Децата на Естореа", "Елфите" и на много новели и разкази, преведени и на български език.

Считан е и за един от най-симпатичните съвременни писатели - той е мъж с красива външност, която определено би му осигурила добро място и в киното, като актьор. Очевидно и сам е осъзнава това, защото от младежките си години до днес, въпреки успешната си кариера на писател, актьорската професия продължава да го привлича.

В началото на кариерата си като писател

Джеймс Баркли е роден на 15 март 1965 г. във Феликстоу, Съфолк, Англия. Живее с родителите си Тео и Кейт, двете си сестри - Нанси и Вирджиния, и брат си Майк до 18-годишната си възраст, в едно типично патриархално английско семейство.

Брат му Майк го запалва за научната фантастика и компютърните игри, и в крайна сметка Джеймс се записва да учи електроника и компютърен дизайн. Следването обаче не го удовлетворява: "В продължение на две седмици, аз седях на лекциите и не разбирах нищо от това, което ми говорят. Вместо да напусна, реших да сменя направлението", разказва писателят. Прехвърля се в хуманитарните науки и завършва журналистика.

Първата му публикация е разказ, но изявата е на местно ниво и не е кой знае колко поощрителна. Повече го влече актьорската професия. Записва се да учи като следдипломна квалификация в театрално училище в Лондон и участва в студентски кино и театрални продукции. Междувременно работи като доставчик и рекламен агент в две фирми. "В резултат на всичко това намерих добри приятели и се настроих цинично към бизнеса", казва Баркли за онзи период от живота си.

"Животът е прекрасен!"

През 1999 г. публикува първия си фентъзи роман "Крадеца на зората" от трилогията "Хрониките на Гарваните". Описва събитието така: "Получих съобщението в офиса си, докато работех като рекламен агент. Просто не можех да повярвам на очите си!.. Изведнъж животът ми се видя толкова хубав!.." Същинската му писателска активност започва през 2005 г. Историята и фантастичния свят на Гарваните продължават в цяла поредица "Легендите на Гарваните" и новелата "Light Stealer". За относително кратко време Джеймс Баркли се налага като най-успешния британски фентъзи писател на своето поколение.

Киното обаче не престава да го привлича. Опитва се да си върне емоцията от младежките години, като участва в "The Estate", но това, както сам казва, е "кратък епизод от живота на писателя". Джеймс Бракли, съпругата му Клеър и синовете им живеят в Югозападен Лондон, с чудесен изглед на жилището им към Темза и Кралския двор. Писателят неуморно работи, въпреки че по характер е динамичен и позитивно настроен към света навън.

Дава автографи, с единия от синовете си, на коленете

Затова в едно от последните си интервюта с въздишка казва: "Колко хубаво би било да можеш да съчетаеш прекрасния живот с онова, което си длъжен да свършиш. Идеите просто те притискат до стената, и докато не ги опишеш върху белия лист, те просто не те оставят на мира!.."

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Джеймс Баркли с децата си и кучетата, на разходка в парка

"Животът е прекрасен!"

В началото на кариерата си като писател

Дава автографи, с единия от синовете си, на коленете

Календар

Препоръчваме ви

Международният фестивал на поезията "Орфей - Пловдив" 2020 - на живо и онлайн

Събитието се открива на 24 септември, четвъртък, от 18 часа в Малката базилика на Пловдив

Церемонията за връчване на Нобеловите награди за наука и литература също е отменена

Имената на лауреатите ще бъдат обявени на предвидените дати от 5 до 12 октомври

"Хроники на едно течно общество" от Умберто Еко - удоволствие за ума (ОТКЪС)

Върху злободневието и актуалността той гради своите размисли, понякога странни и стряскащи, друг път иронични и забавни, но неизменно нестандартни и оригинални

Теодора Димова: Ти не можеш да обслужиш всички, които искат да си като тях

През септември клуб "Перото" и "Литературните понеделници" ще ви срещнат още с Алек Попов /на 21 септември/ и Мария Лалева /28 септември/