Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Магичната простота на Волф Ерлбрух

МАЙСТОРИ НА ПЕРОТО

Магичната простота на Волф Ерлбрух

Новаторът в илюстрацията стана лауреат на международната награда Астрид Линдгрен

Немският писател и илюстратор Волф Ерлбрух стана носител на Международната награда в памет на Астрид Линдгрен, която се присъжда за достижения областта на литературата за деца и юноши, съобщи БТА.

Името на лауреата беше съобщено на пресконференция в Кралската библиотека в Стокхолм.

Както отбелязват членовете на журито, "Волф Ерлбрух прави сложните неща прости и удобни за читателите от всички възрасти. С хумор и топлота, верен на хуманистичните идеали, в своите работи той показва малкото в голямото".

Ерлбрух се проявява като новатор и в изкуството на илюстрацията. Той е носител на многобройни награди. В своето творчество той съчетава различни техники - апликации, рисунки, живопис.

Волф Ерлбрух

Наградата "Астрид Линдгрен" е учредена от правителството на Швеция след смъртта на световноизвестната писателка през 2002 г. Победителят получава парично възнаграждение в размер на 5 милиона шведски крони (539 000 евро). Журито се състои от 12 души - писатели, литературоведи, художници, библиотекари. То се избира на всеки 4 години. Семейството на Астрид Линдгрен е представено от правнука й Юхан Палмберг.

Наградата "Астрид Линдгрен" може да бъде присъждана както на писатели, поети и художници за изключителен принос в развитието на детската литература, така и на организации, които пропагандират четенето.

Усетете света на Волф Ерлбрух:  

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кой, как и защо се смее? (ОТКЪС)

"Тайната на хумора. Кой, как и защо се смее" на Ноел Каръл излезе в издателство"Колибри"

"Вазов е нашият бряг и нашата безкрайност" - Столична библиотека с уникални издания

"Вазов ще живее, докато има българско слънце, български дух, докато има почтеност и достойнство на земята", с тези думи Здравка Евтимова откри изложбата на библиотеката, включваща безценни екземпляри

Роулинг, Рушди, Чомски и още 150 интелектуалци: Свободата на словото е под заплаха

Писатели, интелектуалци, журналисти са подписали отвореното писмо, в което предупреждават за заплаха от "ограничаване на дебата"

Произведения на Иван Вазов, съхранявани 150 години, показва БАН

В 18.00 часа на Голямата сцена в Народния театър ще се състои тържествена церемония, на която ще станат известни имената на номинираните и на носителя на новоучредената награда за духовен принос на името на Вазов

Татяна Лолова представи своите "Дневници и делници" на открито

Любимата актриса на поколения българи чете подбрани откъси от своите дневници, писани в продължение на 50 години