Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кой е Жан Бодрияр? Какъв е? Толкова ли е важен?

ПОСТМОДЕРНИ ДИСКУРСИ

Кой е Жан Бодрияр? Какъв е? Толкова ли е важен?

..че главният герой Нео в един от най-прочутите филми, "Матрицата" (1999), чийто паспорт изтича не на друга дата, а на... 11.9.2001, изважда от джоба си компютърен диск с негова книга....

Жан Бодрияр/Сн. изд. „Леге Артис”

 През 2017 г.  се навършиха 10 години от смъртта на Жан Бодрияр, годишнина, която издателство "Леге Артис" отбелязва като публикува неговата емблематична "Америка" в превод на Зорница Китинска.

Кой е Бодрияр? Какъв е? Толкова ли е важен, че главният герой Нео в един от най-прочутите филми, "Матрицата" (1999), чийто паспорт изтича не на друга дата, а на... 11.9.2001, изважда от джоба си компютърен диск с негова книга....

Бунтар по убеждение и призвание, обърнал гръб на образованието, за да стане земеделски работник; сетне блестящ студент, последовател на Барт; преводач на Карл Маркс, Бертолд Брехт, Петер Вайс и Хьолдерлин; автор на песни; забележителен фотограф, вдъхновител на артистичните среди,постмодернист, постструктуралист, критик на консуматорското общество, певец на симулакрума и на хиперреалността.

Бодрияр подготвя докторат и издава първата си книга "Системата на предметите" когато е вече 39-годишен.

Жан Бодрияр/Сн. изд. „Леге Артис”

Посещава Америка за първи път през 1970 и в по-нататъшната си кариера многократно се връща.

Неговите писания едни издигат в култ, а други жлъчно осмиват. Той се осмелява да нарече войната в Залива "медийно шоу и символен жест" и да изкаже скандалното мнение , че терористичните актове в САЩ са поставили началото на "четвърта световна война, в която глобализмът воюва сам със себе си".

"Жан Бодрияр беше тук" върху бункер в Кувейт, дело на младата кувейтско-пуерториканска артистка Алиа Фарид"/ Жан Бодрияр/Сн. изд. „Леге Артис”

Някои го обвиняват в "пустословие", други възхваляват дълбочината на мисълта му, често излизаща извън рамките на конкретния обект, за да стигне до чиста и надхвърляща своя първоначален повод мисловна постройка. Независимо от крайните мнения, които творчеството му поражда и дори именно поради способността му да поражда крайни мнения, Бодрияр остава особено ярко явление както в европейската, така и в американската критическа мисъл.

На лишеното му от блясък погребение френският философ Рене Шерер казва: "Това е съвършено нормално, погребението на Бодрияр не се е състояло и още по-добре, оттук нататък той ще живее".

"Америка", книга на Жан Бодрияр/Корица, изд. „Леге Артис”

"Америка" е вече по книжарниците. На тънката граница между философия и литература, тази книга е написана под формата на записки на пътешестващия философ, запленен от една осъществена утопия.

Тази страна е безнадеждна.

Там и боклуците са чисти...

"Америка" - репортаж и абстракция, мисловен релеф и геологична реалност, една пост- и не-Европа, свят встрани от времето.

Снимките, използвани за кориците на изданието, са на самия Бодрияр.  

Коментирай 0

1/1

Жан Бодрияр/Сн. изд. „Леге Артис”

Жан Бодрияр/Сн. изд. „Леге Артис”

"Жан Бодрияр беше тук" върху бункер в Кувейт, дело на младата кувейтско-пуерториканска артистка Алиа Фарид"/ Жан Бодрияр/Сн. изд. „Леге Артис”

"Америка", книга на Жан Бодрияр/Корица, изд. „Леге Артис”

Календар

Препоръчваме ви

"Обичай ме бавно" - лирика, на границата между страха от провала и смелостта да обичаш

Издателска къща "Персей", с изящно томче с любовните стихове на Добромир Банев, в навечерието на Св. Валентин

"Събирачът на думи" или колко струва една обикновена любов?

Издателство "Библиотека България" и Община Пловдив представят дебютната книга с разкази на фотографа Десислава Грамадникова

Фред Варгас се завръща с предизвикателстовото "Преобърнатият човек" (откъс)

Романът е удостоен с наградата "Санг д’анкр" на гимназистите, с Голямата награда за черен роман на фестивала в Коняк и с Наградата за мистерия на критиката

Показаха откраднатата и изключително ценна стихосбирка на персийския поет Хафез

Най-старият екземпляр на "Диван", датиран от 1462-63 година, е инкрустиран със злато и е оценен на около 1 милион евро

"Хладнокръвно" - само с Труман Капоти (откъс)

Завладяващ разказ, който се превръща в образец на документално-художествената проза и поставя в световен мащаб началото на нов жанр

За първи път ще бъдат показани 18 оригинални "сврачи" рисунки на Радичков

Галерия-книжарница "София прес" ще представи книгата "Хора и свраки" с изложба