Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кой е Жан Бодрияр? Какъв е? Толкова ли е важен?

ПОСТМОДЕРНИ ДИСКУРСИ

Кой е Жан Бодрияр? Какъв е? Толкова ли е важен?

..че главният герой Нео в един от най-прочутите филми, "Матрицата" (1999), чийто паспорт изтича не на друга дата, а на... 11.9.2001, изважда от джоба си компютърен диск с негова книга....

Жан Бодрияр/Сн. изд. „Леге Артис”

 През 2017 г.  се навършиха 10 години от смъртта на Жан Бодрияр, годишнина, която издателство "Леге Артис" отбелязва като публикува неговата емблематична "Америка" в превод на Зорница Китинска.

Кой е Бодрияр? Какъв е? Толкова ли е важен, че главният герой Нео в един от най-прочутите филми, "Матрицата" (1999), чийто паспорт изтича не на друга дата, а на... 11.9.2001, изважда от джоба си компютърен диск с негова книга....

Бунтар по убеждение и призвание, обърнал гръб на образованието, за да стане земеделски работник; сетне блестящ студент, последовател на Барт; преводач на Карл Маркс, Бертолд Брехт, Петер Вайс и Хьолдерлин; автор на песни; забележителен фотограф, вдъхновител на артистичните среди,постмодернист, постструктуралист, критик на консуматорското общество, певец на симулакрума и на хиперреалността.

Бодрияр подготвя докторат и издава първата си книга "Системата на предметите" когато е вече 39-годишен.

Жан Бодрияр/Сн. изд. „Леге Артис”

Посещава Америка за първи път през 1970 и в по-нататъшната си кариера многократно се връща.

Неговите писания едни издигат в култ, а други жлъчно осмиват. Той се осмелява да нарече войната в Залива "медийно шоу и символен жест" и да изкаже скандалното мнение , че терористичните актове в САЩ са поставили началото на "четвърта световна война, в която глобализмът воюва сам със себе си".

"Жан Бодрияр беше тук" върху бункер в Кувейт, дело на младата кувейтско-пуерториканска артистка Алиа Фарид"/ Жан Бодрияр/Сн. изд. „Леге Артис”

Някои го обвиняват в "пустословие", други възхваляват дълбочината на мисълта му, често излизаща извън рамките на конкретния обект, за да стигне до чиста и надхвърляща своя първоначален повод мисловна постройка. Независимо от крайните мнения, които творчеството му поражда и дори именно поради способността му да поражда крайни мнения, Бодрияр остава особено ярко явление както в европейската, така и в американската критическа мисъл.

На лишеното му от блясък погребение френският философ Рене Шерер казва: "Това е съвършено нормално, погребението на Бодрияр не се е състояло и още по-добре, оттук нататък той ще живее".

"Америка", книга на Жан Бодрияр/Корица, изд. „Леге Артис”

"Америка" е вече по книжарниците. На тънката граница между философия и литература, тази книга е написана под формата на записки на пътешестващия философ, запленен от една осъществена утопия.

Тази страна е безнадеждна.

Там и боклуците са чисти...

"Америка" - репортаж и абстракция, мисловен релеф и геологична реалност, една пост- и не-Европа, свят встрани от времето.

Снимките, използвани за кориците на изданието, са на самия Бодрияр.  

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Вилино": Българка е героиня на бестселър в Северна Македония

Два пъти Винка Саздова е обявявана за най-четения автор в страната си

Среща с един изчезващ жанр и един изчезващ вид автор

"Пътеписи отвъд океана" на Владислав Михайлов

Истината за "Утопия Авеню" от Дейвид Мичъл – времето на свободната любов и революциите в сърцето (откъс)

Авторът на хитовия "Облакът Атлас" със завладяващ роман за 60-те години на миналия век

Италия пусна влак по "маршрутите" на Данте

Сред първите пътници бяха италианският министър на културата Дарио Франческини, представители на местните власти и прочутият диригент Рикардо Мути, който дирижира оркестър в гр. Маради, една от четирите спирки на специализираната композиция

Кой ще оцелее след "Стажът"?

Дебютният роман на Ради Георгиев за света на комуникациите с премиера на 15 юни

„Крамър срещу Крамър“: когато фасадата на съвършеното семейство се пропуква

Издателство „Кръг“ пуска на пазара ново издание на книгата на Ейвъри Корман