Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кой е Жан Бодрияр? Какъв е? Толкова ли е важен?

ПОСТМОДЕРНИ ДИСКУРСИ

Кой е Жан Бодрияр? Какъв е? Толкова ли е важен?

..че главният герой Нео в един от най-прочутите филми, "Матрицата" (1999), чийто паспорт изтича не на друга дата, а на... 11.9.2001, изважда от джоба си компютърен диск с негова книга....

Жан Бодрияр/Сн. изд. „Леге Артис”

 През 2017 г.  се навършиха 10 години от смъртта на Жан Бодрияр, годишнина, която издателство "Леге Артис" отбелязва като публикува неговата емблематична "Америка" в превод на Зорница Китинска.

Кой е Бодрияр? Какъв е? Толкова ли е важен, че главният герой Нео в един от най-прочутите филми, "Матрицата" (1999), чийто паспорт изтича не на друга дата, а на... 11.9.2001, изважда от джоба си компютърен диск с негова книга....

Бунтар по убеждение и призвание, обърнал гръб на образованието, за да стане земеделски работник; сетне блестящ студент, последовател на Барт; преводач на Карл Маркс, Бертолд Брехт, Петер Вайс и Хьолдерлин; автор на песни; забележителен фотограф, вдъхновител на артистичните среди,постмодернист, постструктуралист, критик на консуматорското общество, певец на симулакрума и на хиперреалността.

Бодрияр подготвя докторат и издава първата си книга "Системата на предметите" когато е вече 39-годишен.

Жан Бодрияр/Сн. изд. „Леге Артис”

Посещава Америка за първи път през 1970 и в по-нататъшната си кариера многократно се връща.

Неговите писания едни издигат в култ, а други жлъчно осмиват. Той се осмелява да нарече войната в Залива "медийно шоу и символен жест" и да изкаже скандалното мнение , че терористичните актове в САЩ са поставили началото на "четвърта световна война, в която глобализмът воюва сам със себе си".

"Жан Бодрияр беше тук" върху бункер в Кувейт, дело на младата кувейтско-пуерториканска артистка Алиа Фарид"/ Жан Бодрияр/Сн. изд. „Леге Артис”

Някои го обвиняват в "пустословие", други възхваляват дълбочината на мисълта му, често излизаща извън рамките на конкретния обект, за да стигне до чиста и надхвърляща своя първоначален повод мисловна постройка. Независимо от крайните мнения, които творчеството му поражда и дори именно поради способността му да поражда крайни мнения, Бодрияр остава особено ярко явление както в европейската, така и в американската критическа мисъл.

На лишеното му от блясък погребение френският философ Рене Шерер казва: "Това е съвършено нормално, погребението на Бодрияр не се е състояло и още по-добре, оттук нататък той ще живее".

"Америка", книга на Жан Бодрияр/Корица, изд. „Леге Артис”

"Америка" е вече по книжарниците. На тънката граница между философия и литература, тази книга е написана под формата на записки на пътешестващия философ, запленен от една осъществена утопия.

Тази страна е безнадеждна.

Там и боклуците са чисти...

"Америка" - репортаж и абстракция, мисловен релеф и геологична реалност, една пост- и не-Европа, свят встрани от времето.

Снимките, използвани за кориците на изданието, са на самия Бодрияр.  

Коментирай 0

1/1

Жан Бодрияр/Сн. изд. „Леге Артис”

Жан Бодрияр/Сн. изд. „Леге Артис”

"Жан Бодрияр беше тук" върху бункер в Кувейт, дело на младата кувейтско-пуерториканска артистка Алиа Фарид"/ Жан Бодрияр/Сн. изд. „Леге Артис”

"Америка", книга на Жан Бодрияр/Корица, изд. „Леге Артис”

Календар

Препоръчваме ви

Готови ли сте да скочите в творческата дупка на заека?

За четвърта поредна година Творческа Академия "Заешка Дупка" обявява прием за Есенното издание за творческо писане и актьорско майсторство

"Какво би направил Маркс?": Има ли смисъл да гласувам?

Какви са достойнствата и проблемите на демокрацията? Сбъркана ли е нейната концепция? Повече по този и още важни въпроси - в новата книга на д-р Гарет Саутуел (откъси)

На прага на утрешния ден с Джаред Даймънд

След легендарните "Пушки, вируси и стомана" и "Колапсът", "Изток-Запад" издаде на български и третата книга от бестселъровата поредица - "Катаклизъм" (откъс)

"Милениум" - образецът за скандинавска криминална литература

"Момичето, което живя два пъти" е шестият последен роман от бестселъровата поредица за гениалната хакерка Лисбет Саландер и журналиста Микаел Блумквист

Завещанията на Вера Мутафчиева излизат в "Душа в душата"

"Може би дойде времето да открия Вера Мутафчиева от различни посоки и я събера в мрежичка живот такава, каквато я познавах", пише авторката Божана Апостолова

Книгата "Писмата на Христос" - писана по телепатичен път

Авторката й е известна само под псевдонима Христовият Писар