Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дизайнери, вътрешният ви глас е кретен!

Дизайнери, вътрешният ви глас е кретен!

Или 5 начина да му запушим устата в новата книга на Даниел Криса

Илюстрация от Марта Рич

Всички дизайнери, артисти, художници или каквито и да било хора, въвлечени в света на креативното, знаят че вътрешният ни глас често може да бъде едно доста подло копеле. Той често ни говори груби неща, нагъл е и постоянно ни критикува. Даниел Криса знае доста по тази тема. Тя е блогър, автор на книги, изнася лекции... С две думи, тя е един страхотен човек. Неотдавна Даниел обявява война на подлия вътрешен глас на креативните хора, а опитът, който е натрупала в този кръстоносен поход, можем да прочетем в новата й книга "Вътрешният ви глас е кретен" ("Your Inner Critic Is A Big Jerk"). Тя е автор и на други две заглавия "Creative Block" и "Collage".

Тъй като сме в началото на новата 2017-а година, това е идеален повод да изпробваме един нов подход към нещо, което винаги ни е пречело. В интервю пред Design Milk Даниел Криса дава нейните пет най-добри съвета, касаещи борбата с малкото злобно и критикуващо човече, което живее в мозъка на всеки от нас:

Корицата на книгата "Вътрешният ви глас е кретен", илюстрация от Марта Рич

"Това малко гласче си няма име, не можем да му видим и лицето, но въпреки това то изглежда притежава огромна сила. То е способно да откаже всички талантливи и умни хора от идеите им, преди още да са се заловили с осъществяването им. За жалост, всички знаем колко гръмогласно е това дяволче, и много от нас, ако се замислят, ще осъзнаят, че то ни е било прът в колелата от години. Но нека кажем "Край!". Всъщност, оказва се, че с малко тренировки можем да превърнем този глас в наш съюзник. Ето как:

1. Дайте му име. Терминът "вътрешният ми критик" не ми допада особено. Как бихме могли изобщо да се сприятелим с някой, който ни критикува през 50% от времето? Какво е решението? - Ами, просто го прекръстете и му дайте име. Изберете нещо, което не звучи заплашително, като например Гари, Лидия или Шелдън. Естествено, че по този начин пак няма да постигнете перфектно разбирателство и пак ще имате търкания, но така поне онзи плашещ глас в главата ви изведнъж ще се првърне в "онзи пич Гари". А сега кажете на Гари да си седне кротко на мястото и да си затваря плювалника, че имате много работа за вършене в момента!

2. Кажете "Благодаря". Звучи лесно, но всъщност е доста трудно да го кажем. Когато някой оцени онова, което сте изработили или написали, кажете едно "Благодаря". Първоначално може да ви е много трудно да се решите на подобен жест, но всеки път, когато го нправите, вашият малък Гари ще губи по една малка част от силата си. А като допълнителен бонус към цялата тази работа, това ще ви направи един доста по-приятен събеседник, ако да речем отидете на някое парти.

"Тортата ти не става за нищо", илюстрация от Марта Рич

3. Повторете всичко на глас. Какво ви казва вътрешният глас? Моят обикновено ми казва, че съм пълен аматьор (ама с малко повече нецензурни епитети). Записвайте си всичките му реплики и после ги повторете на висок глас. Но го кажете наистина силно, и по възможност, в очите на някой друг - приятел, гаджето ви, или колега. Знам, че това е гадно. И точно това е идеята. Ако смятате, че не е О.К. да говорите подобни гадории на някой друг, защо по дяволите си позволявате да крещите същите неща на самия себе си всеки ден?! Б-а-а-а-м! Схванахте ли сега какво имам предвид?

Илюстрация от Марта Рич

4. Записвайте си. След като идентифицирате думите, които Гари най-често използва, вземете лист хартия и си ги запишете, а след това обърнете листа от другата страна и запишете точно обратното на казаното от него. Ще дам пример с написаното от мен. От едната страна съм записала "Ти си аматьор!" От другата страна съм си написала "Никой не се разда научен и единственият начин човек да стане специалист в дадена област е да се старае всеки ден да подобрява уменията си. И именно това смятам да направя." Закачете тези надписи на някое видно място в стаята си и използвайте същата тактика всеки път, когато Гари ви каже нещо гадно.

5. ПРЕСТАНЕТЕ ДА СИ ТЪРСИТЕ ОПРАВДАНИЯ, БЕ! Ох! Дали случайно това не прозвуча все едно ви го изкрещях? Супер! Защото аз наистина го изкрещях, та да ме чуете. Всеки път, когато си търсите някакво оправдание от рода на "Слънцето свети твърде силно", "Бюрото ми е тясно", "У дома е много разхвърляно", "Котката ми лежи върху скицника" (слушала съм ги всичките), критикът, живеещ в мозъка ви, ще взима решенията вместо вас. Ако не седнете да сътворите нещо, Гари изведнъж се оказва прав. НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА ТОЗИ КРЕТЕН ДА СПЕЧЕЛИ!"

"Край. А сега да се залавяме за работа", илюстрация от Марта Рич

Илюстрации © Марта Рич

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Завладяващият роман "Императрицата", вдъхновен от едноименния сериал за принцеса Сиси, излиза на български (откъс)

Романът на Джиджи Грифис рисува ярък и модерен разказ за намирането на любовта и собствения глас

Владимир Зарев представя книгата "Неделният продавач на книги" на проф. Даниел Вълчев

Събитието ще се състои на 6 октомври (четвъртък) в „Квадрат 500“

"Ако съдбата ти даде възможност, ще поправиш ли грешка от миналото"

Таня Глухчева и "Професора" - роман за невероятното преплитане на минало и бъдеще, както и на любов, предателство, обсебване, фанатизъм, атеизъм, наука и морал...

"Последното, което ми каза" - трилърът, продал над 2 милиона копия по света, излиза на български език

Сензационният роман на Лора Дейв ще се появи и като минисериал на Apple TV+ с участието на Дженифър Гарнър

"Инкогнито" от Дейвид Игълман разкрива тайния живот на нашия мозък (откъс)

Спускаме се в дълбините на човешкото подсъзнание с най-популярната книга от известния невроучен, която излиза в ново издание

Отмъщение гори в "Кралството на обречените" от Кери Манискалко

Дългоочакваното продължение на "Кралството на прокълнатите" ни води право към портите на ада