Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Знаци на свободата и героизма" представя НИМ за 3-ти март

НАЦИОНАЛНА ПАМЕТ

"Знаци на свободата и героизма" представя НИМ за 3-ти март

Изложбата отбелязва 140-годишнината от Освобождението на България от Османско иго

Портрет на император Александър II от Марина Варенцова-Русева/Сн.: НИМ

По случай 140-годишнината от Освобождението на България от Османско иго на 3 март 2018 г., 11,00 часа в Националния исторически музей (НИМ) се открива изложба "Знаци на свободата и героизма", посветена на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Официален гост на събитието ще бъде директорът на Държавния исторически музей на Русия д-р Алексей Левикин.

Бинокъл на руски офицер, участник в Руско-турската освободителна война/Сн.: НИМ

До момента експозицията е гостувала в няколко български града, като в НИМ ще бъде представен неин разширен вариант, включващ оригинални предмети и художествени произведения от фондовете на музея. Проектът е дело на инициативен комитет: Наско Якимов, Борислав Дряновски, Валентин Плетньов, Иво Хаджимишев, Николай Русев, Марина Варенцова, Вячеслов Бабияк (Русия) и Луиза Карла (Румъния), съобщава Директорът на НИМ доц. д-р Дони Петрунова.

Кама с кания на българин-разузнавач в Освободителната война/Сн.: НИМ

Икона Пресвета Богородица Владимирска, подарена от руския офицер Иван Григориев на църквата в с. Войнежа, Търновско/Сн.: НИМ

Специално за изложбата "Знаци на свободата и героизма" от фондовете на НИМ са експонирани оригинални оръжия и предмети, използвани по време на Руско-турската война. Представени са основните системи огнестрелно оръжие на въоръжение в руската и османска армия по време на войната - руските пушки Крнка и Бердана и използваните от османците Снайдер-Енфийлд и Мартини-Хенри. Експонатите включват и хладно оръжие - кавказки шашки, руска драгунска сабя и турска парадна офицерска сабя.

Кавказка шашка, приета на въоръжение в руската армия по това време/Сн.: НИМ

Сред експонатите се открояват някои лични вещи на личности, свързани с войната като жезъла, принадлежал на граф Николай Игнатиев, дарен на музея от неговия внук.

Сребърен поднос, използван при посрещането на руските войски, начело с ген. Гурко, в Пловдив/Сн.: НИМ

В една от витрините е поместена барутница-рог на осетинеца Николай-Дудар Караев, приятел на капитан Петко войвода, доброволец в българското Опълчение, участвал в боевете за Шипка и Стара Загора. Могат да се видят още далекоглед на българския опълченец Трифон Каменов, бинокъл на руски офицер, участник във войната, а също и изящно изработен сребърни поднос и кошничка, използвани при посрещането на руските войски, начело с ген. Гурко, в Пловдив. Ще бъдат показани също литография на българските художници Н. Каранешов и Кр. Кабакчиев, отпечатана през 1902 г. във Виена по случай 25-годишнината от Руско-турската война, както и руски и български възпоменателни медали.

Кошничка, използвана при посрещането на руските войски, начело с ген. Гурко, в Пловдив/Сн.: НИМ

Особено внимание заслужават участващите в изложбата старинни фотографии, издирени и подбрани от Иво Хаджимишев в архиви в Русия и Хърватия. Освен като незаменими документални свидетелства за историята на Освободителната война, те могат да се разглеждат като самостоятелни художествени произведения - шедьоври на ранната военна фотография. Моменти от войната за поколенията са запечатали Франц Душек, Михаил Равенски и Александър Иванов. Пред техния обектив попадат император Александър II, бъдещият княз на България Александър Батенберг, висши руски и румънски пълководци, войници и офицери, но също така и обикновени българи - деца, продаващи тютюн, българско хоро в центъра на Бяла, Русенско и др. Посетителите могат да видят и най-ранните фотографски изображения на български селища, на София в дните след Освобождението и изглед от градчето Сан Стефано, където се ражда българската свобода.

След официалната част мъжки хор "Св.Иван Рилски" от Дупница ще изпълни песни, свързани с националния празник на България.

Изложбата "Знаци на свободата и героизма" ще продължи до 3 май 2018 г.   

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Хиляди посетители на прочутия панаир "Арт Базел Хонконг" (снимки)

Галериите, участници в прочут панаир за съвременно изкуство в Хонконг, обявиха скок в продажбите след пандемията

Текла Алексиева: Една жена седи и си рисува...

Изложба от 30 март до 20 април 2023 в Галерия "Little Bird Place"

Изложба в САЩ събира известни картини на Клод Моне и Джоан Мичъл

"Моне/Мичъл: Живопис на френския пейзаж" ще бъде открита в понеделник в Музея на изкуствата в Сейнт Луис, щата Мисури, където творбите на двамата майстори на XX век ще бъдат изложени до 25 юни

Кокимото с изкуство срещу смъртта (видео)

С новата си изложба "Memento Mori" артистът ни напомня, че сме смъртни през произведения на изкуството, в които водещо е чувството за хумор

Печатна грешка в книгата на Аза

Изложбата е от 24 март до 11 април 2023 в Галерия КО-ОП

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга