Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Валери Чакалов, Красимир Карабаджаков и Стефан Божков в СТУБЕЛ

РАЗНОСТИЛНИ, НО СВЪРЗАНИ

Валери Чакалов, Красимир Карабаджаков и Стефан Божков в СТУБЕЛ

Изложбата е от 1 до 19 ноември 2022 г. Вернисаж: 1 ноември 2022, 17 - 20 часа

Валери Чакалов, Запис, 2021 (Източник: Галерия "Стубел")

Още

"Добрите намерения" на Атанас Парушев  в Галерия "Стубел"

"Добрите намерения" на Атанас Парушев в Галерия "Стубел"

Новата изложба в галерия "Стубел" събира трима художници - бивши възпитаници на Художествената гимназия в Казанлък, разностилни, но свързани със здраво дългогодишно приятелство.

Експозицията включва най-новите им живописни творби, създадени през последните няколко години.

Галерия "Стубел"

Валери Чакалов твори в областта на графиката, живописта и неконвенционалното изкуство. Неговите абстрактно-геометрични картини - с вплетени знаци, образи и символи от различни култури и епохи - създават особена естетическа и емоционална среда, пораждат универсални състояния и чувства. Творбите му се отличават с изящен стил и водят деликатно към необикновеното и енигматичното в света, към съзерцанието на вечните човешки истини.

Валери Чакалов, Зона за медитация (Източник: Галерия "Стубел")

Валери Чакалов e роден през 1957 г. в Девня. Завършва специалност графика през 1984 г. в Националната художествена академия при проф. Галилей Симеонов. В творческата си биография има над 30 самостоятелни изложби и повече от 200 участия в национални и международни изложби, графични биеналета и арт проекти.

Красимир Карабаджаков е една от личностите, които, по думите на проф. Свилен Стефанов, направиха 90-те години на ХХ век в нашето изкуство интересно време. Художникът притежава изключително освободено образно мислене, а експресионистичните му картини носят вулканична енергия и докосват границите на екзалтацията и провокацията. "Нещата са леко парадоксални при мен, от много места чопвам по парченце, по някой знак или порив, за да стане нещо" - споделя авторът.

Още

Стубел на 7 - 13 художници с 16 творби

Стубел на 7 - 13 художници с 16 творби

Красимир Карабаджаков е роден през 1960 г. в Сливен, където и до днес предпочита да живее. Дипломира се в Националната художествена академия, специалност живопис, в класа на проф. Петър Михайлов. Той е един от петимата основатели на арт групата "Диско 95". Участва със свои творби в множество изложби и кураторски проекти у нас и в чужбина.

Красимир Карабаджаков, TEVAR (Източник: Галерия "Стубел")

Магията, която излъчват творбите на Стефан Божков, привлича окото със силното присъствие на черния цвят. Използвайки черното с неговите нюанси, художникът успява да провокира зрителя, да го накара да вникне в творбите, да предизвика дискусии и да остави трайни следи в съзнанието му. "Често в работите си стигам до тотално изчистване, до знак... търся онова съчетание от знаковост и реализъм, в което с отделния детайл се прониква навътре в идеята".

Красимир Карабаджаков, Без название, 2021 (Източник: Галерия "Стубел")

Стефан Божков е роден през 1961 г. в Панагюрище. Артист на свободна практика и колоритен представител на столичната бохема. Работи и експериментира в различни области - живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, пространствени инсталации. Има над 20 самостоятелни изложби в България, Сърбия, Словакия, Македония и Франция.

Стефан Божков (Източник: Галерия "Стубел")

Стефан Божков (Източник: Галерия "Стубел")

Още

"Бях там" от Веселин Начев - в Галерия "Стубел"

"Бях там" от Веселин Начев - в Галерия "Стубел"

Още

Пейзажи от Вселената на Васил Попов в Галерия "Стубел"

Пейзажи от Вселената на Васил Попов в Галерия "Стубел"

Още

Ретро-спекции на Румен Гашаров в галерия "Стубел"

Ретро-спекции на Румен Гашаров в галерия "Стубел"

Още

Автопортрети в женски род в Галерия  "Стубел"

Автопортрети в женски род в Галерия "Стубел"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Националната галерия представя "Свързани корпуси" на Леда Старчева

от 1 декември 2022 до 31 март 2023, Вернисаж на 1 декември, четвъртък, от 17.00 до 19.00 часа, Къща музей "Вера Недкова" Ул. "11-ти август" 2, втори етаж

Изложби в Лондон честват 100 години от рождението на Лусиан Фройд

"Лусиан Фройд: Нови перспективи" е първата голяма експозиция от 10 години, посветена на художника, починал през 2011 г. Тя проследява всички етапи от кариерата му, от най-ранните му творби като "Момиче с рози",до по-късните като "Бригадирът"

Столична библиотека представя "София с две лица" - изложба на известния художник Драган Немцов (Драго)

Новата експозиция може да бъде разгледана всеки ден от 11:00 до 19:00 часа от 2 до 11 декември 2022

Лондонски музей връща заграбени реликви на Нигерия

От музея уточниха, че връщането на заграбените ценности е "морален и уместен" отговор на искането, отправено от Националната комисия за музеите и монументите на Нигерия

Биеналето във Венеция: Големите теми като екология, расизъм и сексизъм

Темата беше "Млякото на мечтите", вдъхновена от книгата на Леонора Кънингам, а куратор на общата екпозиция бе Чечилия Алемани

Галерия "Графикарт" и Онник Каранфилян с новата му изложба "Outlet - OK?"

Може да се види от 1 декември 2022 г. до 15 януари 2023 г.