Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Старият град в Пловдив празнува цял месец половинвековния си юбилей

ПОД ТЕПЕТАТА

Старият град в Пловдив празнува цял месец половинвековния си юбилей

През април са предвидени множество интересни събития и подаръци за посетителите

Снимка: Shutterstock

С празници, които ще продължат цял месец, ще бъде отбелязана 50-годишнината от създаването на ОИ "Старинен Пловдив". Юбилеят ще се преплете и със 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов, затова програмата ще бъде свързана с разказвача на Родопите и с имена, чийто живот и дело е посветен на Стария град. Това са създателят му Атанас Кръстев - Начо Културата, художникът Коста Форев и карикатуристът Борис Димовски.

Снимка: Shutterstock

Празниците започват на 1 април в 17.30 ч. на Лапидариума. След това в Балабановата къща ще бъде открита изложба на незабравимия асеновградски художник Коста Форев. Ще видим картините му, които изобразяват сцени от едновремешните годежи и погребения, пловдивските и станимашките кафенета и дворове. Сред тях ще са и живописните му вариации по темата "Сватбата на вуйчо ми".

Същата вечер ще бъде открита и друга весела изложба - "Дунавски карикатури". Така празниците ще започнат с една приятна, весела част. В следващите дни Старият град ще посрещне и актрисата Стоянка Мутафова, която ще представи книгата си "Добър вечер, столетие мое".

Снимка: Shutterstock

За честванията по повод половинвековния юбилей ще бъде организиран конкурс за ученическо есе на тема "Стария град".

"И нека да обявим по нестандартен и ясен начин, че вместо рожденика да получава подаръци, рожденикът ще подарява - букет от събития, а за всички присъствали и подаръци", разказа в аванс директорът на ОИ "Старинен Пловдив" Йордан Илиев. На какъв принцип ще става това. На входа на събитията на 1 април, 5, 11, 22 април ще има служител на Института, който ще предлага на всеки посетител възможност за участие в разпределението на наградите. Той ще раздава на посетителите листче, в което хората да впишат име, мейл, телефон и да пуснат в юбилейната кошница. На 30 април бъдат изтеглени печелившите, които ще бъдат обявени на официалната страница на института. Наградите са: билети за артистични събития, ваучер за вечеря за двама, вино, подаръчни комплекти, ваучер за комплекс СИЛА и много други.

Акценти в програмата:

1 април (понеделник)

17:30 ч - Лапидариум - Официална церемония по случай 50 години от създаването на Управление "Старинен Пловдив" (поканени ще са бивши и настоящи служители, общественици свързани с историята на Стария град)

В деня на шегата, подаряваме на пловдивчани и гостите една силна доза усмивка с две изложби -

18:00 ч. - Балабанова къща - Изложба на дунавски карикатури"Danube cartoons"

Изложбата представя карикатурното майсторство на автори от няколко дунавски държави. Експозицията се осъществява в партньорство с Министерството на културата на Долна Австрия и Работната Общност на Дунавските страни.

18:30 ч. - Балабанова къща - Изложба "Коста Форев - палитра от светове"

Експозицията ще представи над 30 творби на самобитния разказвач на истории, разпозноваемият и колоритен художник Коста Форев.

Веднага след старта на изложбите: празничен коктейл с музикален гост "Биг Бенд Пловдив" - двор /при лошо време пруст/ Балабанова къща.

5 април (петък)

10:00 ч.- Балабанова къща - Обучение "Възможности за финансиране по европейски структурни и инвестиционни фондове. Проектни идеи."/ Областен информационен център, Пловдив

18:00 ч. - Балабанова къща - Комедиен спектакъл "Лятна бирария" по М. Маринов. Театрална работилница за мечти - Асеновград

М. Маринов автор на пиесата "Лятна бирария", създадена по картината на Коста Форев "Женски бунт в Станимака" /творбата е във фонда на Дом на хумора и сатирата - Габрово/. Авторът споделя, че преди 7 години написва пиесата, провокиран от силните образи в платното на Коста Форев....Зрителите, дошли да уважат юбилейните събития на Стария град, ще гледат първото й действие, което "звучи" като самостоятелен театрален етюд с времетраене 40-45 минути. Естествената среда на Балабанова къща, костюмите на актьорите и умелото режисьорско решение на постановчика Изабела Шопова ще направят магично оживяване на самобитните герои. Съответно за публиката - настроение, усмивка и потапяне в духа на времената, в които спулсираме когато прекрачим още първия калдъръм на Старинния град.

11 април (четвъртък)

18:00 ч. - Малка Базилика - Представяне на книгата "Добър вечер, столетие мое!" за Стоянка Мутафова и среща с обичаната актриса

15 - 18 април (понеделник-четвъртък)

Лапидариум - "Донеси цвят в Стария град!" - изграждане на жива цветна инсталация с участието на публиката (Асоциация на флористите в България, фирма "Фиори и Регали, дизайнера Петя Анастасова, по идея на ОИ "Старинен Пловдив" ще предложат уникална по рода си акция в седмицата преди Цветница - изграждане на жива инсталация от цветя, която ще възпроизведе емблематичната за Стария град Балабанова къща. Канят се всички, които желаят от 15 до 18 април да заповядат, за да се включат в изграждането й. Материалите са осигурени, носете си само добро настроение и усет за красота!).

18 април (четвъртък)

19:00 ч.- Балабанова къща - II международна изложба на мозайки "Балкански мостове", куратор Крум Шаранков. След журиране участниците са 40 автора от 10 страни, а представените творби - около 90.

19 април (петък)

11:00-13:00 ч- Малка базилика - Съпътстваща изложбата научна конференция по мозаистика

Научната конференция ще посрещне авторитетни лектори от Сърбия, Турция и Египет, а темите са - популяризиране на мозаечното изкуство и въвеждането му в галериите, в съвременния дом и градско пространство; Развитие на мозаечното изкуство в Близкия Изток; История и развитие на мозайката в Турция.

19 - 21 април (петък- неделя)

Лапидариум

Фотоконкурс "Цветното лице на Стария град" (отправяме покана към жителите и гостите на Пловдив да дойдат да снимат и да се снимат до цветната инсталация от акцията "Донеси цвят в Стария град!"; регламентът на конкурса ще бъде поместен на старница )

22 април (понеделник)

18:00ч - Балабанова къща - Изложба "Героите на Хайтов и карикатурите на Димовски" и обявяване на ученически конкурс за есе"Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ"(Н. Хайтов)

Регламентът на конкурса, жури и пр. Подробности ще бъдат обявени на посочените сайтове в средата на април.

Всички събития в програмата са с вход свободен!

До средата на март във всички туристически информационни центрове и в билетен център ще има хартиени листовки с пълната програма в юбилейния месец.

Пълната програма за празничния месец април ще намерите на посочените сайтове от 8 март:

http://www.visitplovdiv.com/bg

http://oldplovdiv.com/

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал

София Комикс Експо 2022: Трета национална изложба на българския комикс

От 4 до 20 юли в Съюза на българските художници на Шипка 6, зала 1А

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

"Скиците са най-близкото нещо до шедьовъра "Тайната вечеря", с което колекционерите могат да се сдобият. Говорим за две грандиозни рисунки, които също така отразяват големите технически нововъведения в творбите на Леонардо"

Българският културен институт в Рим открива изложба с портрети на родни творци

Експозицията включва колекция от портрети на български художници, актьори, музиканти, режисьори

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

"Целта ни е да се води този диалог, а не да се крие какво се е случило в миналото", отбеляза тя. Целият Източен блок има подобно наследство, посочи арх. Дора Иванова