Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

СБХ представя Димитър Витков - Мутето

В ПРЕСЛЕДВАНЕ НА КРАСОТАТА

СБХ представя Димитър Витков - Мутето

Изложба живопис от 28 февруари до 14 март 2023, СБХ - Шипка 6, зала 1С

Димитър Витков - Мутето (Източник: Галерия СБХ)

Още

"Ахимса: Ненасилието" в СБХ - зала "Райко Алексиев"

"Ахимса: Ненасилието" в СБХ - зала "Райко Алексиев"

Съюзът на българските художници представя Димитър Витков - Мутето (1953 - 2004)

изложба живопис от 28 февруари до 14 март 2023, СБХ - Шипка 6, зала 1С

откриване - 28 февруари, вторник, 18:00 часа

Димитър Витков - Мутето (Източник: Галерия СБХ)

Десислава Минчева за художника и изложбата:

"Бяхме състуденти в Ателие 50 и помня много от лаконичните му, здрави фигури, плътни като форма и цвят - едни стабилни построения, но всъщност дълбоко преживени човешки образи. До ден днешен си го представям с омазаната му с бои престилка, с вечната му цигара, губеща се в едрите му пръсти... толкова спомени имаме с него!

Сега него го няма, но картините му са тук и те са неговият истински портрет. Поетични, но с мярка, породена от почтеността му спрямо натурата, тихи, запомнящи се отрязъци от природата, наситени с неговата емоция и талант, едни живописни състояния - хем обективни, хем имагинерни, но винаги уравновесени, деликатно и задълбочено изградени и въздействащи.

Димитър Витков - Мутето (Източник: Галерия СБХ)

При него нямаше желание да смае света, да провокира някого, освен себе си. Той си имаше път и вървеше спокойно и неотстъпно по него. Никога не се хвалеше и на никого не завиждаше. Беше наивен в някаква степен, но в същото време и твърд. Имаше цел. Имаше и очи да вижда красотата и упоритост да я преследва.

Още

"Следи по пътя" на Селма Тодорова в СБХ, зала "Райко Алексиев"

"Следи по пътя" на Селма Тодорова в СБХ, зала "Райко Алексиев"

Димитър Витков притежаваше невидима за външни хора емоционалност и топлота. Това остави следа върху нас, неговите приятели, но най-вече върху платната, част от които можем да видим в залата на "Шипка" 6. Върху тях се чете и един позабравен напоследък художнически морал.

Имам предвид неподвластността на модата, независимостта от чуждото мнение и постоянството. Както и уважението към тия преди нас. Димитър рисува стърнищата във вихъра на огъването им, клоните - като живи същества, старите къщи - като лица от миналото...

Небето често е напрегнато синьо, слънчогледи, въздух и земя се сплитат в тонална тъкан, морето се появява като живописен контрапункт на златните поля... Чрез безспорните си умения на рисувач и колорист Димитър успя в нещо много трудно, а именно да предаде чрез състоянията на природата собствените си усещания и своята същност.

Благодарение на съпругата му, която пази много от неговите картини, ние си спомняме днес не само за него, а и за времето с установените ценности на нашата младост."

Димитър Витков - Мутето (Източник: Галерия СБХ)

За художника

Още

"Тишина" от Николай Тодоров в СБХ - зала "Райко Алексиев"

"Тишина" от Николай Тодоров в СБХ - зала "Райко Алексиев"

Димитър Витков Николов, познат сред художниците като Димитър Витков (Мутето) е роден в София. Ранните си ученически години прекарва във Видин. През 1973 завършва Художествената гимназия в София. През 1981 завършва Художествената академия в София в класа по живопис на проф. Светлин Русев. От 1984 е член на СБХ. През периода 1981 - 1983 работи като уредник в музея в Търговище и води школа по изобразително изкуство. От 1984 до 1988 е учител по рисуване, а от 1988 до края на 2004 работи като уредник и главен фондохранител в Националната галерия. От дипломирането си участва в почти всички представителни изложби, организирани от СБХ и от частни галеристи.

Самостоятелни изложби: 11 на брой; първата е в Търговище (1985), СБХ - Шипка 6 (1985 и 2001), в галериите "Арена", "Леседра", "Веда арт", "Икар" - София, и последната, в Пловдив, Есенните изложби (2003).

Има над 20 участия в групови изложби в България и чужбина и международни пленери по живопис.

Негови картини се намират в НГ, СГХГ, ХГ - Търговище, ХГ - Видин, ХГ - Пазарджик, ХГ - Сливен, ХГ - Добрич, ХГ - Русе, в частни колекции в България, Гърция, САЩ, Белгия, Франция, Холандия, Германия, Сърбия, Македония, Нова Зеландия и др.

Още

СБХ представя изложба с творби на големия Илия Бешков

СБХ представя изложба с творби на големия Илия Бешков

Още

СБХ представя Борис Ненов - 100 години от рождението му

СБХ представя Борис Ненов - 100 години от рождението му

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Над 2 млн. щатски долара за творба на Банкси

Картината представя смъртта с черна дреха и коса, караща картинг количка със закопчан предпазен колан

Портрет на Володимир Зеленски, подписан от него, се продава на търг в Бостън в помощ на Украйна

Картината е подписана от украинския президент на английски език: "Zelenskyy, Glory to Ukraine" ("Зеленски, Слава на Украйна"). Освен това е подписана и от художника

Росен Рашев - Рошпака и "Стълба към сърцето"

Изложбата е от 3 до 18 април 2023 г. в Галерия "Париж"

Музей в Кембридж връща картина на Гюстав Курбе, заграбена в Париж от нацистите

Творбата е намерена от съюзнически войници в края на войната в тайни тунели в Бавария

Картина на Уинстън Чърчил се завърна в замъка в Кент, където е нарисувана

Творбата "Изглед през арка към Хевър", рисувана от Чърчил с маслени бои през 30-те години на миналия век, е закупена от замъка в Кент на частна продажба, организирана от аукционна къща "Кристис"