Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-голямата изложба на Мондриан започна в Хага

ГОДИНАТА НА МОНДРИАН

Най-голямата изложба на Мондриан започна в Хага

Изложбата "Откриването на Мондриан" е кулминацията в честванията за 100-годишнината на движението "Стилът", стоящо в основата на съвременния дизайн

Най-голямата изложба с творби на холандския художник Пийт Мондриан започна в Хага на 3 юни, съобщи ДПА.

"Това е най-изчерпателният преглед на Мондриан и творчеството му", каза Бено Темпел, директор на Общинския музей в Хага, където е изложбата.

"Откриването на Мондриан"

"Откриването на Мондриан"

Изложбата "Откриването на Мондриан" е кулминацията в честванията за 100-годишнината на движението "Стилът", стремило се да постигне абстрактен и премерен ефект с основни цветове и прави линии.

Още

За 21, 2 милиона долара бе продадена "Супрематистка композиция със самолет в проекция"

За 21, 2 милиона долара бе продадена "Супрематистка композиция със самолет в проекция"

Холандското течение "Де стийл" е основано в Лайден през 1917 г. Начело на творческата група застава Тео ван Дусбург - писател, критик, художник. Но основен идеен център на движението става личността и творчеството на Пийт Мондриан. След като работи последователно в духа на импресионизма и кубизма, Мондриан започва да създава абстрактно композирани цветни плоскости, ограничени от хоризонтални или вертикални линии.

Composition no. III with red, yellow and blue (1927)

Тази посткубистична живопис бива наречена "неопластицизъм". Членовете на групата "Де стийл" пренасят този неопластицизъм от живописта в архитектурата. Неопластицизмът, зародил се и развит от творчеството на Пийт Мондриан и групата "Де стийл" обаче не остава в историята на 20 век, а бива непрестанно развиван и до ден днешен.

Съвременната архитектура и най-вече дизайнът използват абстрактния език на "Де стийл" и идеите на Пийт Мондриан.

"Откриването на Мондриан"

"Откриването на Мондриан" и недовършената картина "Победа буги вуги"

Изложбата представя творби от всички етапи на кариерата на Мондриан - от ранните пейзажи до последната незавършена творба "Победа буги вуги". За изложбата са реставрирани 300 картини на Мондриан.

Питер Корнелис (Пийт) Мондриан e роден на 7 март 1879 г. в холандския град Амерсфорт. Художникът заедно с Василий Кандински и Казимир Малевич поставя началото на абстракционизма.

Пийт Мондриан ,1937 г.

Мондриан започва кариерата си като учител по рисуване в начално училище. Ранните му картини са пейзажи от Холандия в духа на импресионизма. Увлича се от теософията на Елена Блаватска. Дълбоко е впечатлен от творческите търсения на кубизма на изложбата на кубистите в Амстердам през 1911 г. През 1912 г. се преселва в Париж. За да ознаменува началото на новия си живот променя фамилното си име на Мондриан (Mondrian вм. Mondriaan). Първата световна война прекарва в родината си.

През 1915 г. се сближава с художника Тео ван Дьосбург, заедно с когото основава движението "Де Стил" (De Stijl) и художествено списание със същото име. Списанието става орган на неопластицизма - утопия на новата пластична култура като пределна съзнателност в предаването на обобщената красота и истина с помощта на най-аскетични средства, с основни, първични цветове, линии и форми.

Пийт Мондриан с последната си завършена картина "Broadway Boogie Woogie", 1943 г.

Това нефигуративно направление Мондриан последователно развива във Франция, където живее от 1919 до 1938 г., по-късно в Англия, а от 1940 г. - в САЩ. През американския период от своето творчество Мондриан прави опит да приспособи принципите на неопластицизма за предаване на динамични ефекти ("Буги-вуги на Бродуей"). Умира от белодробно възпаление през 1944 г. на 64 години.

Оформлението на нюйоркското ателие на Мондриан, в което той работи само няколко месеца, и което било щателно увековечено във фотографии и на кинолента от негови приятели, става сякаш последната творба на майстора. Тези "Стенописи" са представяни на изложби в Ню Йорк, Лондон, Токио, Сао Пауло, Берлин.

Реконструкция на студиото на Мондриан в Париж, базирано на снимка от 1926 г.

Парижкото жилище на Мондриан, неговата лула и очилата му са увековечени в минималистичните фотографии на Андре Кертес (1926), станали емблематични за съвременното фотоизкуство.

Представяме ви малка част от творчеството на гениалния художник, основоположник на съвременния дизайн:

Mow (1897-1898)

Partial view of the Broekzijdse Mill at Gein (1902-1903)

Mill Heeswijk (1904)

Trees on the Gein: Moonrise (1907)

The Oostzijdse mill at night (1907-1908)

Red tree (1908-1910)

Chrysanthemum (1908-1909)

Still life with ginger jar I (1911-1912)

Still Life with Gingerpot II (1912)

Composition 8 (1914)

Composition 10 in black and white (Pier and Ocean) (1915)

Composition with gray and light brown (1919)

A great composition with black, red, gray, yellow and blue (1919-1920)

Victory Boogie Woogie (1942-1944)

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

"Целта ни е да се води този диалог, а не да се крие какво се е случило в миналото", отбеляза тя. Целият Източен блок има подобно наследство, посочи арх. Дора Иванова

"Град на сенките" от Алексей Титаренко

Между 30 юни и 14 август в Националната галерия

Крехък театър - за крехкостта на човека и нивата му на чупливост

От 28 до 30 юни арт пространството Charlie на ул. Денкоглу ще стане дом за Крехкия театър на сценографа Анна Нарцис Шопова

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Изложбата "Тоталпроект" търси идеалния град

Първата архитектурна изложба в Белия куб на РЦСИ Топлоцентрала ще бъде открита на 29 юни и ще остане в галерията до 21 август 2022 г.

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес