Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Художник 30 години рисува само женски прелести по... бикини

ИКОНИ НА ФОТОРЕАЛИЗМА

Художник 30 години рисува само женски прелести по... бикини

Джон Касер е считан за икона на фотореалистичната живопис

Джон Касер

Американският художник Джон Касер (John C. Kacere) 30 години рисува само дамски бикини. Странните му предпочитания, обаче, имат огромен брой ценители. Касер и приживе, а и след смъртта си, е търсен автор.

Последната изложба на негови платна е в престижната галерия "ОК Харис" в Ню Йорк.

Джон С. Касер е считан за икона на стила фотореализъм в съвременната живопис. Роден е на 23 юни 1920 г. в Уокър, Айова. В началото на 50-те години на миналия век се премества в Ню Йорк и учи в "Cooper Union".

Първоначално рисува абстрактни картини, които излага в галерия "Забриски". Първата си фотореалистична живопис рисува през 1969 г. Оттогава, до смъртта си през 1999 г., рисува единствено серия от големи картини на женски торс по бельо.

В средата на 80-те години на миналия век за кратко се отклонява от тази тема и има няколко картини с цяло женско тяло по бельо, но през 1988 г. се завръща в оригиналната си секция и повече не се отклонява от нея. Във фотореалистичните му изображения основен интерес са женските форми в "частта"... бикини.

Всъщност, Касер е може би единственият художник в света с подобно творчество. Любопитен е и фактът, че художникът никога не променя "точката си на зрение", до края на живота си.

Умира на 79, предан на творческите си виждания. Картините му са фигуративни, но някои изкуствоведи ги сравняват с... пейзажи.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Възстановиха лицето на Рафаело с триизмерна технология

Останките, открити в гроба му на Пантеона, наистина принадлежат на ренесансовия майстор, установиха италиански учени

Кристо в Градската художествена галерия на Варна

Изложбата съдържа ранни учебни рисунки и акварели на Христо Явашев от времето, когато световноизвестният художник от български произход е учил в Академията

Изящно изкуство и предпазни маски за лице: Музеят "Виктория и Албърт" се готви да отвори врати

Билетите са безплатни, но посетителите ще бъдат допускани само с резервации, след като музеят остана затворен в продължение на 138 дни - най-дългият подобен период в 160-годишната му история

Маргарита Русева и Раймондо Варсано ни разказват своите утрешни спомени

Фотографската изложба се открива на 16-ти август от 19 ч. в градината пред "Кристал"

"Отвъд хоризонта" със Сдружение "Нонсофия"

Геометрично изкуство представя художествената галерия във Варна на 4 август

"Краят": Зловеща скулптура от бита сметана, муха и дрон "кацна" на площад Трафалгар

Скулптурата на Хедър Филипсън е най-новата в серията от съвременни произведения на изкуството, които се показват през последните две десетилетия на емблематичния площад в центъра на Лонодон