Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Хиляди жерави в подкрепа на хората с множествена склероза

КАУЗИ

Хиляди жерави в подкрепа на хората с множествена склероза

Животът не свършва с диагнозата МС. Той започва по нов начин, с нова нагласа и с подкрепа за независмo и абсолютно възможно всекидневие.

Източник: Фондация "МС – Мога Сам"

Фондация "МС - Мога Сам" и Plan to Be Generator стартират своята нова кампания за подкрепа на хора с диагнозата множествена склероза: 1000 ЖЕРАВИ.

Създателката на двете организации - Биляна Савова, ни призовава да сгънем 1000 хартиени жерави в знак на съпричастност и материална подкрепа за хората с МС, но и за собствен емоционално-психологически баланс и сбъдване на нашето лично, съкровено желание.

Източник: Фондация "МС – Мога Сам"

"Сгъването на 1000 жерава има силна символика и връзка с човешкото самоосъзнаване. Всичко започва през 1945 г., когато е хвърлена атомната бомба над Хирошима - действие, променило завинаги съдбите на стотици хиляди хора. По време на бомбардировката Садако Сасаки е на 24-месечна възраст и оцелява по-чудо, намирайки се едва на по-малко от 2 км от мястото, където пада бомбата.

Още

Момиче изрязва над 800 хартиени пеперуди в памет на покойната си баба

Момиче изрязва над 800 хартиени пеперуди в памет на покойната си баба

За жалост радиацията бавно разбива крехкия ѝ организъм и едва на 12-годишна възраст тя заболява тежко от левкемия и постъпва в болница, където прекарва месеци, докато болестта постоянно се влошава. Садако научава легендата за 1000-та жерава от своя приятелка и започнва да сгъва жерави с желанието да оздравее.

Младото момиче сгъва прилежно всеки жерав, а след като хартията ѝ свършва, започва да сгъва жерави от медицински листовки и дори от картички с пожелания за бързо оздравяване на други пациенти. Тъй като била много отпаднала физически, родителите ѝ я умолявали да престане, но тя винаги повтаряла:

"Всичко е наред. Аз имам план." Разказват, че Садако успяла да сгъне едва 644 жерава, преди да напусне този свят. Била погребана с венец от 1000 жерава, като останалите били сгънати от нейни приятели. Садако осъзнала, че желанието ѝ да оздравее няма да се сбъдне, и преди смъртта си, пожелала нито едно дете по света да няма нейната съдба и написва следното хайку:

"Ще напиша мир върху крилете ти и ти ще полетиш около света, за да не е нужно хората да умират по този начин". Оттогава сгънатият жерав е символ, освен на надеждата, още и на мира", разказва Биляна Савова какво я вдъхновява за тази поредна инициатива.

Въпреки че Садако не успява да спаси собствения си живот чрез сгъването на 1000 жерави, нейната история може да спаси живота на много хора.

"Това, което прави Биляна през всичките тези години е да кара хората да се вгледат в себе си и да се открият. "Трябва да даваме, трябва да правим добро, дори тогава, когато ни е трудно", споделя Ивет Лалова, която заедно със Силвия Петкова и Ирина Тенчева, които отскоро също за застъпници на каузата на фондация "МС - Мога Сам" - да помага с действия и идеи за по-добрия живот на хората с МС.

Източник: Фондация "МС – Мога Сам"

МЕХАНИКА НА КАМПАНИЯТА "1000 ЖЕРАВИ"

Всеки, който иска да се включи в кампанията 1000 ЖЕРАВИ, може да го направи, като вземе своята кутия 1000 ЖЕРАВИ от сайта myplantobe.com (още със закупуването на кутията се отделят 10%, които отиват в специалния фонд "Андрей" на фондацията).

Кутията съдържа 1000 бели листа и инструкции как с изкуството оригами те да се преобразят в жерави. След като сгъне своите 1000 жерави, участникът в инициативата трябва да ги изпрати на фондация "МС - Мога Сам". Фондацията ще има грижата да превърне изящните оригами в красиво пано и да намери "осиновители" на тяхното хартиено ято - корпоративни и частни дарители, които да закупят създадената на ръка декоративна творба.

Източник: Фондация "МС – Мога Сам"

Всички средства ще бъдат събирани във фонд "Андрей" на фондация "МС - Мога Сам", който ще съфинансира хора с МС по пътя им на промяната и овладяването на тежката дегенеративна диагноза.

"Целта на този фонд е да осигурява превенция, трансформация, истинско лечение на хората с МС. Целта ни е мотивационна. В този свят на съревнования и сравнения, искаме да накараме хората да чуват желанията си. Защото без това, те няма как да се сбъднат." - казват организаторите.

За дарения, както и за повече информация за кампанията и останалите иницативи на "МС - Мога Сам", бихте могли да се свържете с Биляна Савова на - ms@mogasam.org

Сметката на фондацията, където можете да направите и дарения е:

УниКредитБулбанк (BGN)
IBAN: BG21UNCR70001522310611
BIC: UNCRBGSF
Титуляр: МС-МОГА САМ
оснсование: "Фонд АНДРЕЙ"

Още

 Оригами - животни с меки, заоблени форми

Оригами - животни с меки, заоблени форми

Още

1000 жерава оригами за световен рекорд на Гинес

1000 жерава оригами за световен рекорд на Гинес

Още

Уникалните изящни оригами на Хоанг Тиен Кует

Уникалните изящни оригами на Хоанг Тиен Кует

Още

Майстор на оригами с испанска кръв във вените

Майстор на оригами с испанска кръв във вените

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Един от шедьоврите на съвременната архитектура отива в историята

Капсулите от световноизвестната кула Накагин в Токио стават музейни експонати

Нина Петрова, Иво Петров и "Посока" в Галерия "Нюанс"

Изложбата на творческото дуо е от 1 до 19 юни 2022 г.

Афроамериканският художник Ърни Барнс се превърна в звездата на търга за изкуство от 20-и век на "Кристис"

"За някои слоеве в Америка картината "Sugar Shack" ("Бараката за захар") е по-известна от "Мона Лиза", коментира купувачът й Бил Пъркинс

Представят ретроспектива на Кристо и Жан Клод в Буенос Айрес

Изложбата на фондацията "Проа" показва основните концепции на тандема от втората половина на 20-и век

Пощенски марки за светите братя Кирил и Методий от Словакия представя Националната библиотека

"Ние подредихме една изложба, която документира завета на Кирил и Методий и в изкуството“, коментира посланикът на Словакия у нас Мануел Корчек