Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тропическата гора в центъра на Сиатъл

КОГАТО ОБИЧАТЕ РАСТЕНИЯТА ПОВЕЧЕ ОТ ХОРАТА

Тропическата гора в центъра на Сиатъл

Дългоочакваните сфери на Амазон най-накрая отвориха врати

Снимка: AP/БТА

След повече от седем години планиране и изграждане най-сетне в Сиатъл, технологичният гигант Амазон откри новия си офис, наподобяващ дъждовна, минитропическа гора.

Снимка: AP/БТА

От компанията се надяват естествено красивата и релаксираща среда да стимулира нови идеи у служителите. Работещите там ще ходят по каменни пътеки, ще наблюдават мини водопади и ще се радват на растителния живот от Южна Америка.

Снимка: Shutterstock

Снимка: AP/БТА

"Искахме да създадем нещо наистина специално, нещо емблематично за нашия кампус и за Сиатъл", казаха от компанията на церемонията по откриването на сферите в понеделник.

Снимка: Shutterstock

Основателят и изпълнителен директор на Амазон - Джеф Безос (Снимка: AP/БТА)

Джеф Безос на церемонията по откриването на новият офис в Сиатъл на 29 януари (Снимка: AP/БТА)

Градовете в Северна Америка се конкурират кой да стане дом на втората централа на Амазон, а същевременно най-големият онлайн търговец разширява основния си административен комплекс в Сиатъл. Офис кулите на компанията и луксозните места за хранене заемат мястото на складове и паркинги в сиатълския квартал Саут лейк юниън.

Сферичният комплекс, който официално отвори врати за служителите във вторник, е венецът на десетилетното развитие на кампуса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Снимка: Shutterstock

Embed from Getty Images

Трите сферични стъклени купола приютяват около 40 000 растения от 400 вида. "Сферите" са проектирани като места, където служителите могат да отидат да си починат или да се срещнат с другите далеч от бюрата си. Куполите също така имат живи стени, които представляват вертикални градини с над 25 000 растения, разположени на 4000 квадратни метра.

Амазон се надява, че богатата на зеленина околна среда ще позволи на служителите да размишляват или пък да имат случайни срещи, които да пораждат нови идеи и планове.

Джеф Безос (Снимка: AP/БТА)

Пространството прилича повече на оранжерия, отколкото на типичен офис, с алеи и нетрадиционни конферентни пространства със столове.

В сферите има "микроклимат", така че ако предпочитате нещо по-горещо или по-хладно, най-вероятно има място, което е подходящо за вашия комфорт. Разполагат и с вентилационна система, която имитира ветровит бриз.

Снимка: AP/БТА

В трите гигантски стоманени рамки, затворени в стъклените куполи ще бъдат настанени над 800 служители на компанията.

Сферите са оборудвани с Wi-Fi и заседателни зали за срещи наречени "гнездото на птиците", разположени по окачения мост, който прилича на дървена крепост, която се люлее в клоните.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Амазон е инвестирал 3,7 милиарда долара за сградите и инфраструктурата в Сиатъл от 2010 година до лятото на 2017 година.

Снимка: Shutterstock

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Компанията посочи, че очаква да инвестира над 5 милиарда долара в изграждането на втората си централа и да създаде 50 000 работни места.

Амазон обяви намеренията си за втората централа през лятото миналата година, като се очаква да избере победителя по-късно тази година.

Снимка: Shutterstock

Сферите ще станат част от туристическите обиколки в комплекса на Амазон.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Реставрират статуята на Христос в Рио де Жанейро преди 90-ата й годишнина

Монументът е открит на 12 октомври 1931 г., през 1973 г. е обявен за исторически монумент, а през 2007 г. е включен сред Седемте чудеса на съвременния свят

Творба под формата на виртуално жилище беше продадена за 500 000 долара

Творбата "Марсиански дом" е под формата на дигитален 3D файл. Тя е създадена през 2020 г. и е замислена като място, на което някои ден в необозримото бъдеще би могло да се живее на Червената планета

15 милиона евро спешна помощ за Версайския дворец

Наложително е да бъде подпомогнат дворецът, който е натрупал загуби от 70 милиона заради пандемията

Валерий Гергиев: Поставянето на паметник на Чайковски в Мариинския театър изисква цял нов ансамбъл

Директорът на Мариинския театър припомни и за идеята да се издигне паметник на Мариус Петипа

Ан Лакатон и Жан-Филип Васал са носителите на архитектурната награда "Прицкер"

"Техните разработки са в унисон с климатичните и екологични изисквания на нашето време, както и с нуждите на обществото в градската жилищна среда", коментира журито

Виенската опера ще приема посетители като музей

Експозицията на операта преди пандемията бе достъпна за посещения и представяше обекти от историята на архитектурата и живописта