Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Малка Статуя на Свободата вече има и във Вашингтон

ПОЛИТИКА И ИЗКУСТВО

Малка Статуя на Свободата вече има и във Вашингтон

Трябва спешно да бъдат преутвърдени ценностите, символизирани от статуята, като свобода, независимост, върховенство на закона, заявиха двамата министри на външните работи, като подчертаха непрекъснатостта на приятелството между Франция и САЩ

Статуята с височина 3 м беше открита вчера от френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в присъствието на американският му колега Антъни Блинкън (Снимка: БТА/AP)

Малка Статуя на Свободата беше инсталирана във Вашингтон 135 години след пристигането на голямата й посестрима в Ню Йорк, предаде АФП, цитирана от БТА. 

Статуята с височина 3 м беше открита вчера от френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в присъствието на американският му колега Антъни Блинкън.

Трябва спешно да бъдат преутвърдени ценностите, символизирани от статуята, като свобода, независимост, върховенство на закона, заявиха двамата министри на външните работи, като подчертаха непрекъснатостта на приятелството между Франция и САЩ.

Помощник държи чадъра на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е в компанията на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан и държавния секретар на окръг Колумбия Кимбърли А. Басет - кадър по време на церемонията по откриване на оригиналния модел на Статуята на свободата на Бартолди в резиденцията на френския посланик във Вашингтон, 14 юли 2021 г.(Снимка: БТА/AP)

Бронзовата статуя се издига в градината на рециденцията на посланика на Франция в САЩ. Тя беше транспортирана от Париж с много предпазни мерки - в прексигласов саркофаг, поставен в контейнер с устройство за геолокализация и сензори, гарантиращи, че контейнерът е затворен и за контролиране на температурата.

След пристигането си в Америка статуята остана една седмица в Ню Йорк за Деня на независимостта.

Умаленият модел на Статуята на Свободата е e отдаден под наем за 10 години на френското посолство в САЩ от френската Национална консерватория на изкуствата и занаятите. От 2011 г. тя беше на входа на Музея на изкуствата и занаятите в Париж. Излята е с отливката, използвана от скулптора Фредерик Огюст Бартолди за създаването на оригинала.

Още

Френска "посестрима" на Статуята на Свободата ще потегли за САЩ

Френска "посестрима" на Статуята на Свободата ще потегли за САЩ

Още

Умаленото копие на Статуята на свободата вече е в пристанището на Ню Йорк

Умаленото копие на Статуята на свободата вече е в пристанището на Ню Йорк

Още

Реставрират статуята на Христос в Рио де Жанейро преди 90-ата й годишнина

Реставрират статуята на Христос в Рио де Жанейро преди 90-ата й годишнина

Още

Нова статуя на Христос в Бразилия ще надмине по височина тази в Рио де Жанейро

Нова статуя на Христос в Бразилия ще надмине по височина тази в Рио де Жанейро

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Властите в Ирак показаха официално 2800-годишна каменна клинописна плоча, върната от Италия

Усилията на Багдад са насочени към възстановяването на собствеността на антики, откраднати от територията на страната

Баварците разделени в мненията за влизането на замъка Нойшванщайн в списъка на ЮНЕСКО

Жителите на баварския град Швангау гласуват за включването на замъка Нойшванщайн в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство

Центърът Кристо и Жан-Клод в Габрово стартира програмата си с дискусия във Венеция

Центърът Кристо и Жан-Клод в Габрово обяви първото си публично събитие, което ще се случи на 1 юли в двора на българския павилион в архитектурното биенале във Венеция

Каменна скулптура на над 2000 години бе върната на Мексико от САЩ

Творбата е изнесена от Мексико вероятно през 60-те години на миналия век, била е притежание на частни колекционери и е показвана публично, преди да бъде конфискувана по разпореждане на прокуратурата в Ню Йорк

Българският павилион във Венеция е в топ 10 на впечатляващите експозиции в архитектурното изложение

Селекцията е на престижното издание Artribune и в нея попадат още Швейцария, Канада, Австрия, страните от Скандинавския полуостров, Словения, Чехия, Узбекистан, Латвия и Литва

Екоактивисти отново оскверниха паметник на германската конституция в Берлин

Активистите от групата "Последно поколение" издигнаха плакат с надпис: "Това правителство унищожава основите на нашия живот"