Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Малка Статуя на Свободата вече има и във Вашингтон

ПОЛИТИКА И ИЗКУСТВО

Малка Статуя на Свободата вече има и във Вашингтон

Трябва спешно да бъдат преутвърдени ценностите, символизирани от статуята, като свобода, независимост, върховенство на закона, заявиха двамата министри на външните работи, като подчертаха непрекъснатостта на приятелството между Франция и САЩ

Статуята с височина 3 м беше открита вчера от френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в присъствието на американският му колега Антъни Блинкън (Снимка: БТА/AP)

Малка Статуя на Свободата беше инсталирана във Вашингтон 135 години след пристигането на голямата й посестрима в Ню Йорк, предаде АФП, цитирана от БТА. 

Статуята с височина 3 м беше открита вчера от френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в присъствието на американският му колега Антъни Блинкън.

Трябва спешно да бъдат преутвърдени ценностите, символизирани от статуята, като свобода, независимост, върховенство на закона, заявиха двамата министри на външните работи, като подчертаха непрекъснатостта на приятелството между Франция и САЩ.

Помощник държи чадъра на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е в компанията на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан и държавния секретар на окръг Колумбия Кимбърли А. Басет - кадър по време на церемонията по откриване на оригиналния модел на Статуята на свободата на Бартолди в резиденцията на френския посланик във Вашингтон, 14 юли 2021 г.(Снимка: БТА/AP)

Бронзовата статуя се издига в градината на рециденцията на посланика на Франция в САЩ. Тя беше транспортирана от Париж с много предпазни мерки - в прексигласов саркофаг, поставен в контейнер с устройство за геолокализация и сензори, гарантиращи, че контейнерът е затворен и за контролиране на температурата.

След пристигането си в Америка статуята остана една седмица в Ню Йорк за Деня на независимостта.

Умаленият модел на Статуята на Свободата е e отдаден под наем за 10 години на френското посолство в САЩ от френската Национална консерватория на изкуствата и занаятите. От 2011 г. тя беше на входа на Музея на изкуствата и занаятите в Париж. Излята е с отливката, използвана от скулптора Фредерик Огюст Бартолди за създаването на оригинала.

Още

Френска "посестрима" на Статуята на Свободата ще потегли за САЩ

Френска "посестрима" на Статуята на Свободата ще потегли за САЩ

Още

Умаленото копие на Статуята на свободата вече е в пристанището на Ню Йорк

Умаленото копие на Статуята на свободата вече е в пристанището на Ню Йорк

Още

Реставрират статуята на Христос в Рио де Жанейро преди 90-ата й годишнина

Реставрират статуята на Христос в Рио де Жанейро преди 90-ата й годишнина

Още

Нова статуя на Христос в Бразилия ще надмине по височина тази в Рио де Жанейро

Нова статуя на Христос в Бразилия ще надмине по височина тази в Рио де Жанейро

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Градски часовници на повече от век разказват историята на Русе

Те могат да се разглеждат като магични носители на послания от славното минало на града

Архитект Петър Петров е новият директор на Националния институт за недвижимо културно наследство

Институтът ще отговори на очакванията на обществеността по най-важните и в момента проблемни моменти от неговата дейност, обяви Петров. На първо място, това е забавянето на преписките по съгласуване на внесените искания за намеси в културните ценности, каза той

За първи лунният камък е художествен материал в изложбата на Мигел Анхел Бланко

Испанският артист иска от една страна, да проучи пластичните и поетичните качества на този удивителен камък, а от друга, да насочи вниманието ни отново към Древната история

Археологическите разкопки в Хераклея Синтика започват на 1 юни и за първи път ще са с продължителност четири месеца

Тази година екипът ще работи по разкриване на западния край на форума. За първи път ще бъде проучена и част от акропола на древния град, който е разположен върху хълма "Кожух"

В Берлин ще има синагога, джамия и църква под един покрив

В сградата, която ще е с висока кула, ще има отделни зали за религиозни служби и общо пространство за срещи

Завършването на "Саграда фамилия" се отлага след 2026 г. заради пандемията

Катедралата, която бе затворена за посещения през октомври, ще бъде отворена отново от 29 май през уикендите в сутрешните часове и се надява да се възползва от облекчаването на коронавирусните ограничения и възстановяването на туризма в Испания