Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

”Ромео и Жулиета” и „Полет към светлината” на сцената на Старозагорската опера

БАЛЕТ

”Ромео и Жулиета” и „Полет към светлината” на сцената на Старозагорската опера

Балетната премиера е на 28 февруари, от 19:00 часа

"Ромео и Жулиета", постановка на Държавна опера - Стара Загора

Хореографията и режисурата на двата едноактни балетни спектакли са на примабалерината, хореограф и педагог Силвия Томова, която от ноември 2016 година е художествен ръководител на балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. В рамките на няколко месеца бе оформена интернационална балетна трупа, в която бяха привлечени балетисти и балерини от България, Гърция, Франция, Италия, Албания, Южна Корея, Тайван и Япония. Всички работят усърдно и на изключително високи обороти под ръководството на неуморната последователка на елитната санкт-петербургска школа Силвия Томова.

За кратък период от време балетните артисти успяха да постигнат забележителни резултати в своето индивидуално и ансамблово развитие. След "Делвата", чиято премиера се състоя през ноември 2016 г., балетните спектакли "Ромео и Жулиета" и "Полет към светлината" са второто сериозно предизвикателство пред Балета на Старозагорската опера. Силвия Томова поставя за трети път двата едноактни балета - за първи път тя осъществява триумфално своята идея с Балета на Косово, през 2014 година - с балетната трупа на Русенската опера, а сега - с балета на Държавна опера-Стара Загора. Примабалерината смята, че с успешното преодоляване на техническите и хореографски задачи в двата спектакъла, Балетът на Старозагорската опера видимо ще навлезе в нов етап, към който неотклонно се стреми.

Декорите и костюмите в балетните спектакли "Ромео и Жулиета" и "Полет към светлината" са дело на  световноизвестен художник от Италия Салваторе Русо, поставял с голям успех и многократно в най-големите оперни театри в Италия и по света. В Старозагорската опера Салваторе Русо създаде великолепните костюми в спектакъла на операта "Лучия ди Ламермур" /2015/, както и уникалните костюми и декори на операта "Селска чест" и на балета "Делвата" /2016/.

Билети могат да бъдат закупени от Касите на Държавна опера-Стара Загора и ОНЛАЙН през сайта на Операта.

Повече за спектаклите на Старозагорската опера вижте ТУК.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

С изложбата "Хомо Луденс" празнуваме 60-годишнината на Онник Каранфилян

Експозицията ще бъде подредена от 12 декември до 12 януари в Галерия "Българи"

В Страстта на тангото с "КласикАрт" и специалните им гости

Пъстрата програма е с участието на повелителката на акордеона Вероника Тодорова, пианистката Мария-Десислава Стойчева, танго двойката Мира Джонева и Андрей Ненчев, както и младите дарования Никол Самарева, Мартин Блажев и Алина Михайлова

"Тартюф" с режисьор Крис Шарков е премиерният спектакъл на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен

Първите представления пред публика ще се състоят на 14 и 20 декември 2023 г.

Премиерата на втория сезон на сериала "Вина" на БНТ е на 7 януари 2024 г.

Новите епизоди ще се излъчват всяка неделя от 21:00 ч. по БНТ 1