Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Първо гостуване на Давид Орловски Трио в България

ЕМФ - 2017

Първо гостуване на Давид Орловски Трио в България

Отличените с награда „ECHO” музиканти ще представят новия си албум „Париж – Одеса” с клезмер музика

В началото на м. юни с концерт във фестивала Sofia Jazz Peak за първи път в България ще гостува Давид Орловски Трио от Германия. Носител на престижната награда "ECHO", триото ще представи композиции от своя последен албум "Париж - Одеса", в който по уникален начин са съчетани елементи от различни стилове: клезмер, джаз и world music.

Изявата на музикантите Давид Орловски (кларинет), Йенс-Уве Поп (китара) и Флориан Дорман (контрабас) е на 6 юни от 20:00 ч. в Sofia Live Club, като част от програмата и на "Европейски музикален фестивал" 2017.

Билетите за събитието са в продажба на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и на място преди концерта. "Европейски музикален фестивал", организиран от "Кантус Фирмус", е част от Календара на културните събития на Столична община, а съорганизатор е Министерството на културата.

Музиката клезмер е широко популярна на европейския континент. Понятието kley zemer от идиш означава "музикални инструменти" и с него се обозначава народната музика на ашкеназките еврейски общности в Източна Европа. Музикалната традиция клезмер води началото си от древно-еврейския фолклор и е предназначена за изпълнение на сватбени церемонии. През XIX век стилът се разпространява в Европа и е повлиян от румънския, украинския, гръцкия, полския, циганския и турския фолклор, а след пренасянето му в САЩ от емигрантите в края на XIX век - и от джаза.

"Едно вълнуващо музикално пътуване през жанровете и националните култури", така музикантите от Давид Орловски Трио определят своя албум "Париж - Одеса", издаден тази пролет за компанията Sony. Композициите са създадени от тримата изпълнители, водени от желанието им да открият вдъхновяващи нови звуци отвъд стилистичните и географски граници. "Музиката може да се развива, ако преодолеем страха от непознатото и новото", счита Давид Орловски.

"Ние често сме свидетели как тя създава контакт между хората, дори когато не могат да общуват по обичайния начин и на съответния език", продължава музикантът.

Давид Орловски е роден в Тюбинген през 1981 г. и учи кларинет при проф. Манфред Линднер в Университета "Фолкванг" в Есен, а по-късно и в Manhattan School of Music в Ню Йорк. През 2008 г. той дебютира в САЩ с Кларинетния квинтет на Моцарт в Карнеги Хол, Ню Йорк. В допълнение към класическото образование, музикантът проявява интерес и към други стилове, като още на 16 години създава Давид Орловски Трио. "Париж - Одеса" е шестият пореден албум на състава. Почти всички предишни техни записи заемат първи места в класациите за класическа музика. Давид Орловски Трио вече са спечелили възхищението на публиката в Карнеги Хол, Берлинската филхармония, Концертгебау Амстердам, на фестивалите "Шлезвиг - Холщайн", "Люцерн", "Мекленбург - Горна Померания" и много други престижни сцени по света.

През настоящия сезон триото реализира програмата "Symphonic Klezmer" със Симфоничния оркестър в Аахен, Нюрнбергския симфоничен оркестър, с ансамбъл Jonköping Sinfonietta в Швеция, както и с Kammerakademie Потсдам. Съставът изнесе концерти в Залцбург, Цюрих, Берн, Брюксел, Хамбург, Мюнхен и взе участие в Бетовеновия фестивал в Бон. Освен в София, триото ще представи новия си албум с концертни изпълнения в Одеса, Мюнхен, Люцерн, Кьолн, Ню Йорк, Дрезден, Регенсбург и др. През септември 2017 г. Давид Орловски Трио ще имат турне в Азия и ще дебютират в Хонг Конг.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

За първи път "Перфектни непознати" в България

Премиерата е на Театър "София", а датата и мястото са 6 октомври от 19 часа в Театър "Сълза и смях"

"В кадър" по БНТ е филмът "Спасени усмивки"

За спасеното детство и мечтите на четири деца – гледайте документалния филм този петък от 22:00 ч. по БНТ 1

"Истории с опашки" от Красимир Андонов

Можете да ги видите в галерия "Синтезис" от 28 септември до 11 ноември

Homo Sapiens - Павел Койчев в СБХ - зала "Райко Алексиев"

Може да се види от 2 до 14 октомври 2023

Маргарита Маркова - Гита събира творбите си в изложбата "Преображения"

Изложбата е част от съпътстващите събития на Международното биенале на стъклото 2023 в "Квадрат 500"