Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Одисей" тръгна на път

ТВОРЧЕСКИЯТ ЕКСПЕРИМЕНТ

"Одисей" тръгна на път

Предстоят още две премиерни представления на дългоочакваната постановка на Пловдивския театър

Актьорът Константин Еленков, в ролята на Одисей /Снимка: фотограф Александър Богдан Томпсън, страница на Пловдивския театър/

Дългоочакваната постановка на Пловдивския драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - "Одисей" потегли на път с първото си премиерно представление на сцена. Първото, защото предстоят още две такива представления - днес и утре - 28 февруари и 1 март.

Афиш на постановката /Снимка: страница на Пловдивския театър/

Постановката е мащабен спектакъл по поемата на Омир, с драматургичния текст на Александър Секулов и под режисурата на Диана Добрева. Сценографията е на Мира Каланова. Специални гости са гръцкият музикант Янис Пантазис, който изработва и свири на антични инструменти, и композиторът и режисьор Тео Абазис - един от художествените ръководители на Гръцкия национален театър. В спектакъла са използвани стихове от Кавафис, Сеферис и Смирненски.

Част от творческия екип, на пресконференция по повод премиерното представление

Уникалната сценична творба е в изпълнение на актьорите: Константин Еленков (Одисей), Стилиян Желязков, Добрин Досев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Симеон Алексиев, Ивана Папазова, Елена Кабасакалова, Маргита Гошева, Тодор Дърлянов, Радина Думанян, Троян Гогов, Деян Георгиев, Петър Дочев, Василена Винченцо, Калоян Трифонов, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Георги Богданов, Румен Драганов, Мария Сотирова, Боряна Братоева, Патриция Пъндева, Славена Зайкова, Биляна Георгиева, Аделина Желязкова, Надежда Колева, Йоана Кирчева, Таня Стоунс, Пламена Божилова, Красимир Василев, Стилиян Стоянов, Георги Сиркатов, Атанас Апостолов, Валери Георгиев, Павел Сапунджиев.

Спектакълът несъмнено е замислен като едно от емблематичните събития, свързани с грандиозния проект "Пловдив - европейска столица на културата 2019".

"Одисей", на сцената на Пловдивския драматичен театър /Снимка: фотограф Александър Богдан Томпсън, страница на Пловдивския театър/

Постановката "Одисей" по "Одисея" на Омир, разработва темата за Пътуващия човек - за смисъла на Пътя, за безсмъртието на Духа, за каляването на човешката душа чрез изпитанията на волята; за Завръщането към себе си, след като си преминал през неизброими пътеки на копнежи и илюзии. В крайна сметка идеята на спектакъла е да пресъздаде епопеята на човешкия живот и осъзнаването на неговия смисъл.

Ролята на Одисей в спектакъла е поверена на един млад човек - актьорът Константин Еленков , който обаче, съдейки по последните му интервюта, мъдро е осъзнал философията на героя си. Нещо повече, според Еленков не толкова в Пътуването, колкото в Завръщането на героя му е оправданият смисъл на Пътя - осъзнаването на онези ценности, които имат значение за духовното израстване на човека.

Одисей се завръща при своята Пенелопа - символ на търпение, вярност и Любов. Това са трите стълба, които държат в равновесие Духа по време на път, изпълнен с изпитания.

Сцена от премиерното представление на спектакъла /Снимка: фотограф Александър Богдан Томпсън, страница на Пловдивския театър/

Константин Еленков е роден в семейство със сценично потекло: прадядовци и прабаби- актьори и оперни певци; дядовци и баби - все от този "сой"; майка - известен театрален режисьор-експериментатор, баща - писател-сатирик... С подобно знаменито роднинство е трудно да създадеш собствено видимо лице, но младият актьор определено се откроява с индивидуален профил. Забелязаха го мнозина още с участието му в "Пастир" на Милена Андонова, където изпълнява опасна каскада.

"Одисей", /Снимка: фотограф Александър Богдан Томпсън, страница на Пловдивския театър/

За ролята си в "Оидесй" се подлага на изтощителен труд, за сметка на съня; сваля доста килограми от теглото си, за да се промени физически - по-близо до представата си за героя.

Ако трябва да кажем нещо много отличително за постановката "Одисей" на сцената на Пловдивския драматичен театър, то това е фактът, че в нея участват изключително много млади хора. Спетакълът е истински апотеоз на младостта, която пресъздава мъдростта на вековете. Какъв любопитен мост между поколенията, през пластовете време!..

В спектакъла участват изключително млади актьори

В спектакъла има още нещо твърде любопитно - гайдите на Янис Пантазис. Той е грък, потомствен перкусионист, който откривателства в музиката чрез антични инструменти - толкова древни, че ни отвеждат във времената на Омир и Орфей. Янис е гост на Пловдивския драматичен театър с антична арфа и древна гайда. Звук, който прави собствена "пътека" към публиката по един неповторим начин.

И така, митологичният образ на Одисей съвсем автентично тръгна на път от сцената на Пловдивския театър.

Impressio.dir му пожелава На добър час!

Еми МАРИЯНСКА 

 

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Вижте "Звездите отзад" с Иван Динев-Устата

Шоуменът гостува в Joy Station с първия си Stand Up Comedy Special за годината

Jeremy? и Прея с акустични концерти в следващото издание на Musicology Live

На 22 януари в Първо студио на БНР те ще представят пред публика unplugged версия на най-обичаните си песни

13 януари - Ден на българското кино

"13 филма за 13 януари" - програма от нови български игрални, документални и анимационни филми ще се излъчи в четири столични киносалона и по един в Пловдив, Велико Търново и Варна

Снежина Петрова и Георги Господинов представят новата стихосбирка на Амелия Личева

"Под хирургическия поетичен разрез на съвременността протичат като струйки кръв човешката крехкост и нежност", коментира "Потребност от рециклиране" писателката Теодора Димова

Камелия Тодорова и "Вечната музика" в Sоfia Live Club

Концертът е на 28 януари 2022 г. от 20 часа

Русенци посрещат Нова година с рокгрупата Б.Т.Р.

Началото на празничния концерт "Да посрещнем заедно Новата 2022-ра година" ще бъде в 22.00 часа на площад "Свобода".