Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Обичате ли Брамс?

ЗАЛА "БЪЛГАРИЯ"

Обичате ли Брамс?

На 1 март ще звучи последната, Четвърта симфония на емоционалния композитор, в изпълнение на Софийската филхармония и не по-малко емоционалния маестро Найден Тодоров

Волфгант Давид, Австрия като солист на Софийска филхармония, с маестро Найден Тодоров на откриването на 13-я Моцартфест- Правец, 2017 г./Сн.: Моцартфест, автор: Виктор Викторов

Вторият концерт от цикъла "Обичате ли Брамс?" на 1 март ще представи последната, Четвърта симфония на Йоханес Брамс в изпълнение на Софийската филхармония под палката на маестро Найден Тодоров. Четвъртата симфония е своеобразна обобщаваща кулминация на творчеството и светогледа на композитора.

За нея критикът Ханслик пише: "за музиканта няма друга съвременна творба толкова благодатна като обект на изследване - тя е като тъмен кладенец, колкото повече го гледаме, толкова по-ярко звездите светят."

Маестро Найден Тодоров/Сн. Софийска филхармония, автор: Василка Балевска

В първата част на концерта ще прозвучи Концерт за цигулка и оркестър на Макс Брух със солист Волфганг Давид.

Макс Брух е един от редките примери на творец, който в бурното, изпълнено с радикални новаторски търсения време от края на ХІХ и първите десетилетия на ХХ век остава верен на художествените идеали и традиции на романтичната епоха. Неговата дълга кариера като преподавател, диригент и композитор е свързана с различни немски музикални центрове - Манхайм, Кобленц, Зондерхаузен, Бон. Три сезона е диригент и на Кралското филхармонично общество в Ливерпул, след това повече от 20 години - до 1910, е професор по композиция във Висшето училище за музика в Берлин.

Още

Соня Йончева пя за България в столицата на Европейския съюз

Соня Йончева пя за България в столицата на Европейския съюз

Неговото богато творчество обхваща повече от 200 опуса във всички жанрове, сред тях са и "Шотландска фантазия" за цигулка и оркестър, и пиесата му за виолончело и оркестър "Кол Нидрей" върху религиозна молитвена еврейска мелодия. Но най-популярен остава Първият от трите му цигулкови концерти, привлекателен за всеки цигулков виртуоз от времето на прочутия Йозеф Йоахим до днес.

Концертът за цигулка № 1 се нарежда сред знаменитите инструментални опуси на ХІХ век, показателен за инструменталната естетика от епохата на романтизма със съчетанието на богата емоционалност, драматика, красива мелодичност и виртуозно майсторство. Творбата съзрява постепенно между 1866 и 1868.

Първото й изпълнение през 1866 от Ото фон Кьонигслов под диригентството на самия Брух не удовлетворило автора и той се обръща за съвет към големия цигулар Йозеф Йоахим, с чието активно участие концертът е завършен две години по-късно. (Подобна е ролята на Йоахим и в създаването на цигулковия концерт на Брамс). Премиерата на тази редакция е поднесена от Йозеф Йоахим, този път под палката на диригента Карл Мартин Райнхалтер, на 5 януари 1868 в Бремен. Брух посвещава Концерта на Йоахим и многократно подчертава в своите писма неговото съавторство в раждането на творбата, която ще остане един от предпочитаните шедьоври в цигулковия репероар.

Билети на касата на зала България и онлайн на eventim, ticketsbg и epay.

Австрийският цигулар Волфганг Давид е роден през 1971 в Санкт Пьолтен. На 8-годишна възраст е приет в подготвителния клас по цигулка на Виенския университет по музика. В продължение на няколко години учи при концертмайстора на Виенската филхармония Райнер Кюхл. По време на обучението си печели награди и отличия на реномираните международни цигулкови конкурси "Йозеф Йоахим", конкурсите в Кьолн и в Претория. По-късно продължава обучението си с Игор Озим в консерваторията в Кьолн и с Ифра Нийман в Guildhall School of Music в Лондон.

Бил е солист на Кралския филхармоничен оркестър, Виенския радиосимфоничен оркестър, симфоничните оркестри на Йоханесбург и Берн и "Нюйорски Виртуози", свирил е в прочути зали като Мюзикферайн и Концертхаус във Виена и Карнеги Хол - Ню Йорк.

Волфгант Давид, Австрия/Сн.: Софийска филхармония

Концертирал е Европа, Япония, Южна Корея, Южна Африка и САЩ, където The Washington Post пише: "Той достига висините на музициране". Английското музикално списание The Strad описва неговото свирене като "емоционално толкова богато, колкото може само да се пожелае". Кулминации в неговата кариера са концертът за кралицата на Тайланд и концертът в Голямата зала на Обединените нации в Ню Йорк, където той интерпретира "Годишните времена" на Вивалди, заедно с "Нюйоркски Виртуози". През 2017 г. австрийският виртуоз беше в Правец, където свири заедно със Софийската филхармония на откриването на Моцартфест.

Паралелно с изпълненията си на традиционния цигулков репертоар, Волфганг Давид се посвещава и на съвременната музика и работи интензивно със съвременни композитори като Дейвид Гомпър, Йозеф Дангерфилд, Ноел Залер, Райнер Бишоф, Люк Дан, Чинг-чу Ху, Джеръми Дейл Робъртс, Джон Aлмайер и др. Някои от тези композитори са писали произведенията си специално за него, той осъществява техните премиери и записи на CD.

Има издаден албум с Кралския филхармоничен оркестър под палката на швейцарския диригент Емануел Сиффер и три компактдиска с американския пианист Дейвид Гомпър. През април 2011 NAXOS издава още един негов компактдиск заедно с Кралската филхармония.

Волфганг Давид свири на инструмент "Карло Бергонци" от 1724, предоставен му от Австрийската национална банка.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Синьо огледало" от Антон-Константин Анастасов в Brave creation art space

Откриването е на 3 юни от 18 ч. на ул. "Хан Крум" №4

На 30 май виртуозният Борис Белкин отново гостува на Софийската филхармония

Александър Краповски, Александър Сомов и Симон Трпчески се включват в програмата с Тройния концерт на Бетовен

Народният театър продължава кампанията "Препрочитаме Вазов"

В кампанията се включват и актьори от други театри, клиповете ще се излъчват от 24-ти май по БНТ и БНР, партньор на кампанията е и БТА

Награденият с "Оскар" "Момиче с потенциал" тръгва по кината

Нищо в живота на Каси (в ролята е талантливата Кери Мълиган) не е такова, каквото изглежда: тя е невероятно умна, изнервящо пресметлива, а през нощта води таен двойствен живот...