Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нова изложба на Валентин Старчев

СКУЛПТУРА

Нова изложба на Валентин Старчев

След драматичната за него година, сега авторът представя произведения, създадени през последните няколко месеца

Проф. Валентин Старчев (Снимка: БТА)

Изложба на големия български скулптор проф. Валентин Старчев се откри на 10 януари в галерия "Райко Алексиев", на столичната ул. "Раковски" 125. Това съобщиха от Съюза на българските художници пред БТА.

Предстоящата изложба на проф. Старчев идва след забележителния успех на неговото представяне в същата зала през 2011 и 2015 г., и в драматичната 2017 г., когато името му беше сред най-често споменаваните в медийната полемика около паметника "1300 години България".

Авторът представя сега произведения, създадени през последните няколко месеца. В тишината на ателието са сътворени "Мадона", "Пророк", "Орфей", "Светлина" и "Нощ", отбелязват организаторите.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Проф. Валентин Старчев е роден през 1935 г. в Стара Загора. През 1959 г. завършва Художествената академия в специалността "Скулптура", при проф. Марко Марков.

Творчеството на Старчев е в областта на малката пластика, кавалетна скулптура, декоративни и монументални композиции, а също и проекти в архитектурата, декоративни пана, монети, ордени, портрети. През 1961 г. печели втора награда на Първата младежка изложба с композицията си "Борци" (откупена от Художествената галерия - Русе). От 1964 г. преподава в катедра "Рисуване" на Архитектурния факултет във ВИАС. Защитава степените доцент (1976 г.) и професор (1982 г.)

Творби на проф. Валентин Старчев са в колекциите на музеи в Белгия, Германия, Франция, в Националната галерия в София, както и в частни колекции в България, Италия, САЩ, Холандия, Белгия, Япония. Проф. Старчев е носител и на редица държавни награди.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Изложбата може да бъде разгледана до 30 януари.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Днес стартира първото дигитално издание на международния театрален фестивал "Варненско лято"

10 продукции от световната сцена и специална програма с големи личности на българския театър ще са достъпни онлайн от 25 ноември до 6 декември 2020

Концертът на Мирей Матийо се отлага за 2021 г.

Събитието ще се състои на 31 октомври 2021 г. в зала 1 на НДК

Рикардо Рибейро: Животът е урок

Известният португалският фадо изпълнил гостува на "Европейски музикален фестивал" на 18 ноември

Филм за любовта и провалените бракове на SOFIA BITING DOCS

В "И тихо се разтвори любовта", авторката Надя Йончева проследява причините за разпадането на няколко брака, като оставя двойките сами да заснемат себе си

"Световен театър в София" ще има своето дигитално издание от днес до 24 ноември

Зрителите ще имат напълно свободен достъп до всички излъчвания от начално обявената дата в рамките на три дни

"Сестра" на Светла Цоцоркова бе удостоен с награди от Лече и Босфора

Филмът носител на Голямата награда "София - Град на киното" от 24-тия София Филм Фест ще можете да видите на голям екран на 14 ноември в Дома на киното в София, където ще ви очаква и неговият екип