Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нова изложба на Валентин Старчев

СКУЛПТУРА

Нова изложба на Валентин Старчев

След драматичната за него година, сега авторът представя произведения, създадени през последните няколко месеца

Проф. Валентин Старчев (Снимка: БТА)

Изложба на големия български скулптор проф. Валентин Старчев се откри на 10 януари в галерия "Райко Алексиев", на столичната ул. "Раковски" 125. Това съобщиха от Съюза на българските художници пред БТА.

Предстоящата изложба на проф. Старчев идва след забележителния успех на неговото представяне в същата зала през 2011 и 2015 г., и в драматичната 2017 г., когато името му беше сред най-често споменаваните в медийната полемика около паметника "1300 години България".

Авторът представя сега произведения, създадени през последните няколко месеца. В тишината на ателието са сътворени "Мадона", "Пророк", "Орфей", "Светлина" и "Нощ", отбелязват организаторите.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Проф. Валентин Старчев е роден през 1935 г. в Стара Загора. През 1959 г. завършва Художествената академия в специалността "Скулптура", при проф. Марко Марков.

Творчеството на Старчев е в областта на малката пластика, кавалетна скулптура, декоративни и монументални композиции, а също и проекти в архитектурата, декоративни пана, монети, ордени, портрети. През 1961 г. печели втора награда на Първата младежка изложба с композицията си "Борци" (откупена от Художествената галерия - Русе). От 1964 г. преподава в катедра "Рисуване" на Архитектурния факултет във ВИАС. Защитава степените доцент (1976 г.) и професор (1982 г.)

Творби на проф. Валентин Старчев са в колекциите на музеи в Белгия, Германия, Франция, в Националната галерия в София, както и в частни колекции в България, Италия, САЩ, Холандия, Белгия, Япония. Проф. Старчев е носител и на редица държавни награди.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Изложбата може да бъде разгледана до 30 януари.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Легендарният Миша Майски гостува на Софийска филхармония на 10 март

"Най-великият челист" е подготвил програма със знакови за карерата му произведения на Рахманинов, Чайковски, Брух и Сен-Санс

Теди Москов предписва "Шекспирин по време на пандемия"

"Спектакълът е за властта, гадостите относно властта, ужасът на едно дете и една режисьорка, която се мъчи да сглоби представление на Шекспир, но без успех", коментира режисьорът

Двойна доза музикална класа в зала "България"

На 25 февруари в зала "България" гостуват пианистът Сергей Редкин и диригентът Саша Гьотцел

Публиката влиза "В обувките на артиста" в три интерактивни онлайн представления

Zoom като алтернатива на театралната сцена - "В обувките на артиста" е първата по рода си арт инициатива у нас, изцяло осъществена в дигитална среда

Наполовина полицай, наполовина наркодилър, или 100% Изабел Юпер - "Кръстницата" е вече в киносалоните

Грандамата на френското кино влиза в кожата на фрустрирана преводачка в полицейско управление, която се гмурка в опасните води на наркотрафика

"Уилям Шекспир - пълни съчинения" - в Театър 199

Постановката на Съни Сънински можете да видите на 9 февруари и 24 март от 19.30 ч.