Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-добрите български хореографи показват „Хора́та на България“

БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОР

Най-добрите български хореографи показват „Хора́та на България“

На 24-ти февруари София ще танцува с доц. Георги Гаров

Най-добрите български хореографи показват „Хора́та на България“

Не е нужно да бъдеш приет в училище за танцово изкуство или академия, за да можеш да се учиш от най-добрите български хореографи. Проектът на Людмил Макаронски "Хора́та на България" предлага възможност на всички, които имат желание да затанцуват в ритъма на неравноделните български тактове, да "пият вода от извора."

Най-добрите български хореографи показват „Хора́та на България“

Всеки месец големи имена в танцовото ни изкуство представят многообразието на българския фолклор и показват стъпките на автентични български хора. Гост хореограф на 24 февруари от 19.30 часа в клуб "Бг ритъм" е доц. Георги Гаров - преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски" и професионалист в областта на изследванията на традиционната култура и изкуството на фолклорна основа. Негова запазена марка са хората от Пиринския край.

Днес отдавна вече няма мегдани, които да събират поколенията, но зарядът и енергията на българското хоро продължават да вдъхновяват и сплотяват всички, докоснати от него, все повече и повече. Не нужен специален повод или национален празник, за да се почувстваме българи и да заиграем хоро.

"Когато човек се докосне до културата на своите предци, това предизвиква любопитство, интерес, чувство за национална принадлежност. У него се поражда желание да се потопи в това време, да се докосне до корените и традициите, пазени от древността. Ние предаваме на хората тази емоция. Запознаваме ги и ги въвличаме в танцовото ни изкуство, като им разкриваме уникалността и магията на фолклора ни. Това е нашата мисия и се опитваме да го правим по най-добрия и достъпен начин. Вълнуващо е да видиш как ситните и несигурни стъпки се превръщат във великолепен магически български танц. Елате и опитайте!", казва Людмил Макаронски, който също е хореограф и преподавател по български танци.

Той е художествен ръководител на Професионална танцова формация "Гераци" и Танцов клуб "Гераци", където последователите на българския фолклор стават все повече и повече. Людмил Макаронски е завършил първия клас на Асен Павлов в НУТИ - София, специалност "Български народни танци" през 2002 г., след това "Хореография" и "Арт мениджмънт" в АМТИИ гр. Пловдив. Професионалната му кариера е свързана с ансамбъл "Чинари", ФА "Тракия", трупата на Нешка Робева, като там участва и в създаването на хореографските постановки.

Най-добрите български хореографи показват „Хора́та на България“

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Купуваш билет за спектакъла "Камбаната" за 31 декември, получаваш втори от Народния театър

Деян Донков излиза на сцената с музикантите от "Карандила"

Соня Йончева представя албума "Прераждане" тази вечер в зала "България"

Един букет от мелодии, някои от които са на повече от 400 години

Детски маратон на Балет "Арабеск" в навечерието на Коледа

"Арабеск" ще представи любимите спектакли "Снежната кралица" и "Лешникотрошачката"

Галерия Аросита и галерия Depoo представят: For Fans Only 2023

Събитието е от 8 до 10 декември, 2023 г.

Артисти представят една от най-енигматичните и провокативни пиеси на френския драматург Фредерик Зонтаг

Спектакълът се фокусира върху темата за разпадането на личността и въпросът "Кой съм аз?", разказват от екипа, голяма част от който са бивши студенти на проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова

"Бягащият човек" - между изкуство и лични истории на хора, които бягат от терор, война, политически репресии

Едномесечната изложба e инициатива на платформата за плакатно изкуство Plakatkombinat.com