Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-добрите български хореографи показват „Хора́та на България“

БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОР

Най-добрите български хореографи показват „Хора́та на България“

На 24-ти февруари София ще танцува с доц. Георги Гаров

Най-добрите български хореографи показват „Хора́та на България“

Не е нужно да бъдеш приет в училище за танцово изкуство или академия, за да можеш да се учиш от най-добрите български хореографи. Проектът на Людмил Макаронски "Хора́та на България" предлага възможност на всички, които имат желание да затанцуват в ритъма на неравноделните български тактове, да "пият вода от извора."

Най-добрите български хореографи показват „Хора́та на България“

Всеки месец големи имена в танцовото ни изкуство представят многообразието на българския фолклор и показват стъпките на автентични български хора. Гост хореограф на 24 февруари от 19.30 часа в клуб "Бг ритъм" е доц. Георги Гаров - преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски" и професионалист в областта на изследванията на традиционната култура и изкуството на фолклорна основа. Негова запазена марка са хората от Пиринския край.

Днес отдавна вече няма мегдани, които да събират поколенията, но зарядът и енергията на българското хоро продължават да вдъхновяват и сплотяват всички, докоснати от него, все повече и повече. Не нужен специален повод или национален празник, за да се почувстваме българи и да заиграем хоро.

"Когато човек се докосне до културата на своите предци, това предизвиква любопитство, интерес, чувство за национална принадлежност. У него се поражда желание да се потопи в това време, да се докосне до корените и традициите, пазени от древността. Ние предаваме на хората тази емоция. Запознаваме ги и ги въвличаме в танцовото ни изкуство, като им разкриваме уникалността и магията на фолклора ни. Това е нашата мисия и се опитваме да го правим по най-добрия и достъпен начин. Вълнуващо е да видиш как ситните и несигурни стъпки се превръщат във великолепен магически български танц. Елате и опитайте!", казва Людмил Макаронски, който също е хореограф и преподавател по български танци.

Той е художествен ръководител на Професионална танцова формация "Гераци" и Танцов клуб "Гераци", където последователите на българския фолклор стават все повече и повече. Людмил Макаронски е завършил първия клас на Асен Павлов в НУТИ - София, специалност "Български народни танци" през 2002 г., след това "Хореография" и "Арт мениджмънт" в АМТИИ гр. Пловдив. Професионалната му кариера е свързана с ансамбъл "Чинари", ФА "Тракия", трупата на Нешка Робева, като там участва и в създаването на хореографските постановки.

Най-добрите български хореографи показват „Хора́та на България“

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Синьо огледало" от Антон-Константин Анастасов в Brave creation art space

Откриването е на 3 юни от 18 ч. на ул. "Хан Крум" №4

На 30 май виртуозният Борис Белкин отново гостува на Софийската филхармония

Александър Краповски, Александър Сомов и Симон Трпчески се включват в програмата с Тройния концерт на Бетовен

Народният театър продължава кампанията "Препрочитаме Вазов"

В кампанията се включват и актьори от други театри, клиповете ще се излъчват от 24-ти май по БНТ и БНР, партньор на кампанията е и БТА

Награденият с "Оскар" "Момиче с потенциал" тръгва по кината

Нищо в живота на Каси (в ролята е талантливата Кери Мълиган) не е такова, каквото изглежда: тя е невероятно умна, изнервящо пресметлива, а през нощта води таен двойствен живот...