Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мажорен финал на сезона от "София квартет"

ПРЕДИ ЛЯТОТО

Мажорен финал на сезона от "София квартет"

Виртуозният цигулар Димитър Буров се присъединява към нестандартните музиканти, който ви очакват с романтична програма от Брамс и Менделсон

"София квартет"

Силен финал на сезона си готвят "София квартет". Те ще излязат на сцената с подкрепление - цигуларят Димитър Буров, който гради кариерата си в чужбина.

На 29 юни от 19 ч. в камерна зала "България" заедно ще представят Струнен секстет - в си бемол мажор, оп. 18 от Йоханес Брамс и Струнен октет в ми бемол мажор, оп. 20 от Феликс Менделсон Бартолди. Компания на сцената ще им правят музикантите от Софийската филхармония Кристина Хинова, цигулка, Кристиан Сугарев, виола и Кристиана Алипиева, виолончело.

Нестандартните музиканти от най-стария квартет на Софийската филхармония са подбрали мажорната програма в унисон с настъпващото лято. Романтичната програма, писана от младите Брамс и Менделсон е чудесен финал на успешния за "София квартет" сезон. Концертът е част от програмата на фестивала "Софийски музикални седмици", а билети са налични на касата на зала "България" и онлайн на epaygo.bg

Димитър Буров

Димитър Буров получава първите си уроци по цигулка от своята майка - известният цигулков педагог Геновева Бурова. Завършва музикалното училище във Варна през 1984 г.в класа на Д. Райчев. Продължава обучението си в ДМА "Панчо Владигеров" в класа по цигулка на проф. Хаджиатанасов и по камерна музика в класа на проф. Жени Захариева. Посещава също така и майсторските класове на Минчо Минчев, Георги Бадев и Ваня Миланова.

Още като ученик печели награди от национални конкурси, както и прави своя дебют като солист на Варненска филхармония. През 1987 г. печели първа награда на конкурса "Н. Симеонова". Следва покана за запис на "Поема" от Шосон в БНР. След завършването на ДМА "Панчо Владигеров" Буров е поканен да изпълни цигулковия концерт на Менделсон със Симфоничния оркестър на БНР под диригенството на Пламен Джуров.

През 1988г. Димитър Буров e награден с пълна стипендия от Британския съвет и продължава обучението си в Guildhall School of Music and Drama - Лондон при проф.Ифра Нийман. Дипломирането на Буров е последвано от интензивна кариера като учител и изпълнител цигулар и виолист.

Преподавал е в Lancing College, North London Collegiate School and the Purcell School, а от 1997 в Harrow School, където има класове по цигулка, виола, камерна музика и оркестрово обучение. Води майсторски класове в Англия, Малайзия, Турция и Хонг Конг.

Като солист и камерен музикант Буров участва в редица фестивали във и извън Великобритания, сред които Windsor Music Festival, Chichester Music Festival, St. Martin in the Fields, St. James"s Piccadilly and St. John Smith Square ,Istanbul Spring Festival и др.

Един от последните му проекти са два компакт диска с камерна музика, включващи сонати на Моцарт, Бетовен, Григ, Дебюси, Франк и Прокофиев. Записаното CD с The London Mozart Trio е селектирано за CD на месеца от Classical Music Magazine. Димитър Буров успешно си партнира с пианистите Жени Захариева, Марта Деянова, Ян Браун, Колин Стоун, с челистите Мат Линдстрьом, Леонид Горохов, със струнен квартет Чилингирян, ансамбъл Molto Musica и др. Концертира във Франция, Германия, Финландия, Унгария, Турция, далечния Изток, както и в Хонг Конг.

"София квартет" (Снимка: Личен архив)

Името "София квартет" е символ на качество - ансамбъл на световно ниво с многобройни изяви у нас и в чужбина и богата дискография.

Първоначално създаден като радиоквартет към БНР, през годините в състава му са били Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, проф. Димо Димов, проф. Ангел Станков, Джефри Дийн и др. Днес, обновен с едни от най-добрите инструменталисти в България, квартетът включва цигуларите Стоимен Пеев и Йордан Димитров, виолончелиста Любомир Ников и доайена на състава - виолиста Валентин Геров.

Определен от пресата като естествен наследник на квартетите "Аврамов" и "Димов" в българската традиция на квартетното изкуство, "София квартет" се наложи като водещ камерен състав, спечелвайки признанието на публиката, медиите и критиците. Репертоарът му се състои от класически виенски и модерни музикални пиеси, някои от които написани специално за него.

По-голямата част от произведенията в репертоара на "София квартет" са показвани по Националната телевизия и записани от БНР, а много негови студийни записи са издадени на компактдискове в България, Гърция и Япония. Музикантите са осъществили световни премиери на редица нови произведения, написани специално за "София квартет": по три квартета от Александър Попов, Михаил Пеков и Ценко Минкин, произведение на Тацуя Коумадзаки и четири струнни квартета на известния гръцки композитор Димитрис Темелис.

Задграничната концертна дейност на състава обхваща Европа и Азия. Многобройни са спечелените награди - признание за яркия талант и висок професионализъм на състава. През 2012 квартетът гостува с концерт на "Есенни музикални празници" в Скопие, откъдето музикантите се завръщат с почетно отличие "Диплом за високи постижения в представянето на българското изкуство".

"София квартет" (Снимка: Личен архив)

През октомври 2011 получават годишната награда "Български будители" на Фондация "Млади български таланти". Голямо признание за интензивната концертна дейност и високи изпълнителски постижения на "София квартет" е най-високото музикално отличие у нас - "Кристална лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004 г.

През 2017 г. съставът получи националната награда "Златен квартет" на името на "Акад. Марин Големинов". Наградата за принос в българската култура "Златно перо" е връчена на "София квартет" на 24 май 2018 г.

Виолистът на "София квартет" Валентин Геров, на 4 април тази година получи "Златна лира" на Съюза на българските музикалните и танцови дейци. На официална церемония на 28 май 2019 г. на Геров бе връчено държавното отличие "Златен век" от министъра на културата Боил Банов.

Коментирай 0

1/1

"София квартет"

Димитър Буров

"София квартет" (Снимка: Личен архив)

"София квартет" (Снимка: Личен архив)

"София квартет" (Снимка: Личен архив)

"София квартет" (Снимка: Личен архив)

Календар

Препоръчваме ви

"Мигриращото тяло" на Жером Бел - на 11-и декември в София

Последният проект на световноизвестния хореограф "Retrospective" е събрал най-добрите му творби

"Магията "Минута е много" - 4040 въпроса и 4000 отговора от различни области на познанието

В тази книга, посветена на едноименното предаване, са публикувани и изпратените от трикратните победители 40 въпроса, които са оставени без отговор

Роби Лакатош, Лили Иванова и Новогодишният музикален фестивал са сред акцентите в НДК тази седмица

Impressio представя събитията в Двореца на културата за периода: 9-15 декември

22-ри декември - пълен с чудеса във всеки час до концерта на "Лешникотрошачката" в зала "България"

Коледният дух завладява с ателиета за танци, изобразително изкуство, коледни играчки и приказки

Концерт-спектакълът "Песента на ветровете" на Петър Дундаков - предколедно, в театър "Азарян"

Събитието е част от програмата на 33-тия Новогодишен музикален фестивал в НДК

Софийската филхармония със специални Коледни цени

Посетете концерти на световно признати виртуози като Иво Погорелич, Шломо Минц, Шарон Кам, Кшищов Пендерецки, Антони Вит, Шарл Дютоа, Юлиан Рахлин и др.