Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мажорен финал на сезона от "София квартет"

ПРЕДИ ЛЯТОТО

Мажорен финал на сезона от "София квартет"

Виртуозният цигулар Димитър Буров се присъединява към нестандартните музиканти, който ви очакват с романтична програма от Брамс и Менделсон

"София квартет"

Силен финал на сезона си готвят "София квартет". Те ще излязат на сцената с подкрепление - цигуларят Димитър Буров, който гради кариерата си в чужбина.

На 29 юни от 19 ч. в камерна зала "България" заедно ще представят Струнен секстет - в си бемол мажор, оп. 18 от Йоханес Брамс и Струнен октет в ми бемол мажор, оп. 20 от Феликс Менделсон Бартолди. Компания на сцената ще им правят музикантите от Софийската филхармония Кристина Хинова, цигулка, Кристиан Сугарев, виола и Кристиана Алипиева, виолончело.

Нестандартните музиканти от най-стария квартет на Софийската филхармония са подбрали мажорната програма в унисон с настъпващото лято. Романтичната програма, писана от младите Брамс и Менделсон е чудесен финал на успешния за "София квартет" сезон. Концертът е част от програмата на фестивала "Софийски музикални седмици", а билети са налични на касата на зала "България" и онлайн на epaygo.bg

Димитър Буров

Димитър Буров получава първите си уроци по цигулка от своята майка - известният цигулков педагог Геновева Бурова. Завършва музикалното училище във Варна през 1984 г.в класа на Д. Райчев. Продължава обучението си в ДМА "Панчо Владигеров" в класа по цигулка на проф. Хаджиатанасов и по камерна музика в класа на проф. Жени Захариева. Посещава също така и майсторските класове на Минчо Минчев, Георги Бадев и Ваня Миланова.

Още като ученик печели награди от национални конкурси, както и прави своя дебют като солист на Варненска филхармония. През 1987 г. печели първа награда на конкурса "Н. Симеонова". Следва покана за запис на "Поема" от Шосон в БНР. След завършването на ДМА "Панчо Владигеров" Буров е поканен да изпълни цигулковия концерт на Менделсон със Симфоничния оркестър на БНР под диригенството на Пламен Джуров.

През 1988г. Димитър Буров e награден с пълна стипендия от Британския съвет и продължава обучението си в Guildhall School of Music and Drama - Лондон при проф.Ифра Нийман. Дипломирането на Буров е последвано от интензивна кариера като учител и изпълнител цигулар и виолист.

Преподавал е в Lancing College, North London Collegiate School and the Purcell School, а от 1997 в Harrow School, където има класове по цигулка, виола, камерна музика и оркестрово обучение. Води майсторски класове в Англия, Малайзия, Турция и Хонг Конг.

Като солист и камерен музикант Буров участва в редица фестивали във и извън Великобритания, сред които Windsor Music Festival, Chichester Music Festival, St. Martin in the Fields, St. James"s Piccadilly and St. John Smith Square ,Istanbul Spring Festival и др.

Един от последните му проекти са два компакт диска с камерна музика, включващи сонати на Моцарт, Бетовен, Григ, Дебюси, Франк и Прокофиев. Записаното CD с The London Mozart Trio е селектирано за CD на месеца от Classical Music Magazine. Димитър Буров успешно си партнира с пианистите Жени Захариева, Марта Деянова, Ян Браун, Колин Стоун, с челистите Мат Линдстрьом, Леонид Горохов, със струнен квартет Чилингирян, ансамбъл Molto Musica и др. Концертира във Франция, Германия, Финландия, Унгария, Турция, далечния Изток, както и в Хонг Конг.

"София квартет" (Снимка: Личен архив)

Името "София квартет" е символ на качество - ансамбъл на световно ниво с многобройни изяви у нас и в чужбина и богата дискография.

Първоначално създаден като радиоквартет към БНР, през годините в състава му са били Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, проф. Димо Димов, проф. Ангел Станков, Джефри Дийн и др. Днес, обновен с едни от най-добрите инструменталисти в България, квартетът включва цигуларите Стоимен Пеев и Йордан Димитров, виолончелиста Любомир Ников и доайена на състава - виолиста Валентин Геров.

Определен от пресата като естествен наследник на квартетите "Аврамов" и "Димов" в българската традиция на квартетното изкуство, "София квартет" се наложи като водещ камерен състав, спечелвайки признанието на публиката, медиите и критиците. Репертоарът му се състои от класически виенски и модерни музикални пиеси, някои от които написани специално за него.

По-голямата част от произведенията в репертоара на "София квартет" са показвани по Националната телевизия и записани от БНР, а много негови студийни записи са издадени на компактдискове в България, Гърция и Япония. Музикантите са осъществили световни премиери на редица нови произведения, написани специално за "София квартет": по три квартета от Александър Попов, Михаил Пеков и Ценко Минкин, произведение на Тацуя Коумадзаки и четири струнни квартета на известния гръцки композитор Димитрис Темелис.

Задграничната концертна дейност на състава обхваща Европа и Азия. Многобройни са спечелените награди - признание за яркия талант и висок професионализъм на състава. През 2012 квартетът гостува с концерт на "Есенни музикални празници" в Скопие, откъдето музикантите се завръщат с почетно отличие "Диплом за високи постижения в представянето на българското изкуство".

"София квартет" (Снимка: Личен архив)

През октомври 2011 получават годишната награда "Български будители" на Фондация "Млади български таланти". Голямо признание за интензивната концертна дейност и високи изпълнителски постижения на "София квартет" е най-високото музикално отличие у нас - "Кристална лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004 г.

През 2017 г. съставът получи националната награда "Златен квартет" на името на "Акад. Марин Големинов". Наградата за принос в българската култура "Златно перо" е връчена на "София квартет" на 24 май 2018 г.

Виолистът на "София квартет" Валентин Геров, на 4 април тази година получи "Златна лира" на Съюза на българските музикалните и танцови дейци. На официална церемония на 28 май 2019 г. на Геров бе връчено държавното отличие "Златен век" от министъра на културата Боил Банов.

Коментирай 0

1/1

"София квартет"

Димитър Буров

"София квартет" (Снимка: Личен архив)

"София квартет" (Снимка: Личен архив)

"София квартет" (Снимка: Личен архив)

"София квартет" (Снимка: Личен архив)

Календар

Препоръчваме ви

"Нашата машина на времето" с 5 международни награди за най-добър документален филм тази вечер в Дома на киното

Гледайте още "Можеш ли да убиваш" на Иван Ничев, както и увлекателната история на Флоренц Папас "Отворена врата" онлайн

Националната библиотека с атрактивна програма за 170 години от рождението на Иван Вазов

На 9 юли пред сградата ще има видео мапинг "Зад кулисите на "Под игото" - изложба с илюстрации от първото издание на романа от 1894 г. и изпълнения на дамския хор "Морфова-Прокопова"

Днес ще разберем кои са победителите на 24-тия София Филм Фест - ЛЯТО

Непосредствено след церемонията на Платформата А6 (НДК) ще бъде излъчен филмът на Джесика Удуърт и Петер Бросенс "Босият император"

"Шарлатан" на Агнешка Холанд прави своята фестивална премиера днес на открито

Вижте още какви филмови изненади можете да гледате на 5 юли в програмата и онлайн срещите на София Филм Фест

Народният театър учредява награда на името на Иван Вазов

Тържествена церемония ще бъде на 9 юли - рождения ден на Вазов, на която ще станат известни имената на номинираните и лауреатът

"Формулата на Тео" с благотворителна прожекция в новата автокино програма на Сердика Център

Търговският център предлага забавления за малки и големи и през юли