Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лунните делви на Ик-Джунг Канг

ИЗЛОЖБА

Лунните делви на Ик-Джунг Канг

Корейският художник изгражда света чрез инсталации с детски рисунки

Снимка: БТА

Притежаваните от Ик-Джунг Канг творби на деца вече са над 1 милион, а докато е в България, ще се опита да събере мечтите в общо пано и на българските млади творци.

Канг е у нас за представянето на изложбата си "Лунни делви", която ще бъде открита от 18.00 ч. днес и може да бъде разгледана до 21 май в Националната галерия, филиал "Двореца".

Ик-Джунг Канг (Снимка: БТА)

За вдъхновението си от децата Ик-Джунг Канг разказа пред журналисти, че всичко е започнало през 1984 г. когато от Сеул се е преместил да живее в Ню Йорк. През повечето време работех и учех и нямах време да творя, затова реших, че ще рисувам на малки триинчови пана, докато пътувам в метрото.

Така за една година създадох около 1000 рисунки, за две - 2000, и т. н., докато в един момент ми стана безинтересно, посочи художникът.

Той добави, че като контраст на собственото му безразличие един ден на гости му е дошъл приятел от Корея, който е бил изключително ентусиазиран от Ню Йорк, защото го вижда за първи път.

Тогава моят интерес се фокусира да виждам света отвън. Започнах да събирам рисунки на деца, за да разбера как те виждат света, да търся връзките между мен и тях, между поколенията, разказа кореецът.

Затова и една от задачите, които е дал на децата в България, е да нарисуват своята мечта, а идеята му е да изработи голямо пано, което да дари на детска болница или друга институция.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Голямата му мечта е да изгради мост, свързващ Северна и Южна Корея, покрит с рисунки на деца, символизиращ единство. На същата тема е една от най-новите му творби - "Плаващи мечти" /Лондон, 2016 г./, поставена в река Темза. Тя насочва вниманието към болката на разселените хора и общности от засегнати от война райони по света.

За малките триинчови размери на рисунките Ик-Джунг Канг коментира, че ако човек се приближи до една малка дупчица в стената, през нея ще може да види цялата картина отвън. Затова призова винаги да се стремим да настроим сетивата си да виждат широко.

Изложбата "Лунни делви" представя 13 творби, изпълнени в смесена техника върху дърво. Лунните делви са вид традиционни корейски порцеланови съдове, чиято изработка датира от края на 17-и и 18-и век. Всяка е съставена от две половини и майсторството на грънчаря се е състояло в това да съедини двете половини. Именно съединението е и темата, която вълнува Ик-Джунг Канг.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Фестивалът за улични изкуства 6Fеst с лятна програма от куклен и импровизационен театър и карнавал в Пловдив

Специален акцент в лятната програма са двата карнавални парада, създадени по идея на самия фестивал

Броени часове до вълшебния концерт на Джейкъб Колиър с "Мистерията на българските гласове"

Спонтанни импровизации и "магични моменти" за публиката готви феноменалният музикант, а специално за събитието на 11 юли в Зала 1 на НДК пристига и американската танцьорка Дженифър Роуз

Варна посреща 15-тото издание на "Алея на книгата" през август

Програмата включва срещи с автори, представяния на нови заглавия и много събития за малки и големи любители на книгите

"Остров на музиката" започва с концерт на група "Фактор"

Събитието е на 16 юли, на лятната естрада в Борисова градина

"Духът на поета" - 200 пъти на сцената на Народния театър

Спектакълът представя драматична историческа мистификация, едновременно за миналото и настоящето, която ни отвежда в София през ужким 1892 г. и ни показва как някогашните борци за свобода се превръщат в диктатори

АРТИХАРМОНИЯ Family гостува с концерт в Плевен

Разнообразната програмата, която музикантите ще изпълнят включва произведения на Телеман, Виотан, Крайслер, Сарасате, Лало, Рахманинов и Шостакович в соло, дуо и трио формации