Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лунните делви на Ик-Джунг Канг

ИЗЛОЖБА

Лунните делви на Ик-Джунг Канг

Корейският художник изгражда света чрез инсталации с детски рисунки

Снимка: БТА

Притежаваните от Ик-Джунг Канг творби на деца вече са над 1 милион, а докато е в България, ще се опита да събере мечтите в общо пано и на българските млади творци.

Канг е у нас за представянето на изложбата си "Лунни делви", която ще бъде открита от 18.00 ч. днес и може да бъде разгледана до 21 май в Националната галерия, филиал "Двореца".

Ик-Джунг Канг (Снимка: БТА)

За вдъхновението си от децата Ик-Джунг Канг разказа пред журналисти, че всичко е започнало през 1984 г. когато от Сеул се е преместил да живее в Ню Йорк. През повечето време работех и учех и нямах време да творя, затова реших, че ще рисувам на малки триинчови пана, докато пътувам в метрото.

Така за една година създадох около 1000 рисунки, за две - 2000, и т. н., докато в един момент ми стана безинтересно, посочи художникът.

Той добави, че като контраст на собственото му безразличие един ден на гости му е дошъл приятел от Корея, който е бил изключително ентусиазиран от Ню Йорк, защото го вижда за първи път.

Тогава моят интерес се фокусира да виждам света отвън. Започнах да събирам рисунки на деца, за да разбера как те виждат света, да търся връзките между мен и тях, между поколенията, разказа кореецът.

Затова и една от задачите, които е дал на децата в България, е да нарисуват своята мечта, а идеята му е да изработи голямо пано, което да дари на детска болница или друга институция.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Голямата му мечта е да изгради мост, свързващ Северна и Южна Корея, покрит с рисунки на деца, символизиращ единство. На същата тема е една от най-новите му творби - "Плаващи мечти" /Лондон, 2016 г./, поставена в река Темза. Тя насочва вниманието към болката на разселените хора и общности от засегнати от война райони по света.

За малките триинчови размери на рисунките Ик-Джунг Канг коментира, че ако човек се приближи до една малка дупчица в стената, през нея ще може да види цялата картина отвън. Затова призова винаги да се стремим да настроим сетивата си да виждат широко.

Изложбата "Лунни делви" представя 13 творби, изпълнени в смесена техника върху дърво. Лунните делви са вид традиционни корейски порцеланови съдове, чиято изработка датира от края на 17-и и 18-и век. Всяка е съставена от две половини и майсторството на грънчаря се е състояло в това да съедини двете половини. Именно съединението е и темата, която вълнува Ик-Джунг Канг.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Коментирай 0

1/1

Снимка: БТА

Ик-Джунг Канг (Снимка: БТА)

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Календар

Препоръчваме ви

В "Убежище" братята Хавиер и Карлос Бардем са посланици в Антарктида

Филмът на режисьора Алваро Лонгория, представен от София Филм Фест, разказва за един от най-запазените райони в света, застрашен от унищожение

"Извинявайте, че не ви намерихме" - затрогваща семейна история от майстора на драмата Кен Лоуч

Вижте какво още можете да гледате днес от програмата на 24-ия София Филм Фест - ЛЯТО

"Нашата машина на времето" с 5 международни награди за най-добър документален филм тази вечер в Дома на киното

Гледайте още "Можеш ли да убиваш" на Иван Ничев, както и увлекателната история на Флоренц Папас "Отворена врата" онлайн

Националната библиотека с атрактивна програма за 170 години от рождението на Иван Вазов

На 9 юли пред сградата ще има видео мапинг "Зад кулисите на "Под игото" - изложба с илюстрации от първото издание на романа от 1894 г. и изпълнения на дамския хор "Морфова-Прокопова"

Днес ще разберем кои са победителите на 24-тия София Филм Фест - ЛЯТО

Непосредствено след церемонията на Платформата А6 (НДК) ще бъде излъчен филмът на Джесика Удуърт и Петер Бросенс "Босият император"

"Шарлатан" на Агнешка Холанд прави своята фестивална премиера днес на открито

Вижте още какви филмови изненади можете да гледате на 5 юли в програмата и онлайн срещите на София Филм Фест