Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Кармен" със сръбската оперна дива Саня Анастасия в Старозагорската опера

СЕЗОН 2017/18

"Кармен" със сръбската оперна дива Саня Анастасия в Старозагорската опера

Представлението е на 10 февруари, от 16.00 часа в рубриката „Съботен следобед в Операта“

Сн.: Държавна опера - Стара Загора

Едно от най-ярките събития в рубриката "Съботен следобед в Операта" е спектакълът на операта "Кармен" от Жорж Бизе.

На 10 февруари, от 16.00 часа старозагорската публика ще има възможността да посрещне на сцената на Държавна опера - Стара Загора сръбската оперна дива Саня Анастасия в ролята на Кармен.

Очарователната певица вече гостува с голям успех в тази роля на ММФ "Моцартови празници" в Правец миналата година по покана на артистичния директор на фестивала Христина Ангелакова. Това беше първата й незабравима среща със състава на Старозагорската опера под диригентството на виртуозния маестро Давид Крешенци и българската публика. 

Саня Анастасия в ролята на Кармен/Сн.: Моцартфест - Правец 2017, автор: Виктор Викторов

През октомври 2017 г. Саня Анастасия се представи за първи път в Стара Загора, като замести в ролята на принцеса Еболи в спектакъла на операта "Дон Карлос" от Верди внезапно разболялата се оперна прима Веселина Кацарова. Аплодирана горещо и възторжено от публиката, още тогава тя приема поканата на директора на театъра Огнян Драганов да се върне в "града на липите" през февруари 2018 г. в една от своите коронни роли - на темпераментната Карменсита, донесла ѝ световно признание по най-престижните оперни сцени.

В спектакъла на 10 февруари Саня Анастасия ще си партнира със звезден солистичен състав: Ивайло Михайлов ще бъде Дон Хозе, Русалина Мочукова - Микаела, Иван Кабамитов - Ескамилио. В ролите на Фраскита и Мерседес - Яница Нешева и Нели Нечева, Денис Иванов - Моралес, Евгений Арабаджиев - Цунига, Данкайро и Ремендадо - Теодор Петков и Пламен Долапчиев. Солисти на балета Анелия Димитрова, Ромина Славова и Станко Танев. Диригент Амир Шиф /Израел/. Участват още: Детско-юношеската студия за опера и балет "Маргаритки", представители на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-тур", оркестър, хор и балет на Държавна опера - Стара Загора. Диригент на хора  - Младен Станев. Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, сценична адаптация - Тодор Демеров, хореография - Силвия Томова.

Сн.: Моцартфест - Правец 2017, автор: Виктор Викторов

Саня Анастасия изучава музика в Университета по музика и сценични изкуства в Грац и Виена. През 2000/01 г. е стипендиант на Федералното министерство на културата и науката в Австрия, през 2005 г. получава магистърска степен. Спечелила е многобройни международни вокални конкурси.

Първите й професионални ангажименти я отвеждат на сцените на Южна Африка като Кармен, в Словакия като Мадалена (Риголето), Скопие като Изабела (Италианката в Алжир) и Марибор като Сантуца (Cavalleria Rusticana).

През сезон 2008/09 Саня Анастасия направи дебюта си в театър Аахен в Германия като Амнерис (Аида) и Иродиада (Саломе), в "Кармен" в Националния театър Кошице (Словакия) и Националната опера в Сараево (Босна и Херцеговина). Оттогава тя е постоянно гостуващ артист там.

Сн.: Държавна опера - Стара Загора

През сезон 2011/12 Саня Анастасия става член на Държавния театър Майнц и е гост-солист в Държавния театър Саарбрюкен (Ларина), пее в Театър Базел (Улрика) и Националната опера в Сараево (Кармен). През 2013 г. дебютира като принцеса Еболи в "Дон Карлос" на Верди в театър Любек, Германия.

От лятото на 2013 г. Саня Анастасия е в няколко продукции на Арена ди Верона в Италия. Тя участва в спектаклите по повод 100-годишния юбилей на фестивала на Арена ди Верона в ролите на Фенена в "Набуко" в партньорството на Пласидо Доминго под палката на маестро Юлиан Ковачев и като Амнерис в "Аида" под диригентството на Маестро Даниел Орен. В сезон 2014 г. на Арена ди Верона тя е Амнерис /Аида/, Кармен и Улрика в "Бал с маски", в сезон 2015 - изпълнява отново ролите на Амнерис и Фенена, а в сезон 2016 - Кармен и Амнерис.

Сн.: Моцартфест - Правец 2017, автор: Виктор Викторов

През есента на 2014 г. тя е Принцеса Де Буйон в "Адриана Лекуврьор" в театрите на Circuito Lombardo (Комо, Павия, Кремона). Саня Анастасия се появява успешно като Кармен на фестивала Аспендос в Турция (с операта на Истанбул и маестро Антонио Пироли) и фестивала Openair в Щайр, Австрия. Тя пее Амнерис на фестивала Openair Gars am Kamp и в Залцбург (Grosses Festpielhaus с Пражката опера) в Австрия и на фестивала La Perla в Швейцария. Гостува на фестивала "Свети Дана" в Задар, Хърватия (Кармен) и на Охридския летен фестивал (Риголето/Мадалена) в Македония.

Саня Анастасия гостува с голям успех на различни престижни оперни сцени в Австрия, Германия, Испания, Италия, Швейцария и Япония, Корея, Турция. През април 2015 г. Саня Анастасия е Амнерис на сцената на Центъра за изкуства Sugi Opera в Сеул, където през април 2016 г. изпълнява и ролята на Улрика в "Бал с маски".

През есента на 2015 /март 2016г. тя е Амнерис в копродукцията на "Аида" на Teatro Sociale - Ровиго, Teatro Verdi в Пиза, Teatro Goldoni-Ливорно /режисьор Франко Дзефирели/ Стефано Треспиди, диригент Марко Боеми/ и Улрика в "Бал с маски" - в Концерт театър Берн. През септември 2016 г. тя е Амнерис в Teatro Coccia на Новара под диригентството на Матео Бетрами, през октомври 2016 г. изпълнява същата роля в Teatru Astra - Гозо, Малта.

През 2017 г. гостува в ролите на Улрика в "Бал с маски" в Инсбругската опера и Принцеса Де Буйон в "Адриана Лекуврьор" в операта в Карлсруе.

През октомври 2018 г. тя ще бъде Амнерис в Аида по покана на Tokyo Nikikai Opera Foundation, диригент Андреа Батистони.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Йорданка Христова с голям концерт в Античния театър

Певицата се завръща в Пловдив, за да празнува 60 години на сцената на 12 август

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино

Съюзът на българските филмови дейци ще покаже всички номинирани филми за наградите "Васил Гендов" 2024 с вход свободен до 16 май в "Дом на киното"

Кръстю Лафазанов и Емануела Шкодрева са "Семейство Едисън от 2-ро авеню"

Софийската премиера на спектакъла е на 26 и 30 април в Театър Азарян

От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР

Гост-диригент ще е Любомир Денев, солист е Марио Ангелов

Филмаутор организира вечер на режисьора Бинка Желязкова с прожекция на филма "Басейнът"

Кино вечерта е днес от 18.00 в Одеон в рамките на фестивала за българско класическо кино "24 през 2024"

Квартет "Дестини" ще представи "Любов без граници" във Филхармонията в Скопие

В международния проект на квартет Дестини участва световноизвестният композитор Маурицио Абени, чийто е аранжиментът на произведенията, които ще бъдат представени