Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Израснах с хляб и Пучини" - Беатриче Венеци гостува в Софийската опера

ГОСТ-ДИРИГЕНТ

"Израснах с хляб и Пучини" - Беатриче Венеци гостува в Софийската опера

Младата дама ще дирижира концерт "Жените на Пучини" на 20 януари

Венеци е млада, красива и бяга от клишетата

Малко млади хора могат да направят следното признание: "Израснах с хляб и Пучини", но на Беатриче Венеци подобни думи подхождат и разкриват нейната духовна същност - да е съдбовно свързана с италианската класическа музика и с един от гениите на Италия - Джакомо Пучини.

Беатриче е родена в Лука на 5 март, 1990 година, родното място на Пучини, и смята неповторимия композитор за своя пътеводна звезда в живота. Според нея класическата музика не е нещо старомодно.

Тя има истински вътрешен потенциал да впечатли и завладее младото поколение. Затова амбициозната дама тръгва към оперния свят на Джакомо - отначало като дете свири на пиано, после решава да стане диригент - завършва музикалния лицей в Лука и музикалния институт в Сиена - Милано в периода 2011-2015 година.

Учи дирижиране и композиция във Флоренция и Милано и става асистент на маестро Олег Каетани и на маестро Джон Акселрод. Беатриче Венеци изнася над 30 концерта на пиано, както соло, така и с ансамбли за камерна музика, а в репертоара й са: Моцарт, Прокофиев, Бетовен, Менделсон, Брамс и др.

Като диригент има подчертан интерес към италианските композитори. На първо място е съгражданинът й - великият Пучини. Тя иска да разкрие силните женски теми в оперите на композитора: "Мадам Бътерфлай", "Бохеми", "Тоска", "Манон Леско" и др.

За нея Пучини е първият, който отдава голямо значение на ролята на жените в операта и се занимава с тяхната психология и личност.

Дебютът на Беатриче Венеци в оперна постановка в чужбина е в Германия, с "Мадам Бътерфлай". Диригентката споделя, че този дебют има особена сантиментална стойност за нея.

Младата дама има отношение и към белия лист - тя е автор на есето "Вътрешната потребност от изкуство". С многообразните си изяви Венеци се утвърждава като посланик на висококачествената италианска култура по света.

Беатриче има сензационна кариера - става уважаван и ценен диригент едва на 22 години. Притежава открит характер и обръща внимание на иновациите в изкуството. Тя търси винаги диалог между традицията и новото време. Италианските и чуждестранните медии й предричат голямо бъдеще. Венеци е млада, красива и бяга от клишетата.

Притежава верен женски усет и тънък слух, които са изключителни и необходими качества за творчески просперитет. Оперната кариера за диригентката не е определено, статично място, това е дълъг път, в който има всичко. Една безкрайна поредица от спадове и възходи, които се преминават с постоянство. Наградата е само една и това е благодарната публика.

През юли 2017 година Венеци е главен гост-диригент на 63-ия фестивал "Пучини" в Лука и дирижира комичната опера "Лястовичката" - за приливите и отливите в любовта, за чувството, което ни прави щастливи и тъжни.

Италианката изтъква, че ще дирижира с радост концертът на 20 януари в Софийската опера, тъй като е свързан с любимия й композитор - Пучини.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Кастор. Портрети на неизвестното" се завръща в "Топлоцентрала" на 6 и 7 април

В първата вечер е предвидено представлението да бъде последвано от дебат на тема "Утопиите и антиутопиите за човешкото бъдеще"

"Два Дома": уникален арменски танцов спектакъл в София

Събитието и на 29 април 2023 г. от 18:30 ч. в ДК Искър /парк Дружба/. Концерт-спектакълът е под егидата на Н. Пр. Г-н Армен Едигарян, извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в България

Бляскав юбилей ще отпразнува Биг бендът на националното радио

На този празник - 80-годишния юбилей на Янко Миладинов - Биг бендът ще посвети един от най-обичаните си проекти "Биг бенд джаз академия", даващ път на млади и изявени музиканти и певци на сцената

Наградите ИКАР 2023 ще бъдат връчени в Свeтовния ден на театъра 27 март

Събитието по традиция ще се проведе в Народен театър "Иван Вазов"

"Вкусът на Африка" завладява Столичната библиотека в концептуален концерт на 22 март

Фокусът на второто мултикултурно събитие от "Заслушай се" са новите светове, които разкриват книгите и музиката

"Полет отвътре": Български музиканти свирят в памет на Румен Тосков и Васил Пармаков

Събитието е на 23 март в Софийската градска художествена галерия