Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изложбата "Мост към Кристо" гостува в ГХГ - Варна

ХРИСТО ЯВАШЕВ-КРИСТО

Изложбата "Мост към Кристо" гостува в ГХГ - Варна

Христо Явашев-Кристо/ Сн. Getty images

Инициативата на БНТ  и  Vivacom Art Hall събира запечатаните емоции на сънародниците ни от "оранжевото лято" на 2016 година, когато "Плаващите кейове" се превърнаха в метафоричен мост към творчеството на Кристо.

Кристо и Жан-Клод/ Сн. Getty images

Изложбата гостува във Варна по инициатива на Дирекция Култура и духовно развитие на Община Варна и по покана на Градската художествена галерия "Борис Георгиев".

Фотографската експозиция представлява селекция от любителски кадри на наши сънародници, запечатали преживяванията си на "Плаващите кейове" на Кристо и Жан-Клод. Това е един от най-мащабните и сложни проекти на Кристо - 3 км кейове, покрити с оранжев плат, разположени върху водите на езерото Изео в Италия. Инсталацията пожъна зашеметяващ успех и с право е определяна за културното събитие на годината. За 15 дни през лятото кейовете бяха посетени от рекордните 1 милион и 200 хиляди души. Сред тях имаше и хиляди българи, за които тази среща с творчеството на Кристо Явашев носеше още по-голяма важност и символика.

Над 600 души изпратиха своите снимки - дълбоко лични свидетелства, уловили еуфорията на момента.

Специалната селекция е поверена на петчленно жури в състав Георги Лозанов, Пейо Колев, Евгения Атанасова, Камен Калев и Атанас Петков.

Специално за варненската публика проектът "Мост към Кристо" ще бъде съпътстван и от изложба, която ще представи селекция от над 30 ръчно подписани от Кристо и Жан- Клод постери, дарени на гр.Варна през 1997г. Тогава за първи път негова изложба с над 50 проекти, фотографии и ръчно подписани постери е била показана на варненци в рамките на IX международно биенале на графиката.

Съпътстващата изложба се показва със съдействието на Галерията за графично изкуство във Варна и е с куратор Пламена Димитрова - Рачва.

Студенти от НХА, под ръководството на професор Греди Асса, представят тематична авторска инсталация "Мост към Кристо".

"Мост към Кристо" ще гостува в ГХГ във Варна до 14 февруари 2017 г.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Петима художници ще се борят за Националната награда за живопис на името на Майстора

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година

Започна националният конкурс за българска драматургия "Иван Радоев"

Конкурсът е явен и в него се състезават автори на текстове за драматичен и куклен театър

Живко Иванов подреди традиционно изложба в Бургас за Ивановден

"Аз работя всеки ден, не мога без празното платно в ателието ми. Почвам да работя и изведнъж картината ме води, не аз нея”, споделя художникът

Европейско кино за учащи продължава онлайн и през януари 2021

Ученици и студенти имат възможност да гледат ключови творби на европейското и независимото кино, свободно и онлайн

"Казано накратко" на IN THE PALACE на 12-и декември

Алек Алексиев, Весела Бабинова, Бойко Кръстанов и Мила Роберт сред гостите на специално събитие на Международния фестивал за късометражно кино