Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ивайло Христов носи състрадание и любов като бездомника Серафим

КЪСО КИНО В ДНК

Ивайло Христов носи състрадание и любов като бездомника Серафим

"Серафим" , "Рандеву", "Капия" и "10 без 10" са сред априлските предложения на "Късо кино в ДНК"

Ивайло Христов като Серафим в едноименния филм на Ваня Донева

На 13 април от 19:30 часа "Късо кино в ДНК" ще покаже четири късометражни филми на режисьорите Ваня Донева и Елена Тончева.

"Серафим" на Ваня Донева е по едноименния разказ на Йордан Йовков, който казва:

"Винаги съм склонен да вярвам на хората, да виждам и да търся у тях преди всичко доброто."

Филмът разказва за хуманизма на човека. Бездомникът Серафим десет години събира пари, за да си купи ново палто, но вместо това ги дава на нуждаещите се. Съвестта му го издига над материалния свят, отдавайки се на естествената нравственост и законите на сърцето. Серафим вярва, че човек носи състрадание и любов, които ни водят по житейския ни път.

В ролята на Серафим е популрният и обичан актьор, режисьор и пропедавател в НАТФИЗ Ивайло Христов, участват още Васил Банов и Полин Лалова.

"Рандеву" на Ваня Донева

Другото предложение на Ваня Донева е "Рандеву" по разказа "Кой ще цивилизува шопско" на друг български класик - Иван Вазов.

Определен едновременно като комедия и драма, филмът ни пренася в края на XIX век, където Елена желае да се омъжи и да се отърве от слугуването, но нейната господарка я затрупва с работа, за да я задържи при себе си. В ролите ще видим: Полин Лалова, Димитър Живков, Десислава Пашова, Русалина Чапликова, Гергана Гълъбова.

"Рандеву" на Ваня Донева

От своя страна режисьорът Елена Тончева е представена в априлското издание на "късото кино" с един игрален и един документален филм.

"Капия" е с участието на Иван Бърнев и разказва за Лили, която, за да отмъсти на твърде строгия си нов учител Стоичков, краде ключовете му и нахлува в дома му, за да му прави номера.

"Капия" на Елена Тончева

Документалният "10 без 10" е за възрастен мъж, който всяка вечер, без изключение, в 10 без 10 часа минава по софийската улица "Сан Стефано", бягайки. Това продължава от години. Той се е превърнал в градска легенда, но никой не знае защо бяга. Отговорът на този въпрос ще разберем във филма.

"10 без 10" на Елена Тончева

Билети може да намерите на касите на Билетен център, НДК или на касата на ДНК един час преди начало на събитието, а вратите и барът на ДНК отварят в 19.00 ч.

Цена на билетите е 6 лв. редовен и 4 лв. с намаление за учащи и пенсионери.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Награденият с "Оскар" "Момиче с потенциал" тръгва по кината

Нищо в живота на Каси (в ролята е талантливата Кери Мълиган) не е такова, каквото изглежда: тя е невероятно умна, изнервящо пресметлива, а през нощта води таен двойствен живот...

Вторият тур на конкурса на "Кантус Фирмус" за млади инструменталисти ще се проведе на 16 май

До втория етап от състезанието са допуснати по десет участници от всяка възрастова категория

Габровското биенале на хумора и сатирата се отлага за май 2022 година заради пандемията

През настоящата година Дома на хумора и сатирата ще предложи няколко събития, с които да ви въведе в темата на биеналето: икономия на средствата, в контекста на екология и начин на живот, както и икономия на изразните средства в изкуството и хумора