Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Евгений Онегин" - съвместна продукция на Софийската опера и опера Пловдив

ЧАЙКОВСКИ И ПУШКИН

"Евгений Онегин" - съвместна продукция на Софийската опера и опера Пловдив

Спектакълът на режисьора Вера Петрова трогва с красотата си и провокира размишления относно човешките отношения

"Евгений Онегин", Държавна опера - Пловдив

На 26 май, от 19:00 часа в Софийската опера и балет предстои спектакълът "Евгений Онегин" от П.И. Чайковски, съвместна продукция на Софийската и Пловдивската опера.

Каква е предисторията на това представление?

"Евгений Онегин", Държавна опера - Пловдив

Софийската опера и балет и опера Пловдив обединиха усилията си, за да представят една внушителна по мащаб и художествени качества продукция на "Евгений Онегин". Премиерата на операта в Пловдив беше на 8 април от 19 часа на сцената в Дом на културата "Борис Христов".

Диригент на спектакъла беше Лучано Ди Мартино, а режисьорът е Вера Петрова от Софийската опера и балет.

Музиката на Чайковски в "Евгений Онегин" отговаря напълно на силата и въздействието на Пушкиновата поезия. Тя е пълна със сърдечна лирика, задушевност, топлота и искреност. Някои от сцените в операта бележат върхове в творчеството на Чайковски, като например цялата втора картина - писмото на Татяна. Експертите твърдят, че образът на Татяна е един от най-хубавите, най-завършените, най-цялостните и дълбоко психологични образи в цялата оперна литература .

"Евгений Онегин", Държавна опера - Пловдив

Спектакълът на режисьора Вера Петрова трогва с красотата си и провокира размишления относно човешките отношения със задълбочения си емоционален характер. Тя споделя:

"С постановката на "Евгений Онегин" искам да накарам публиката да се потопи в една хубава утопия, която няма нищо общо с днешното прагматично време.

Време, в което душата подтичва задъхана след хората и не може да ги настигне. На сцената Евгений Онегин изживява един ретроспективен , аналитичен сън, в който прави анализ на целия си живот. Двамата централни герои се движат в два успоредни свята, които не успяват да се пресекат. Ключов момент в концепцията ми е конфликта между героите и социалното статукво."

"Евгений Онегин", Държавна опера - Пловдив

Ролите в Пловдив бяха поверени на Евгения Ралчева, Вера Гиргинова, Виолета Радомирска, Ивайло Михайлов, Марк Фаулър, Евгений Арабаджиев, Елена Чавдарова - Иса, Емил Павлов, Божидар Василев, Валерия Мирчева, Евгений Арабаджиев, Владимир Ников, Живко Пейчев.

На 26 май, спектакълът "Евгений Онегин" ще се играе на сцената на Софийската опера, с артистите, хора и оркестъра на опера Пловдив.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

13 януари - Ден на българското кино

"13 филма за 13 януари" - програма от нови български игрални, документални и анимационни филми ще се излъчи в четири столични киносалона и по един в Пловдив, Велико Търново и Варна

Снежина Петрова и Георги Господинов представят новата стихосбирка на Амелия Личева

"Под хирургическия поетичен разрез на съвременността протичат като струйки кръв човешката крехкост и нежност", коментира "Потребност от рециклиране" писателката Теодора Димова

Камелия Тодорова и "Вечната музика" в Sоfia Live Club

Концертът е на 28 януари 2022 г. от 20 часа

Русенци посрещат Нова година с рокгрупата Б.Т.Р.

Началото на празничния концерт "Да посрещнем заедно Новата 2022-ра година" ще бъде в 22.00 часа на площад "Свобода".

Новогодишна наздравица в Операта на 31 декември

Празничният концерт е последното голямо музикално събитие за изключително успешната за Държавна опера-Стара Загора творческа 2021 година