Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Евгений Онегин" - съвместна продукция на Софийската опера и опера Пловдив

ЧАЙКОВСКИ И ПУШКИН

"Евгений Онегин" - съвместна продукция на Софийската опера и опера Пловдив

Спектакълът на режисьора Вера Петрова трогва с красотата си и провокира размишления относно човешките отношения

"Евгений Онегин", Държавна опера - Пловдив

На 26 май, от 19:00 часа в Софийската опера и балет предстои спектакълът "Евгений Онегин" от П.И. Чайковски, съвместна продукция на Софийската и Пловдивската опера.

Каква е предисторията на това представление?

"Евгений Онегин", Държавна опера - Пловдив

Софийската опера и балет и опера Пловдив обединиха усилията си, за да представят една внушителна по мащаб и художествени качества продукция на "Евгений Онегин". Премиерата на операта в Пловдив беше на 8 април от 19 часа на сцената в Дом на културата "Борис Христов".

Диригент на спектакъла беше Лучано Ди Мартино, а режисьорът е Вера Петрова от Софийската опера и балет.

Музиката на Чайковски в "Евгений Онегин" отговаря напълно на силата и въздействието на Пушкиновата поезия. Тя е пълна със сърдечна лирика, задушевност, топлота и искреност. Някои от сцените в операта бележат върхове в творчеството на Чайковски, като например цялата втора картина - писмото на Татяна. Експертите твърдят, че образът на Татяна е един от най-хубавите, най-завършените, най-цялостните и дълбоко психологични образи в цялата оперна литература .

"Евгений Онегин", Държавна опера - Пловдив

Спектакълът на режисьора Вера Петрова трогва с красотата си и провокира размишления относно човешките отношения със задълбочения си емоционален характер. Тя споделя:

"С постановката на "Евгений Онегин" искам да накарам публиката да се потопи в една хубава утопия, която няма нищо общо с днешното прагматично време.

Време, в което душата подтичва задъхана след хората и не може да ги настигне. На сцената Евгений Онегин изживява един ретроспективен , аналитичен сън, в който прави анализ на целия си живот. Двамата централни герои се движат в два успоредни свята, които не успяват да се пресекат. Ключов момент в концепцията ми е конфликта между героите и социалното статукво."

"Евгений Онегин", Държавна опера - Пловдив

Ролите в Пловдив бяха поверени на Евгения Ралчева, Вера Гиргинова, Виолета Радомирска, Ивайло Михайлов, Марк Фаулър, Евгений Арабаджиев, Елена Чавдарова - Иса, Емил Павлов, Божидар Василев, Валерия Мирчева, Евгений Арабаджиев, Владимир Ников, Живко Пейчев.

На 26 май, спектакълът "Евгений Онегин" ще се играе на сцената на Софийската опера, с артистите, хора и оркестъра на опера Пловдив.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Художникът Йордан Петров представя живописни платна

Изложбата е от 28 февруари до 16 март 2024 в СБХ - Шипка 6, зала 1С

"Голямото надлъгване - към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал" показват в Казанлък

"Изложбата прави опит за нов поглед върху онзи фрагмент от художественото наследство на Дечко Узунов, който тогава се превръща в "ябълка на раздора", казва д-р Пламен Петров

Звездите на Цирк Дю Солей гостуват в Пловдив с леденото шоу HOGWARTS HOLIDAYS

Спектакълът е в спортна зала "Колодрум" на 5 март 2024 г., началният час е 19:00 часа.

Кристо и Жан-Клод - ателие за деца от 7 до 14 години

Участниците в ателието ще се запознаят с ранните творби на Христо Явашев - Кристо, ще научат повече за някои от емблематичните му проекти, реализирани със съпругата му Жан-Клод

По традиция Марин Янев ще отбележи рождения си ден с "Какво да правим с виолончелото?" в Народния театър

Спектакълът от Матей Вишниек на режисьора Николай Поляков ще се играя на 17 февруари на сцена "Апостол Карамитев"

КласикАрт с благотворителен концерт: Чрез музика ти дари, живота на планетата спаси!

Музикалното събитие е свързано с проект на Z Club Next Generation - използването на косата от фризьорските салони за наторяване на обществени паркове и градини