Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Елена Башкирова пристига за откриването на Софийски музикални седмици

КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА

Елена Башкирова пристига за откриването на Софийски музикални седмици

Виртуозната руска пианистка ще бъде солист на оркестъра на Софийска филхармония, под палката на Маестро Хайме Мартин

Елена Башкирова, пиано (Русия)

С концерт на голямата Елена Башкирова на 23 май в зала "България" от 19.00 ч. се открива тазгодишното 48-мо издание на Музикалния фестивал "Софийски музикални седмици".

Елена Башкирова, пиано (Русия)

Фестивалът се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев, a организатори на събитието са Министерство на културата, Столична община и Софийска филхармония - домакин на бляскавото събитие.

На 23 май в програмата ще чуем произведения от: Веселин Стоянов - Празнична увертюра, Бетовен - Концерт за пиано №3 и Дворжак - Симфония № 9. Диригент ще бъде темпераментният Хайме Мартин от Испания, който след дългогодишна музикална кариера като флейтист прави и забележителна кариера на диригент. Солист ще бъде самата Елена Башкирова, която заедно с оркестъра на Софийска филхармония ще ни доставят удоволствието да се насладим на концерт, какъвто рядко можем да чуем у нас.

Билети за гостуването на Елена Башкирова на 23 май от 19.00 ч. в зала "България" се продават на касата на Софийска филхармония в зала "България" и в системата на eventim.bg. Цената им е от 20 до 50 лв.

Удивителната Елена Башкирова е "впечатляващ модел за подражание като пианист, който одухотворява всеки звук и го дарява с живот" пише за нея "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Родена в Москва, тя е дъщеря на един от корифеите в руската клавирна школа - големият музикант и изключителен педагог - Дмитрий Башкиров. Той е и неин педагог в Московската консерватория "Чайковски", която тя завършва с отличие през 1978 година.

През 1988 г. Елена Башкирова заминава за Израел, където по-късно основава и е артистичен директор на Jerusalem International Festival of Chamber Music /Международен фестивал за камерна музика в Йерусалим/. "Камерната музика e душата на музиката" - неведнъж споделя емоционално Елена Башкирова и явно е, че това е нейната страст. С почти 20-годишна традиция в Израел на този фестивал се представят едни от най-добрите световни камерни състави. С времето фестивалът се превръща в "пътуващ" ансамбъл, който неведнъж гостува на сцените в Берлин, Париж, Лондон, Виена, Дюселдворф, Ню Йорк и други. Елена Башкирова е основател и на Metropolis фестивал в Берлин, Германия.

Елена Башкирова, пиано (Русия) и Хайме Мартин, диригент (Испания)

Хайме Мартин от Испания е активен диригент едва от 5 години, но вече е работил със значителен брой класни оркестри, сред които: Лондонски филхармоничен оркестър, Филхармоничен оркестър на Френското радио, Кралският шотландски национален оркестър, Симфоничен оркестър на Сао Пауло, Камерен оркестър Лозана, Национален оркестър на Лион, Пекински симфоничен оркестър и други. От 2013 г. той е Артистичен директор на Международният фестивал "Сантандер".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Музейна експозиция и театър в едно - този уикенд (19.06 - 20.06) в градинката Кристал

ЕКСПОНАТИ - най-новият проект на VOX POPULI представя истории за силата на човешкия дух

"Синьо огледало" от Антон-Константин Анастасов в Brave creation art space

Откриването е на 3 юни от 18 ч. на ул. "Хан Крум" №4

На 30 май виртуозният Борис Белкин отново гостува на Софийската филхармония

Александър Краповски, Александър Сомов и Симон Трпчески се включват в програмата с Тройния концерт на Бетовен

Народният театър продължава кампанията "Препрочитаме Вазов"

В кампанията се включват и актьори от други театри, клиповете ще се излъчват от 24-ти май по БНТ и БНР, партньор на кампанията е и БТА