Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Александрина Пендачанска е солистка на "Военен реквием" на Бритън на 9 май

МУЗИКАЛЕН ТРИУМФ

Александрина Пендачанска е солистка на "Военен реквием" на Бритън на 9 май

Повече от 220 музиканти от БНР и Софийска филхармония излизат на сцената на зала "България", под палката на Маестро Росен Гергов

Александрина Пендачанска, сопрано/Сн. Facebook профил

Пет състава - Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Хоровата капела "Светослав Обретенов", Смесения хор на БНР и Детския радиохор, ще изпълнят "Военен реквием" от Бенджамин Бритън на 9 май от 19.30 ч. в зала "България. 

Специално за събитието у нас пристига оперната прима Александрина Пендачанска (сопран), а нейни партньори в соловите партии ще са младият тенор Магнус Уокър (Англия) и Карстен Мевес (баритон, Германия). Диригент ще бъде Росен Гергов, който под палката си ще обедини двата най-големи наши симфонични състава, изключително рядко заставали на една сцена досега.

Росен Гергов, главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

"Военен реквием" е едно от най-известните произведения на Бритън и е отзвук от пораженията и страданията от Втората световна война. Един от най-големите композитори на 20-ти век - Бенджамин Бритън пише гениалното произведение през 1961 г, когато споменът за войната е все още жива рана.

"Бритън е искал да обедини победители и победени под знаменателя на изкуството и на музиката, които да покажат безсмислието на войната. Монументалната творба е изключително преживяване, което разтърсва душата и остава за цял живот. Надявам се българската публика и ние, самите участници, да усетим неговата мощ и значимост", споделя Александрина Пендачанска.

Билетите за "Военен реквием" на Бритън на 9 май от 19.30 ч. в зала "България" са с цена от 10 до 30 лв. Те вече се продават на касата на Софийска филхармония в зала "България" и онлайн и в системата на Eventim.bg.

Бенджамин Бритън (1913-1976), английски композитор, диригент, виолист и пианист/ Сн. Wikipedia

Бенджамин Бритън е един от най-големите композитори от средата на 20-то столетие, който с творчеството си заслужено се нарежда сред съвременните класици на музикалното изкуство. Още след първите си няколко творби той е признат за най-значителния музикален творец в историята на английската музика след Хенри Пърсел. Бритън е създал голям брой произведения в почти всички жанрове и забележителното е, че всяко от тях носи ярките белези на неговия оригинален личен стил — мелодичност, искреност, емоционалност и професионализъм.

Александрина Пендачанска е родена в София в семейството на известни български музиканти. Започва да изучава пиано на петгодишна възраст и завършва Националното музикално училище с пиано и пеене. Нейн вокален педагог е майка й - сопраното Валери Попова. Александрина Пендачанска прави своя дебют като Виолета от "Травиата" още 17-годишна, а на 19 г. печели певческия конкурс "Антонин Дворжак", Международния вокален конкурс в Билбао и певческия конкурс UNISA в Претория.

С огромен вокален диапазон репертоарът й вкючва над 60 роли. Високо оценените Моцартови записи на Рене Якобс за Хармония Мунди нейните превъплъщения като Вителия, Донна Елвира, Електра, Арминда са определяни от критиката като удивителни интерпретации. Тези записи получават многобройни награди: на BBC Music Magazine Award, Gramophone Choice, две номинации Грами за най-добър класически албум и най-добър запис на опера.

В последните сезони Александрина Пендачанска гастролира на най-престижните световни музикални сцени, сред които Берлинската Щатсопера, Брюксел Ла Моне (Елетра, Вителия), Виенската Щатсопера (Неда), Торонто (Елизабета), Хамбург (Донна Ана), Санта Фе ( Фиделио, Саломе), Токио (Кундри), Варшава (Саломе), Баден Баден (Маргарита), Тулон (Амелия), Авиньон (Лейди Макбет) и откриването на обновеният Болшой театър с "Руслан и Людмила " от Глинка. В Москва тя изпълнява "Саломе" и "Военен реквием" с Лондонски Филхармоничен оркестър, дирижиран от Владимир Юровски.

В Денят на Европа - 9 май, ще видим и чуем блестящата Александрина Пендачанска с партньори Магнус Уокър и Карстен Магнус, водени от диригента Росен Гергов. 

Тогава тя ще стъпи на сцената на зала "България" на Софийска филхармония - създадена от нейния дядо - знаменития Саша Попов.

Заедно с тях внушително и въздействащо ще застане и цялото музикално войнство на БНР и Софийска филхармония. Българската публика рядко може да бъде свидетел на събитие от подобен мащаб, с толкова много музиканти на сцената в най-престижната ни музикална зала "България".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

В Страстта на тангото с "КласикАрт" и специалните им гости

Пъстрата програма е с участието на повелителката на акордеона Вероника Тодорова, пианистката Мария-Десислава Стойчева, танго двойката Мира Джонева и Андрей Ненчев, както и младите дарования Никол Самарева, Мартин Блажев и Алина Михайлова

"Огънят на Анадола" гостува днес във Варна, а утре - в София

Шоуто е вписано в книгата "Гинес" като най-бързо танцово представяне

"Тартюф" с режисьор Крис Шарков е премиерният спектакъл на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен

Първите представления пред публика ще се състоят на 14 и 20 декември 2023 г.

Премиерата на втория сезон на сериала "Вина" на БНТ е на 7 януари 2024 г.

Новите епизоди ще се излъчват всяка неделя от 21:00 ч. по БНТ 1