Военна академия “Г. С. Раковски”

Военна академия "Г. С. Раковски" е най-старото висше военно училище в България. Тя е създадена със Закон, приет от ХV народно събрание на 1 март 1912 г.

Най-внушителен е главният корпус на Военна академия, който е изграден в периода 1888-1894 г. по проект на чешкия архитект Антонин Колар за Военното училище. Сградата е триетажна в неоромански стил и е с типична за военните обекти архитектура. Фасадата наподобява старинна крепост, а погледната в перспектива "птичи поглед", изобразява буквата "Е" (началната буква от името на княгиня Елеонора), с присъщите на постройките в този стил арковидни прозорци и сводове. Изградени са архитектурни военни мотиви във формата на бойни кули върху корнизите на покрива. През 1934 г. се ремонтира южният флигел (странично крило) на сградата. Тактическият кабинет се превръща в "салон за забави и представления". В коридора на парадния вход се поставят две големи репродукции: "Атака" от Вешин и "Атака" на Стаматов, концептуално изразяващи тактическата доктрина на Военното училище и на българската войска. На източната стена, под часовника, върху мраморна плоча са изобразени границите на България.

Корпусът, в който е монтиран най-старият часовников механизъм във Военна академия, е на името на Елеонора Ройс Кьостриц - втората жена на цар Фердинанд I. Часовникът е изработен от специална сплав, която не се изхабява. Военна академия е храм на блестяща архитектура и уникално градинско аранжиране. Едно от многото й достойнства е в запазването на автентичността на безценния часовников механизъм от времето на цар Фердинанд I. Времето за съжаление е заличило следите от годината на производството, но е известно, че часовникът в кулата над царските зали е австрийски. Това е истински исторически паметник на техническата мисъл, който работи абсолютно точно и отмерва времето на учебните часове повече от сто години. Часовникът над "царските зали" се навива на всеки 24 часа с уред, подобен на манивела. Навива се на три оси. В София има още два часовника, подобни на този. Единият се намира в Търговската гимназия, а другият е в едно училище на днешния булевард "Сливница". Те обаче само наподобяват техническа и визуална конструкция на оригинала, който е във Военна академия.

Изключителна забележителност е паркът на територията на Академията, както и принадлежащото му езеро. Той е създаден през 1906 г., но предисторията му започва с крепостен акт от 13 юли 1895 г.-, в който се посочва, че собственикът Димитър Петров продава на Военното министерство една четвърт от нива в Подуенската махала в размер на 30 уврата (около 30 декара). В края на ХIХ век този район се намира извън пределите на град София и първоначално принадлежи на Военното училище, а по-късно става собственост на Военната академия.

Още информация за Военна академия "Г. С. Раковски" вижте ТУК