Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Арт проектът "Парашут" оживява на детската площадка

ИЗКУСТВО В ГРАДА

Арт проектът "Парашут" оживява на детската площадка

Десислава Петкова променя градското пространство с театрален подход. Сетивният театър е важна част от нейния опит, който я провокира да работи с различните човешки възприятия, с непринудеността и с взаимовръзките между пространство и мисъл

Розов балон е част от "Парашут", проект на архитектките Десислава Петкова и Силвия Чернева.

Още

Моменти от "Театърът – това съм аз"

Моменти от "Театърът – това съм аз"

Той ще бъде представен от 8 юли до 10 септември в парка на ул. "Елисавета Багряна", срещу Агенцията по вписванията, съобщават организаторите от "Галерия", цитирани от БТА. 

Десислава Петкова е автор на градската намеса, а Силвия Чернева заснема кратки видео миниатюри, провокирани от причудливостта на балона. Те разказват за възможните игри и прояви на балона в различни градски пространства.

Десислава Петкова променя градското пространство с театрален подход. Сетивният театър е важна част от нейния опит, който я провокира да работи с различните човешки възприятия, с непринудеността и с взаимовръзките между пространство и мисъл. Силвия е и хореограф, който работи и с видео. Това ? помага да намери пресечна точка между статиката на архитектурата и обживяването на средата, разказват от "Галерия".

Петкова описва "Парашут" като "материализиран ефир, който предава идеята за важността на околната среда дори и за най-малките сред нас". Как подхождаме към непознатото? Каква среда ни е необходима, за да се чувстваме в безопасност и да изследваме новото? Каква е ролята на обществените места във формирането на личността?

"Парашут" ще бъде показан на детската площадка, където Десислава израства. Там и днес всяка вечер играят децата от близките блокове. Самата площадка не изглежда гостоприемна. Няма цветни пързалки, пясъчници, играчки и пейки. Привидно това е поредното занемарено междублоково пространство, типично за софийския пейзаж. Привечер обаче цялата атмосфера се променя. Идват децата от близкия блок. Те карат колела и играят до тъмно - в корема на кит, в цепелин, в подводница.

Още

Британска шпионска агенция почете математика Алън Тюринг с голяма арт инсталация

Британска шпионска агенция почете математика Алън Тюринг с голяма арт инсталация

Десислава Петкова завършва "Архитектура" в Академията по изящни изкуства във Виена и специализира с магистратура в Католическия университет, в Льовен, Белгия, с фокус върху градска среда, градска култура и градоустройство.

Силвия Чернева е архитект и хореограф. Завършва бакалавър по архитектура в Кеймбридж и магистър по съвременен танц в Лондонския университет по съвременен танц.

Проектът "Парашут" е подкрепен от националния фонд "Култура".

Още

Улична художничка съди Ватикана за авторски права

Улична художничка съди Ватикана за авторски права

Още

Пловдив става новата столица на карнавала с уличния фестивал 6Fest

Пловдив става новата столица на карнавала с уличния фестивал 6Fest

Още

Вижте уникалната арт инсталация в сърцето на София

Вижте уникалната арт инсталация в сърцето на София

Още

Психеделична зоологическа градина открива FLUCA 2021 този петък

Психеделична зоологическа градина открива FLUCA 2021 този петък

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Историята на НДК оживява този петък в разкази, музика и артистични изпълнения

Събитието "НДК е #soSofia" на фонтан "Космос" в подлеза на НДК ще представи 40-годишната история на двореца чрез гледните точки и изкуството на исторически фигури, знакови личности, представители на различни субкултури и артисти

Случайна среща с видеотриптиха "Друга светлина" на четири места в София

За "Друга светлина" е еднакво вярно, че е произведение в сферата на литературното изкуство, на живописта или на аудио-визуалните форм

Гръцкият илюстратор Bilos ще рисува върху стените на "Квадрат 500"

Между 10 и 13 май той ще изрисува своето произведение в атриума на галерията, където има монументално декоративно пано като място за израз на съвременни автори с фокус върху графити и стенописно изкуство

6Fest представя цял месец улични изкуства в Пловдив с две поредни фестивални издания

Цирк, танци, огън, карнавални паради и арт работилници от 28 април до 29 май 2022 г.

Картини на Роби Уилямс излизат на пазара за изкуство

Съвместните работи на Уилямс с Ед Годрич ще бъдат продадени на търг заедно с произведения на Жан-Мишел Баския