Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Юрий Дачев търси "Виновният" в Народния театър

МЕЛПОМЕНА

Юрий Дачев търси "Виновният" в Народния театър

11 години по-късно Димитър Димов отново е на първата ни театрална сцена с премиерния спектакъл на Сцена на IV етаж

"Виновният" от Димитър Димов, постановка на Юрий Дачев в Народен театър "Иван Вазов"/Сн. Росина Пенчева

Горчива комедия на нравите, в която режисьорът Юрий Дачев умело води актьорите през въпроса, ние или времето сме "Виновният", ще открие втората част на сезона в Народния театър "Иван Вазов".

На 12 и 13 януари от 19:30 часа Сцена на IV етаж кани зрителите на една от най-вълнуващите и - учудващо актуални, пиеси на класика Димитър Димов, в която режисьорът събира звездна плеяда от актьори - Стоян Пепеланов, Илиана Коджабашева/Ева Данаилова, Христо Чешмеджиев, Виктория Колева, Павел Иванов и Емануела Шкодрева.

Емануела Шкодрева и Христо Чешмеджиев отново заедно в пиеса на Димитър Димов/Сн. Народен театър, фотограф: Росина Пенчева

Сн. Народен театър "Иван Вазов", фотограф: Росина Пенчева

През годините трите пиеси на Димитър Димов са поставяни няколко пъти на сцената на Народния театър: "Виновният" през 1959 г., постановка Веселина Ганева, "Почивка в Арко Ирис", 1970 г., постановка Филип Филипов, и "Осъдени души", 2007 г., драматизация и постановка Бойко Илиев.

Сн. Народен театър "Иван Вазов", фотограф: Росина Пенчева

И сега, 59 години след първата постановка, Юрий Дачев отново ще пренесе публиката в епоха, прегърбена от вини, разкъсвана от въпроси, които си задаваме и днес, и в основата на които стоят... чувствата.

Сн. Народен театър "Иван Вазов", фотограф: Росина Пенчева

Спектакълът ще покани зрителите на едно пътуване и към себе си с очарованието на някогашния хайлайф на стара София, с дъх на любов и театралност, с истината, че всички сме склонни да казваме на другите единствено това, което не можем да скрием...

Сн. Народен театър "Иван Вазов", фотограф: Росина Пенчева

"Виновният" е пиеса, в която героите често повтарят: "Времето беше такова". Произнасят го като обяснение, оправдание, оневиняване... Този опит да прехвърлим на времето отговорността за собствените си компромиси, всъщност е нелоша с удобствата си роля, която играем пред самите себе си. Независимо коя точно е епохата и за какво търсим опрощение. Само че никое време не е достатъчно виновно, за да ни направи напълно невинни.

Сн. Народен театър "Иван Вазов", фотограф: Росина Пенчева

"Димитър Димов пише "Виновният" в епоха, прегърбена от вини. Към многото й чудовищни изкривявания принадлежи и едно, която сякаш забравихме най-лесно: лицемерната безпрекословност, с която отричаме или пренебрегваме непредвидимата сила на чувствата. Превръщането на човека в изчислима пропорция от дълг и полезност. Пиесата, безспорно, не може да бъде изтръгната напълно от времето, в което е създадена. Нейните герои се блъскат в страхове, ограничения, илюзии и клишета от края на петдесетте години.

В същото време човешката им същност не може да бъде разпозната само в това стълкновение. Те притежават нещо от разрушителната чувственост на известните от романите на Димитър Димов герои. А тя освен, че е тежка дарба, е невъзможно да бъде обяснена с времето. Странна, много самотна в българската драматургия пиеса е "Виновният". С необяснимостта на привличането между героите, с неизбежните катастрофи, с непроизнесените откровения... Но продължаващото ни неразбирателство относно подялбата на вина: нашата собствена и другата, на времето, прави този текст жив. Само че днес той може би е по-далеч от драмата и по-близо до една много, много горчива комедия на нравите. Какво да се прави...Такова е времето", казва Юрий Дачев за спектакъла.

Сценографията и костюмите са на Радина Близнакова, а музиката - на Асен Аврамов.

Още

"Жени с минало" и "Виновният" от Димитър Димов сред шестте премиери в Народния театър

"Жени с минало" и "Виновният" от Димитър Димов сред шестте премиери в Народния театър

За автора

Димитър Димов (1909-1966)

Големият български писател е роден в Ловеч. Прекарва детството си в Дупница, а после учи в I мъжка гимназия в София и през 1928 постъпва във Ветеринарномедицинския факултет на Софийския университет. Завършва през 1934 като доктор по ветеринарна медицина и започва работа като участъков ветеринарен лекар в с. Ваксево, Софийска област, а после се посвещава на научна и преподавателска работа. Доцент е в Агрономическия факултет в Пловдив и в Селскостопанска академия в София. През 1950 вече е професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни във ВСИ. Специализира в Мадридския институт "Рамон-и-Кахал" по хистология на нервната система. Автор на над 20 научноизследователски труда.

От 1942 пътят на ученият Димитър Димов завинаги се обвързва с литературата. Той започва да сътрудничи с разкази, пътеписи, откъси от романи и драми във вестниците "Литературен глас", "Литературен фронт", "Мир", "Народна култура'", "Отечествен фронт", на списанията "Септември" и "Театър". Творбите на Димов го превръщат е един от най-четените и обичани модерни класици в българската литература. "Поручик Бенц", "Осъдени души" и "Тютюн" са романи, удивителни в художествените си и психологически прозрения, в интелектуалната си дълбочина и езиково богатство.

Димитър Димов създава и пиесите "Жени с минало", поставена за пръви път през 1959 в Театъра за младежта в София, а "Виновният" (1961) и "Почивка в Арко Ирис" (1964) се играят със забележителен успех на сцената на Народния театър "Иван Вазов".

Димитър Димов умира през 1966 г. в Букурещ, като оставя редица недовършени творби, чиито ръкописи днес се съхраняват в неговия литературен музей. 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Да преживееш театър в кутия – артисти от Италия, Чили, Бразилия и Барселона идват за „Театроскоп“

Международният фестивал на театралната миниатюра ще радва малки и големи от 12 до 16 юни

Първият моноспектакъл на Деян Донков с премиера в Народния театър

Многоликият актьор бие "Камбаната" на вярата в образа на сериен убиец

Фурор и любов след Зиях Соколович

С повече от 30 участници премина 3-дневната творческа работилница на босненския актьор Зиях Соколович в Народния театър, организирана от Сдружението за независимо изкуство Spam Studios

Английска театрална трупа поставя пиеса за цар Борис III, която ще се играе по време Единбургския международен фестивал

Пиесата ще бъде представена и в посолството на България в Лондон в края на юли и началото на септември - преди и след фестивала в Единбург

Балетът "Ромео и Жулиета" - карнавал, който се превръща в ритуален сблъсък

Предпремиерата е на 27 май 2023 г. в Държавна опера Варна от 19 ч. с нова хореография на Сергей Бобров и забележителни костюми на Ася Стоименова

Спектакълът "Мъртви души" изследва езика на телата по време на война

Премиера на спектакъла "Мъртви души" ще се състои днес в Пловдив, по време на 15-ото издание на One Dance Week, и в София - на 7 и 8 юни в "Топлоцентрала"