Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Украинската бежанка Маргарита Сидоркина дебютира в "Лебедово езеро" на сцената на Старозагорската опера

БАЛЕТНА МАГИЯ

Украинската бежанка Маргарита Сидоркина дебютира в "Лебедово езеро" на сцената на Старозагорската опера

Представлението е на 3 ноември от 19.00 часа

Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще представи "Лебедово езеро" от П. И. Чайковски на 3 ноември от 19.00 часа, когато е дебютът на украинската бежанка Маргарита Сидоркина в главната роля на Одета/Одилия (Източник: Държавна опера - Стара Загора)

Още

НАТФИЗ подкрепя украински студенти бежанци

НАТФИЗ подкрепя украински студенти бежанци

Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще представи спектакъла "Лебедово езеро" от П. И. Чайковски утре, 3 ноември от 19.00 часа, когато е дебютът на украинската бежанка Маргарита Сидоркина в главната роля на Одета/Одилия, съобщиха от пресцентъра на трупата.

В ролята на принц Зигфрид ще й партнира Фиорди Лоха. За първи път в ролята на Шута влиза Филипо Сарторели, а Ротбарт ще бъде Марсело Молина. В спектакъла ще вземат участие солистите и кордебалетът на многонационалната трупа на балета на Държавна опера-Стара Загора, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет "Маргаритки".

Първото голямо класическо балетно заглавие, към което смело посегна и постави с новосформираната многонационална трупа Силвия Томова, бе "балетът на балетите" "Лебедово езеро". Премиерата се състоя на 23 май 2017 г. - за първи път в над 90 годишната история на Старозагорската опера. Тогава "изгря звездата" на примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Одета/Одилия, посочват от пресцентъра на трупата.

Държавна опера - Стара Загора

Оттогава всеки спектакъл на "Лебедово езеро" е неповторим и демонстрира възхода на балетната трупа, отбелязват от състава. През октомври 2017 г. гостуваха звездните солисти на Софийската опера и балет Марта Петкова и Емил Йорданов. В програмата на Фестивала за оперно и балетно изкуство на 5 декември 2017 г. публиката аплодира в "Лебедово езеро" солистите на Мариинския театър, Санкт Петербург, Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин.

С "Лебедово езеро" се откри и балетният сезон 2019/2020 на 15 октомври 2019 г. с участието на премиер солиста на Виенския щатсбалет Денис Черевичко и Анелия Димитрова в ролята на Одета/Одилия.

Още

Украински дневник на Станчо Веков в подкрепа на бежанците от войната

Украински дневник на Станчо Веков в подкрепа на бежанците от войната

Артистичният директор на Балета на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова се стреми да създаде ансамблова трупа със собствени солисти, като внимателно следи израстването на младите балетни артисти. Големите роли идват постепенно и след много и неуморна работа, посочват още от пресцентъра на трупата.

Уляна Кьосева, пресаташе на Старозагорската опера, съобщи, че дебютантката Маргарита Сидоркина е бежанка от Украйна, която преди година търси спасение в България и намира творческа изява в многонационалната трупа на Силвия Томова.

Родена е на 1 август 2003 г.в Мариупол, Украйна. От 2013 до 2021 г. е Киевския държавен балетен колеж. През 2021 г. участва в спектаклите на Националната опера и театър на Украйна - "Копелия" и "Лешникотрошачката".

Спектаклите на Държавна опера-Стара Загора "Лебедово езеро" и "Лешникотрошачката" ще имат гастроли през декември и януари в Германия и Холандия.

Още

 Марта Петкова застава начело на балета на Софийската опера

Марта Петкова застава начело на балета на Софийската опера

Още

 VII Мeждународен балетен форум Варна 2022 стартира с "Копелия"

VII Мeждународен балетен форум Варна 2022 стартира с "Копелия"

Още

Балетът на Старозагорската опера очарова Кипър

Балетът на Старозагорската опера очарова Кипър

Още

Балетната звезда Хорхе Барани - премиер солист на Балета на Старозагорската опера

Балетната звезда Хорхе Барани - премиер солист на Балета на Старозагорската опера

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август в "Чистилището"

"Нова локация, интересни събития и култура на открито продължават петото издание на културния фестивал на София

"Открий театъра" - кампания по случай 120 години от основаването на Народния театър

Ще бъдат изтеглени 120 победители, които ще получат безплатен билет за спектакъл по избор, както и възможността да закупят втори билет с 10 лв. отстъпка

Мариус Куркински открива София Моно 2024 с "Нашенец"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли

Веско Ешкенази с оркестъра на FAME`S institute изправиха на крака публиката в Скопие

С концерт в Камерната зала на Филхармонията на Република Северна Македония, завърши майсторския клас на FAME`S institute, воден от Веско Ешкенази "Оркестрови курсове по класическа музика"

SoFest продължава с изненадите за публиката и създава нови формати

Първият в страната, Балканите и източна Европа фестивал за линейни танци е вече факт

Незрящи актьори играят "сляпа" "Чайка" на Чехов на фестивала в Авиньон

"Незрящата" версия на "Чайка" ще се играе от днес на фестивала в Авиньон